Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Europese staats- en regeringsleiders hebben in hun verklaring na de top van eind vorige week niet gerept over de mensenrechtensituatie met betrekking tot Guantanamo Bay. Wel was er ruimte voor een persverklaring over de situatie in Wit-Rusland. Sterker nog: de situatie in Wit-Rusland werd aangegrepen om juist niet met een verklaring over Guantanamo Bay te komen. Want, zo vond minister Bot: “Je kunt die twee, Wit-Rusland en de Verenigde Staten, ook niet op één lijn stellen.”

Minister Bot had de situatie in Guantanamo Bay in opdracht van de Tweede Kamer aan de orde gesteld en heeft genoegen genomen met de slapst mogelijke reactie van de regeringsleiders. Die verklaring is van een zodanige glibberigheid en getuigt van zoveel gebrek aan ruggengraat dat je bijna kunt spreken van minachting ten opzichte van de Tweede Kamer, om van de mensenrechten nog maar te zwijgen.

Allereerst werd Guantanamo Bay niet opgenomen in de verklaring over de top, maar in een persverklaring gezet. Dat alleen al is een signaal van de EU aan de VS dat het vooral niet te serieus genomen moet worden. De waarde van een persverklaring is zodanig dat er rustig “Lees maar niet, dit is uitsluitend voor intern gebruik” voorop gezet kan worden.

Minister Bot benadrukt echter dat er een “stevige tekst” in de persverklaring staat. Voelt u ‘m ook al? Als een politicus begint over een “stevige tekst” moet een vlo het ogenschijnlijke gewicht van een olifant gegeven worden. En inderdaad, in de verklaring wordt uitsluitend verwezen naar eerdere verklaringen. Niet echt een teken van verontwaardiging en beslistheid.

En de tekst zelf? Ik heb ‘m eerlijk gezegd niet eens kunnen vinden op de EU-site. De slotverklaring van de top wel, de persverklaring heb ik nergens terug kunnen vinden. U misschien wel? Ik moet het in elk geval doen met de berichtgeving van kranten. Daarin staat onder meer dat volgens de persverklaring eerdere oproepen om het kamp te sluiten ,,het juiste signaal op het juiste moment” waren. Toe maar, zeg! Het zegt dus niets over dit signaal of over de juistheid op dit moment. Integendeel, er wordt de VS alle ruimte gegeven om er vooral in te lezen dat de EU destijds wel streng deed over Guantanamo, maar dat ze dat eigenlijk achteraf niet zo meenden.

Nederland slaagt er keer op keer in te laten zien hoe belangrijk mensenrechten zijn. We roepen hard dat mensenrechten geëerbiedigd moeten worden, maar als puntje bij paaltje komt doen we niets om die woorden kracht bij te zetten. En dat terwijl die woorden zelf al te slap zijn om enige indruk te maken.

Maar ach, wat geeft het. De Tweede Kamer kan roepen dat minister Bot op pad is gestuurd, minister Bot kan zeggen dat er een persverklaring is en de Amerikanen kunnen de mensenrechten vrolijk blijven negeren.

En het is uiteraard pervers om zelfs maar te suggereren dat een volgende zware aanslag ook maar iets te maken zou hebben met de houding van de Westerse regeringen….

Reacties (6)

#1 Degtyarev Pekhotny

uiteraard

  • Volgende discussie
#2 MixMasterMike

dat spreekt voor zich…
(en zoals mijn grootmoeder al zei: met een Bot mes kan je niet snijden!)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jerry van den brink

De hangende pootjes van onze minister-president, de gebogen schoudertjes van De Hoop Scheffer, de bekakte machteloosheid van de minister van Buza- een beeldengalerei van onderworpenheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Max

Nederland heeft de regering die het verdient.
Ook de regering die het best bij het karakter van de gemiddelde Nederlander past trouwens.

U kent ze vast wel uit uw omgeving. Kansloze kantoorbaan, uiterst vatbaar voor populistisch geblaat, bang voor het onbekende en vooral voor dat wat geleverd wordt in een Milka bruine kleur.
Pretendeert alleen ruggegraat anoniem via kernachtige oneliners op populisme-blogs zoals Geenstijl.

Daar past de laffe regent zoals Bot of Balkenende toch perfect bij.

Nog 4 jaar Balkenende!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Lodewijk

Fijn dat jij de gemiddelde Nederlander zo goed kent. Je zal er vast niet op lijken, schat ik in.

Zou vooral een scheur opentrekken naar de VS, als Nederland zijnde. Zullen ze bang van worden. Bot beseft dat, en is mild. Bush is ook maar een mens en Cheney moet voorzichtig zijn met het hart.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Grobbo

Ach what’s new? Brinkhorst werd door de kamer ook verzocht zich te verzetten tegen softwarepatenten en deed dat vervolgens ook niet.

Van dit soort akkefietjes krijg ik heel sterk het gevoel dat zij wel weten hoe het internationaal werk en dat de kamer zich maar bij hun waan van de dag moet houden. Op z’n zachtst gezegd brutaal.

  • Vorige discussie