1. 2

  Geen catharsis, nee o nee. Wat er vandaag is gebeurd is eigenlijk een sprong van 150 dagen naar 210 dagen, want de Franstaligen gaan een belangenconflict inroepen, wat een periode van 60 extra dagen gaat creëren, en mogelijk nog extra procedureertijd (klikmelink, verder geen sympathie met de partij achter de site).

  En ondertussen polariseert de hele tegenstelling verder richting verrotting, terwijl er nauwelijks een noemenswaardig probleem is in de hoofden van de doorsnee inwoner van het Belgische grondgebied.

  Kortom, door de impasse van 150 dagen en het feit van de eenzijdige stemming was vandaag misschien historisch, maar door die 60 dagen tegelijk ook een non-event, tenzij dan als politiek feit. Nu deze aap uit de mouw is, kan er verder worden onderhandeld vanuit een nieuwe situatie, of toch een de komende dagen als nieuw te creëren situatie.

  Volgens mij wordt er de komende 60 dagen dus ook over het communautaire dooronderhandeld.

  Voor het overige : ondertussen zijn we 150 dagen ver sinds de verkiezingen. Dat betekent nog zo’n 600 te gaan voor de eerstvolgende verkiezingen, waartegen de federale regering kan vallen. Indien we al niet de hele tijd in een electoraal klimaat gaan leven, wil dat zeggen dat er nog pakweg 450 dagen zijn om iets ernstigs te doen als centrumrechtse regering. (Proficiat hoor.)

  Au fond is het wachten tot 2009 en hopen dat er ondertussen niet te veel flauwekul polariseert tot iets ergers.

 2. 4

  @#3 : heb onderstaande zopas gepost op PF, maar nog niet zien verschijnen, heb misschien iets niet goed gedaan …

  [size=1]Jongens, leuk dat je er leutig drama van wil maken, maar ik vrees dat niemand in VL nog goesting heeft om het jullie ’s van A tot Z uit de doeken te doen. (Desondanks : klikmelink voor m’n meest recente mening, à jour.)

  Ik zou zeggen : lees toch gewoon ’s de kwaliteitskranten van België : La Libre, De Morgen, Le Soir, De Standaard, De Tijd, … Vandaag brachten ze quasi alle een overzicht van de voorbije 150 dagen, en morgen analyseren ze voor u de huidige situatie.

  Of kijk op tijd naar de VRT, bv. naar Terzake om 20 uur of in nachtherhaling. (Beter niet naar De Zevende Dag op zondag, dat haalt te weinig niveau.)

  Websites : http://www.demorgen.be, http://www.knack.be, http://www.lesoir.be, http://www.rtbf.be, http://www.standaard.be, http://www.tijd.be, http://www.vrtnieuws.net, enz.

  Curieux détail : http://www.libre.be lukt niet, maar http://www.lalibre.be/index.phtml?id=10 wel …

  En aangezien http://www.vrtnieuws.net ondanks alle blabla nog niet zo geweldig is in interne links aanbieden :
  http://www.radio1.be/actua/
  http://www.radio1.be/programmas/och1/
  http://www.canvas.be/canvas_master/programmas/terzake/c_terzake_vandaag

  Bonus :
  http://www.rtbf.be/info/belgique/index.htm%5B/size%5D

 3. 12

  larie, PF is wel een hele grote knipoog hoor, anders wordt het wel heel zwaar om de realiteit in zijn huidige hoedanigheid te hanteren.

 4. 15

  S’z heeft gelijk

  Wat gisteren gebeurd is is het volgende

  De Vlamingen hebben heel hard kunnen roepen.
  De Walen hebben kunnen zeggen dat gaat in tegen ons belang.

  Maingain heeft 2 keer heel hard zijn broek afgedaan want hij wil in de volgende regering een postje.
  (voor de stemming was Leterme persona non grata en gingen ze stoppen met onderhandelen, na de stemming waren die 2 zaken plots niet meer waar)

  Ondertussen draait ons landje gewoon door.
  En hebben de onderhandelaars 60 dagen extra.

  Waarschijnlijk hadden de onderhandelaars voor de stemming al een overeenkomst dat de Vlamingen in ed commissie mochten stemmen en dat er enkel dat belangenconflict kwam.
  Om die tijd te winnen.

 5. 18

  @10: Ik was een beetje aan het stoken. Een der vlamingen had eerder geroepen dat het grootste obstakel in de formatie lag in Leterme’s persoonlijkheid. Proleem is dat de meerderheid der vlamingen inmiddels Leterme wel steunt. Trek uw conclusies.

 6. 20

  @19: Maar die staat bij deze ondehandelingen toch grotendeels buitenspel. De winnaars en dus bepalers zijn vooral Leterme (voor de Vlamingen) en Reynders (voor de Walen). Daarnaast is de CDH (waalse katholieken, hoe heet ze ook weer, Milquet ofzo?) vooral zwaar gekant tegen hervoringen, maar wel nodig voor een meerderheid en dus ook tegenspeler voor Leterme, die dan zelf weer de NVA in kan zetten als stormram voor het andere extreme standpunt. Verhofstad heeft weinig keuze, behalve zich bij Leterme aansluiten (wat de communotaire aangelegenheden betreft) en doet dus eigenlijk niet mee. Is er bovendien niet al een leuke wegpromotie voor hem geregeld?

 7. 21

  “Vlaamse hold- up tegen de Franstaligen” schreeuwen de koppen.

  Dat gaat niet meer goed komen daar.

  Vanwaar toch dat getouwtrek, geronsel en stroopgesmeer om identiteitsloze verdwaasd loslopende Belgen voor eigen (Pfantzerphaust) karretje te spannen?

  We hebben hier al genoeg kopzorg. Meer kunnen we niet gebruiken.

 8. 24

  @#17/18 : vandaag in De Standaard (De Morgen nog niet gelezen) interessante columns over :
  – gebrek aan politiek talent in het land (er zijn te veel bestuursniveaus is één reden)
  – toenemend gebrek aan manieren in de politiek, nu ook in België, cf. de uitspraken van Dewever, Bart, over Vanthemsche of de jodenvervolging, of zie de stemming waarbij één gemeenschap de andere iets in de maag splitst … dat het zover is moeten komen !

  Dus zie #2/4/15 : het polariseert maar verder, en dat is helaas een voedingsbodem voor separatisten.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dixit Rolf Falter (ex-Cepess, studiedienst CVP, nu CD&V) en dat geldt ook als kritiek op le nouveau CD&V+NVA.

  Voor het overige : ik zou wel willen hoor Kornuit, maar heb er de tijd en de gezondheid niet voor. Alle lof verder.