ELDERS - Deze week vegen we de sloppenwijken van Brazilië schoon, en kijken we naar Geert Wilders op de Argentijnse televisie.
Over iets meer dan twee maanden begint in Brazilië het Wereldkampioenschap voetbal. De veiligheid van voetballiefhebbers moet gewaarborgd worden, en daarom zet de regering in op ‘pacificatie’ van de sloppenwijken in de speelsteden.
In de praktijk betekent dat dat de autoriteiten (met geweld) proberen de drugsbendes uit de favelas te verdrijven. De criminele organisaties gebruiken de arme wijken namelijk als basis voor hun activiteiten.
De acties begonnen in 2008. Sindsdien probeert zwaar bewapende politie de wijken terug te veroveren op de bendes. De ‘bezetting’ van de wijk duurt tot enkele weken na het WK. Van een structurele oplossing lijkt dus geen sprake.
Niet alle inwoners zijn dan ook te spreken over het initiatief. De politieacties zijn namelijk levensgevaarlijk – juist voor buurtbewoners. Bij vuurgevechten tussen politie en de drugsbendes vallen regelmatig doden en gewonden doordat inwoners van de wijk in de vuurlinie terechtkomen.
Er ligt dus een grote uitdaging om de lokale bevolking voor het initiatief te winnen. En toegegeven, daarbij worden bijzondere oplossingen voor gevonden, zoals het schoonmaken van de wijk, of het korting geven op tv-abonnementen.
Wilders in de Argentijnse media
In de Nederlandse media is over het algemeen weinig aandacht voor gebeurtenissen in Argentinië. Andersom is dat niet anders. Buiten Máxima Zorreguieta hebben de landen immers weinig met elkaar gemeen. Mijn verbazing was dan ook bijzonder groot toen ik de naam van Geert Wilders hoorde vallen in het televisieprogramma van Victor Hugo Morales. Morales presenteert iedere zondagavond een tv-show die zich vooral richt op de politiek in binnen- en buitenland.
Victor Hugo (geboren in Uruguay) maakte in Argentinië carrière als sportcommentator, maar de laatste jaren is hij vooral te zien op de Argentijnse tv als politiek commentator.
In zijn programma werd Wilders als leider van ultrarechts Nederland gepresenteerd. Het ‘minder marokkanenfragment’ was zelfs de opening van het programma. Morales’ oordeel was snoeihard: volgens hem is Wilders “een Nederlands beest“, en een voorbeeld van hoe het rechts-populisme in Europa de democratie vernietigd. Naast Wilders werd ook aandacht besteed aan het Front Nationale van Marine Le Pen, en de Gouden Dageraad in Griekenland.
Het programma over Wilders is terug te kijken via Youtube (Spaans).
Remi Lehmann is correspondent in Argentinië en Uruguay voor De Persdienst. Zijn artikelen lees je onder andere in het Brabants Dagblad, De Gelderlander en Tubantia. Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter. Tips worden altijd op prijs gesteld: remi.lehmann[at]gmail.com.
Reacties (7)
Want een dag zonder Wilders is een verloren dag.
@1: dat is jouw mening. Iedereen mag zijn mening hebben en uiten. Voor Geert zelf is het niet anders. Een dag zonder het allochtonenprobleem te benoemen…
“De acties begonnen in 2008. Sindsdien probeert zwaar bewapende politie de wijken terug te veroveren op de bendes. De ‘bezetting’ van de wijk duurt tot enkele weken na het WK. Van een structurele oplossing lijkt dus geen sprake.”
Inderdaad, zodra de soldaten verdwijnen komen de bendes terug. Zo is het gegaan na alle voorgaande “schoonmaakacties”. Alleen economische vooruitgang kan het probleem echt oplossen, gelukkig lijkt dat in Brazilie de goede kant op te gaan.
“Niet alle inwoners zijn dan ook te spreken over het initiatief. De politieacties zijn namelijk levensgevaarlijk – juist voor buurtbewoners. Bij vuurgevechten tussen politie en de drugsbendes vallen regelmatig doden en gewonden doordat inwoners van de wijk in de vuurlinie terechtkomen.”
Er zijn relatief weinig vuurgevechten want de bendes weten dat ze geen kans maken, als ze schieten is dat om een statement te maken en de bendes schieten regelmatig op elkaar wanneer de politie of het leger niet aanwezig zijn.
@2: https://onzetaal.nl/uploads/editor/0705hok.pdf
@4: :)
Zijn ze niet een beetje laat begonnen met bendes te verdrijven?
@6: Als je 2008 laat vindt, voor iets waar ze pas eind 2007 zekerheid over hadden.