1. 2

  Misschien valt Rutte wel eerder dan dat zijn eerste kabinet is gevormd. Rutte lijkt niet echt geschikt voor de rol van leider die het land door moeilijke tijden moet slepen.

  Op zich zijn de opties vrij overzichtelijk. De VVD is het grootste en moet óf met de PvdA óf met de PVV een kabinet vormen. Andere combinaties slaan nergens op. Om aan een meerderheid te komen heeft hij helaas nog wat partijen nodig. Dat maakt het niet makkelijker, maar als nieuwe leider van het land is het toch echt Rutte die het proces een beetje richting moet geven.

  Een beetje je kaarten tegen de borst houden en proberen al je kiezers en leden tevreden te houden gaat niet werken. Wat voor kabinet er ook komt, alle deelnemers zullen genoegen moeten nemen met afspraken die mijlenver van de verkiezingsprogramma’s staan. Aanstaand premier Rutte zal dat duidelijk en mogelijk moeten maken.

 2. 3

  Jaha spam, maar het is geen dinner for two, CDA heeft met een landslide verloren hebben geen enkel belang bij geen enkel kabinehet….

  Staakt dus het geluhul spam…het worden nieuwe verkiezingen.

 3. 5

  Waarom geen minderheidskabinet VVD-CDA met PVV gedoogsteun? Vergeleken met Paars Plus krijgt de VVD wel veel van haar economische standpunten er door.

 4. 6

  Ja.JSk..echter, vergeet de onderstroom niet. Rutte, ik heb het eerder vermeld, heeft een tweede (en meer) winwin agenda.

 5. 7

  @ jsk

  Waarom zouden met de PVV die economische standpunten er wel doorheen komen?
  Dat zou alleen het geval zijn als de PVV praktisch het hele programma laat varen.

 6. 8

  @2: nieuwe verkiezingen? Ok, maar dan wel met nieuwe mensen. “Sorry, u heeft op ons gestemd maar wij blijken niet capabel genoeg om dit land te regeren. Kies betere mensen.”

  En niet: “De zetelverdeling bevalt ons niet. Kunnen jullie niet een keer voor een betere uitslag zorgen?”

 7. 10

  @parallax,
  De PVV verlaat na een nachtje slapen al hun ultieme breekpunt, de AOW, me dunkt dat ze nog heel veel water bij de wijn kunnen doen. Sociaal-economisch staan ze mijlenver van de VVD, maar dat waren sowieso al geen breekpunten. Aan de PVV ligt het niet, vrees ik, hooguit aan de standvastigheid van het CDA. Verhagen wil gewoon straks wer eerst zien of Rutte de extreme randjes van de PVV eraf kan halen (ofwel de kolen uit het vuur halen) en pas als volgens de eerste afspraken de PVV gematigd conservatief en niet xenofobisch uit de hoek komt, aan tafel schuiven.

 8. 11

  In principe klapt het eigenlijk op de woningmarkt. Daar waar de VVD eigenlijk helemaal geen stappen wil maken om bouwend Nederland te vriend te houden.

 9. 12

  @11: Blijken de verkiezingen achteraf alleen maar om het behoud van de HRA gegaan? Dat lijkt me verder ook wel een heel povere basis voor de kabinetsformatie.

 10. 16

  @Brynnar: je kunt tijdens een formatie wel de scherpe randjes van de PVV af proberen te halen, maar daarmee creëer je alleen maar een paard van Troje. De dommigheid zal niemand er af kunnen schaven. Hou je namelijk bijna geen PVV meer over.

  @KJ: Precies

 11. 17

  De HRA afschaffen levert niet voldoende geld op – die zou je alleen maar over een langere termijn van boven naar beneden kunnen afbouwen (om te voorkomen dat het Nederlandse woningpark opeens een derde in waarde naar beneden knalt en daarmee een broos economisch herstel in ene keer torpedeert). Dan kun je de boel wat dat betreft beter maar even laten zoals ‘ie is.

  Voor de andere partijen is het afschaffen van de HRA a) een beginnetje, want dat zijn veel meer dan de VVD, ‘kaasschaaf’ partijen, en b) spelen voor de buhne – kijk ons eens den kapitalistischen huisjesmelker aanpakken – ja, wij kunnen ook bezuinigen !

  Het hangt er dus een beetje van af, hoe radikaal PvdA en GL de HRA afschaffing hadden willen aanpakken. Radikaal (gewoon nu geheel afschaffen) is domheid van de bovenste plank en ik kan me best voorstellen dat Mark Rutte daar niet aan wilde. Aan de andere kant, niet-radikaal (dus geleidelijk, en van bovan af) afschaffen levert weliswaar niks op, maar het was een concessie die Rutte, om de boel te redden, makkelijk had kunnen doen.

 12. 18

  @KJ,
  Hier lees ik Groen Links standpunt HRA:

  “Over vijf jaar worden eigenaren van de duurste huizen vanaf 1 miljoen niet meer gesubsidieerd. In 2030 is het plafond 500.000 euro. Alle hypotheekschulden boven een half miljoen euro vallen niet meer onder de hypotheekrenteaftrek. Mensen met een huis van bijvoorbeeld 300.000 euro – wat in 2010 de gemiddelde huizenprijs is – krijgen pas vanaf 2035 te maken met het nieuwe systeem. Voor die tijd kunnen zij rekening houden met de komende veranderingen en bijvoorbeeld besluiten af te gaan lossen, waardoor ze de rente wat langer af kunnen trekken.

  Door de ruimte periode waarin de aftrek wordt afgebouwd krijgen huiseigenaren de gelegenheid om hierop te anticiperen. Zo krijgt iedereen tussen 2015 en 2040 de mogelijkheid om door aflossing van zijn hypotheek mee te bewegen met de nieuwe regeling.”
  http://standpunten.groenlinks.nl/hypotheekrenteaftrek

 13. 19

  @mark; Nou ja, zoals ik al zei: dit is beleid dat geen drol zal opleveren in de relevante bezuinigings-periode (dus daar kun je dan, om die reden, principieel op tegen zijn), maar aan de andere kant: ik snap niet dat Mark Rutte niet gewoon die concessie heeft kunnen doen. Als je de formatie wil redden, is dit echt een no-brainer.

 14. 20

  @17: De helft van de HRA zit in de duurste 20% woningen. Het zit er dik in dat als je die als eerste (of zelfs alleen maar) aanpakt, je al meteen meer dan 5 miljard/jaar pakt. Dat is misschien niet genoeg, maar wel heel erg veel. Dat is allemaal geld dat je niet bij zorg of onderwijs hoeft te gaan halen (dat laatste zou trouwens desastreus zijn).

 15. 21

  @Bismarck; Ik heb de cijfers niet, maar ik kan mij alleen voorstellen dat de onderkant van die duurste 20% woningen nog steeds ver onder het miljoen zit.

 16. 22

  @21: Ook goed, de duurste 10% woningen pakken 30% van de HRA. Hebben we het nog steeds over bijna 3,5 miljard/jaar, dat is nog steeds geen peulenschil. Rutte weet alleen donders goed dat die 10% vrijwel allemaal VVD-stemmers zijn.

 17. 23

  @Bismarck; Point taken. Maar twee dingen:

  1) Dat zijn bij uitstek de mensen die zouden moeten redeneren dat handouts van de staat pervers zijn. Een appel op principes zou kunnen werken.

  2) Dit is vast zo’n typische hyperbool-achtige grafiek: hoe hoger het segment, hoe meer HRA, maar ook: hoe minder stemmers. Het uiteindelijke deel van de mensen die door dit soort maatregelen in eerste instantie (over vijf jaar) getroffen gaat worden, loopt waarschijnlijk in de duizenden. Misschien tienduizenden. Geen hele zetel, zelfs.

 18. 25

  @ 18

  Daar zijn ze dan snel uit! Eigenaren van de duurste huizen worden nu ook niet gesubsidieert, hooguit betalen ze wat minder van heel veel belasting, maar elke cent HRA hebben zij zelf verdient, daar zit geen cent van iemand anders bij!

  Eigenlijk is de HRA niet anders dan een kleine korting op extreem hoge belastingen, en kunnen ze beter de HRA verekenen met een lagere belasting. Helaas willen de linkse partijen de HRA alleen maar afschaffen om een flinke extra rekening te leggen bij de huiseigenaren en zo niet te hoeven bezuinigen op hun hobby’s.

 19. 26

  Donder toch op met dat domme gelul. Niks korting.

  Het is pure subsidie, hoe vaak en rabiaat je er ook spin aan probeert te geven.

 20. 27

  Volledig eens met Anton B. Hij zegt precies waar het op staat. Mensen die hard werken worden dubbel gepakt. Jaloersheidsbelasting, want het is geen subsidie, maar geld afpakken, zodat ze zichzelf weer kunnen trakteren uit de grote linkse koekjestrommel. Enorme bedragen weer naar de Vogelaarwijken waarvan iedereen weet dat het weggegooid geld is, je moet de mensen niet ontzien, maar plichten opleggen. Ze komen maar in beweging, maar ja, dat is te hard voor hun.

 21. 28

  @AntonB en Schimmelpenninck; O bollocks; huursubsidie is net zo’n subsidie als HRA is net zo’n subsidie als kinderopvangtoeslag is net zo’n subsidie als kinderbijslag – alles wat je inlevert is belasting en alles wat je terugkrijgt is subsidie. Punt. Dat jij een probleem in je hoofd heb omdat je het woord ‘subsidie’ niet in overeenstemming kunt brengen met je heilige principes, moet je zelf weten. De rest is gewoon ruzie maken over terminologie.

 22. 29

  Rutte maakte een ongemakkelijke indruk tijdens zijn persconferentie, alsof hij gepiepeld was door partijgenoten, wat de vraag doet rijzen wie binnen de VVD de touwtjes in handen heeft. Femke Halsema heeft het goed gezien, je kan niet zulke rigoureuze bezuinigingsplannen doorvoeren en de (koop)woningmarkt daar buiten houden en dan ook niet de lasten willen verzwaren.

 23. 32

  Het is geen subsidie als het ‘rechts’ is. Dat ik er zelf geen gebruik van kan maken is mijn probleem.

  Rente is toch ook maar haram niet waar Anton en Douchepennick?

 24. 33

  De politieke partijen zijn alleen maar bezig de uitslag van de volgende verkiezingen veilig te stellen. Niemand durft nu zijn nek uit te steken, omdat dat bij de volgende verkiezingen weleens lelijk kan uitpakken.

  Tja, met zo’n risicoloos stelletje dat blijkbaar alleen aan het eigen belang denkt ipv het verwezenlijken van idealen in ons land, zal er niet snel een kabinet zijn. En als er dan een kabinet is, weet je nu al dat je er niets van hoeft te verwachten.

  En daarom maakt het allemaal niet uit. Of de slappelingen geen besluiten nemen tijdens een formatie of in een kabinet, het resultaat is hetzelfde: Er gebeurt niks.

  En dus had ik ook vandaag weer een heerlijke dag met een biertje op het terras.

 25. 34

  We are all gepiepeld door Hare..dat gegeven is me nu wel helder onder de schedel..naveda.

  Dat moet anders, “we” begeven ons binnen een democratisch systeem en dan blijkt dat de stem van “Hare” doorslaggevend is..Dat kan NIET.

 26. 37

  In “haar” Leidse studententijd maakte een jaargenoot denigrerende opmerkingen over “haar” ietwat stevige bovenbenen.

  Het antwoord van “Hare” was “maar die benen moeten wel het koninkrijk dragen”

  Toen ging het als mis.

  ps: in de zweetkamer staat een multiplex ding rond haar handtekening..muurvast…say’s it all.

 27. 39

  Lubbers zal wel voor VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks gaan.
  Dat zal uiterst lastig worden. D66 en GL willen namelijk niet. Want waarom zou die optie wel werken en Paars+ niet? Alleen omdat cda er nu opeens bij zit?

  Paars+ was de enige optie. Maar Rutte is door z’n vvd-vrinden ‘bedrogen’.
  Rutte had alleen in Paars+ premier kunnen & moeten worden.

 28. 42

  @41: weet ik, maar ik was benieuwd was Stickmeister als alternatieven ziet.

  PaarsPlusCDA zal het niet worden, lijkt me, dat middenkabinet zie ik er ook niet zo een-twee-drie van komen dus dan lijkt nu de optie over rechts het meest reeel… en aangezien Rutte alleen in PaarsPlus premier mag worden, komt premier Geert ineens toch heel dichtbij ;)

  A propos, kun je eigenlijk afzien van je Nederlandse nationaliteit, als je dat wilt? Even theoretisch, zou dat kunnen? En wat voor gevolgen heeft dat dan? Melden bij de IND, gok ik?

 29. 43

  @ 39

  VVD/CDA en PvdA werkt wel/beter omdat de VVD zich dan niet in een links wespennest hoeft te begeven. Het CDA kan een mooi polderrol vervullen en Rutte hoeft dan niet zo hard op zijn punten te staan als in de afgelopen onderhandelingen.

  In paars+ moet Rutte telkens 3x over links onderhandelen met “midden” moeten PvdA en VVD om de beurt met het CDA onderhandelen. Rutte kan dan zowel politiek als naar zijn achterban toeschietelijker zijn naar Cohen, hij heeft minder “wisselgeld” nodig.

  Bos en Balkenende zijn verdwenen, Uruzgan is geen issue meer en tegen het CDA kan niemand morele bezwaren hebben. Politiek staat er niets in de weg, wat niet bij elke coalitie onderhandeling in de weg staat.

  Als de PvdA het midden blijft weigeren blijft er eigenlijk alleen het Deense model over, wat zeer stabiel is gebleken. Cohen moet beslissen of hij er wel beter van wordt om jaren in de oppositie te gaan zitten. Zeker als er straks waarschijnlijk ook nog een zeer sterke PVV in de 2e kamer komt.

 30. 44

  @40

  Nieuwe verkiezingen, want? Nee, dan eerst nog kijken naar andere alternatieven.
  Nee, gewoon zoals nu blijkt toch maar weer naar pvv/cda/vvd kijken.

  Uiteindelijk zie ik paars+ wel weer voorbij komen.
  PvdA hoeft niets en zal ook niets doen. Stapt alleen in bij Paars+ en anders niet. Idem voor GL en D66.
  PvdA wil zeker niet weer met CDA samen.

 31. 45

  Partijen dringen aan op onderzoek rechts kabinet

  “VVD-leider Mark Rutte vindt dat er nu nadrukkelijk moet worden gekeken naar een kabinet ”over rechts”, met daarin de PVV en het CDA.

  De liberaal heeft die boodschap neergelegd bij informateur Ruud Lubbers, zo zei hij na zijn gesprek. Deze optie had al steeds zijn voorkeur, aldus Rutte.

  De VVD-leider gaat nu uit van rechts, omdat hij zegt goed geluisterd te hebben naar PvdA-leider Job Cohen. Die heeft volgens hem een blokkade voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA gelegd.”
  (..)
  ” Cohen bleef erbij dat zijn partij tegen een middenkabinet van PvdA, VVD en CDA is.”

  (..)
  Fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA is het met Rutte eens. ”Ik heb veel vertrouwen in Lubbers als informateur. Hij is een politicus en bestuurder met een enorme staat van dienst en heeft zeer ruime ervaring met het aanpakken van complexe problemen.”, aldus Verhagen.

  De CDA-fractieleider is onderweg van zijn vakantieadres in het buitenland naar Nederland. Hij verwacht vrijdagochtend aan te komen, zodat hij dezelfde dag nog met de informateur kan praten.”

  http://www.nu.nl/politiek/2297894/partijen-dringen-onderzoek-rechts-kabinet.html

  Lubbers der Macher.

 32. 46

  Reserve-optie vvd cda d66 gl cu 77 zetels (d66 en gl wilden immers meer bezuinigen in p+ onderhandelingen dan babyboompartij pvda)

 33. 47

  @ 44

  In dat geval kunnen we natuurlijk ook PvdA/VVD/PVV en CU proberen als de VVD met 3 linkse partijen zou kunnen waarom de PvdA dan niet met 3 rechtse?

 34. 51

  @50 @49

  Ik ook niet, maar ik geen alleen maar aan waarom
  de VVD niet met 3 linkse partijen wil. O.k. D66 is misschien half midden, maar te klein voor enige betekenis en net te links op standpunten waar de VVD steun nodig heeft. (HRA en files) Dit is ook precies dezelfde reden dat Cohen wel met (links midden) D66 wil en weigert met (rechts midden) CDA te gaan.

 35. 52

  @45

  Ja dat weten we al.

  Men gaat nu óf de PVV ‘kaltstellen’ of de PVV in een kabinet krijgt louter als zetelvulling. Dus dan is het eigenlijk een kabinet van VVD en CDA + pvvzetelvulling.

  De keuze voor Lubbers (anti-wilders) kan een aanwijzing zijn over de bedoelingen.

 36. 53

  O.k. D66 is misschien half midden, maar te klein voor enige betekenis en net te links op standpunten waar de VVD steun nodig heeft. (HRA en files

  HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

 37. 55

  Verhagen wil graag de schuld bij iemand anders neerleggen. Als de VVD met het fascistengekkenhuis PVV in zee gaat heeft zij alle liberale grondbeginselen verloren en dan zeg ik mijn lidmaatschap op. En dan de mierenneukerij over wat de kiezer wil leidt tot een realpolitik waar we nog warme herinneringen aan hebben. Waar zijn de politici met een visie en een plan die de kiezer kunnen sturen naar redelijkheid en gezond verstand. De massa maakt nu eenmaal niet de beste beslissingen en politici zijn er voor om de goede beslissingen te maken en zich niet in de greep te laten houden van de massa, ook als die een parlementaire trol aanwijzen als hun grote leider. Als dat niet meer gebeurt kunnen we het parlement wel afschaffen en per internetpoll gaan regeren. Dus Mark Rutte regel een paar ballen en laat eens zien wie een liberaal manifest heeft geschreven en wie de VVD leidt.

 38. 58

  @ 55

  Ach als Cohen blijft weigeren met het midden te praten is een Deense variant ook goed hoor. Dan hebben we geen last van het imago en de grillen van de PVV en kunnen de broodnodige hervormingen en bezuinigingen zonder veel weerstand toch doorgevoerd worden.

 39. 59

  @58 Waarom zijn de hervormingen en bezuinigingen broodnodig? Jan en alleman mag inleveren voor de megaleningen aan de banken en andere grote bedrijven. De PVV overigens is op sociaal-economische punten net zo links als de SP. En ook het CDA heeft genoeg van het neo-liberalisme, althans de voorzitter. Rutte is geen sterke leider. Oftewel je juicht te vroeg.

 40. 60

  De hele boel weer in de soep en dan geeft Vonhoff ook nog de pijp aan Maarten. Dit zijn zware tijden voor de echte liberale VVD’ers onder ons.