Overheid wil tijdslot op internet-tv

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Gehersenspoeld door de TV (Foto: flickr/Aaron Escobar)

De overheid overweegt om een tijdslot op de programma’s van de publieke omroep te zetten die niet geschikt worden gevonden voor kinderen onder de 12 jaar. Voor 8 uur ’s avonds wordt het dan onmogelijk voor iedereen om die programma’s te bekijken.

Het idee achter dit concept is begrijpelijk. Nederland heeft immers een Europese richtlijn aangenomen waarin staat dat aanbieders van online-videodiensten moeten voorkomen dat kinderen ‘ernstig schadelijke content’ kunnen bekijken. Dat ik het met die richtlijn oneens ben doet er niet toe.

De gekozen oplossingsrichting getuigt echter van weinig affiniteit met internet, men past immers een beproeft oudemediaal concept toe: zend expliciet materiaal pas uit na een bepaald tijdstip en alles komt goed. Dus niet. Internet is een andere wereld. Hoe gaan we straks om met mensen in het buitenland die bepaalde programma’s bijvoorbeeld alleen nog maar onder werktijd kunnen zien omdat zij zich in een andere tijdzone bevinden? En wat te doen met Nederlandse (en andere) kinderen daar dan gewoon overdag “Spuiten en slikken” kunnen kijken? Daarnaast zullen zal de tv die niet door kleine kinderen gezien mag worden ongetwijfeld op sites als YouTube terecht komen en dus ook overdag via andere kanalen bekeken kunnen worden. En waarom moet de overheid bepalen dat ik, als volwassenene, niet op elk gewenst tijdst een programma kan kijken dat niet geschikt is voor kinderen?

Kortom, heel Nederland is weer eens de dupe van een slecht doordacht systeem om tere kinderzieltjes te beschermen. Maar er is een alternatief: een Duits systeem waar een pincode moet worden ingevoerd om de content toch toegankelijk te maken. Helaas wil de publieke omroep daar niet aan, omdat het “ook niet waterdicht is”.

Nee natuurlijk niet, dat is het nooit. Maar als je twee systemen hebt die allebei niet waterdicht zijn, en bij één van de twee benadeel je het grootste deel van de bevolking en bij de ander niet, dan lijkt me de keus toch snel gemaakt? En denkt de publieke omroep nou echt dat kinderen die de pincode stiekem gebruiken met de Nederlandse variant wél worden weerhouden van kijken?

Om dat te bereiken lijkt me een extra stap noodzakelijk: een nieuw wetsvoorstel dat alle ouders dwingt hun kroost onder de 12 voor 8 uur naar bed te doen.

Reacties (6)

#1 Bismarck

“Nederland heeft immers een Europese richtlijn aangenomen waarin staat dat aanbieders van online-videodiensten moeten voorkomen dat kinderen ‘ernstig schadelijke content’ kunnen bekijken.”

Het gaat hier niet alleen om eens/oneens, maar ook om praktische haalbaarheid/handhaving. Wat ga je met youtube (geweld) en de honderden (duizenden?) aanbieders van pr0n en geweld video’s op internet doen? Die richtlijn lijkt me gewoon een onhaalbare kaart (zonder extreem wijdverspreide censuur, waarschijnlijk op ISP niveau).

  • Volgende discussie
#2 dramklukkel

Eigenlijk is dit systeem heel logisch, vanuit een zeer lui oogpunt bezien. Je treft iedereen die tv kijkt met deze methode. Geen gezeur over false positives. Alleen kindertjes die later mogen opblijven glippen hier tussendoor dan. Een nog betere oplossing zou zijn tv in het algemeen af te schaffen. Heeft iedereen last van, maar werkt wel accuraat. Zo, nou internet nog bannen en minderjarig Nederland is weer veilig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Vergeet de duivelse drukpers niet!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jos

Internet is een andere wereld. Inderdaad. Wetten die zijn gemaakt voor de massamedia passen niet meer bij het internet. Het internetgebruik van kinderen moet niet geregeld worden door de overheid maar door de ouders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Erik

“een nieuw wetsvoorstel dat alle ouders dwingt hun kroost onder de 12 voor 8 uur naar bed te doen.”

en ervoor zorgen dat ze daar tot 5, 6, 7 uur ’s morgens blijven? de andere kant van het tijdslot lijkt nooit zo belangrijk in deze discussies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn

Er zit hier een raar luchtje aan. Er bestaat immers bijvoorbeeld al DigID, dus een leeftijdscheck zou geen probleem moeten zijn. De PO zit een beetje in de maag met de kosten van al die streaming servers – zeker nu het netwerkneutraliteitconcept toch wat lijkt te wankelen en de telco’s misschien geld kunnen gaan vragen – dus de samenzweringsdenker in mij zegt dat dit ze helemaal niet slecht uitkomt: ze kunnen bezuinigen en de schuld afwentelen op de overheid, of nog beter, ‘Europa’.

  • Vorige discussie