Oranje bevrijdingsfront

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het zien van het vraaggesprek heeft mij weer gesterkt in de opvatting dat we zo snel mogelijk de monarchie moeten opheffen, en wel om humanitaire redenen. Het is onmenselijk wat we deze personen aandoen. Je ziet hoe zo’n prins, zo jong als hij is, getraumatiseerd en geestelijk misvormd is door de druk en de last die hij moet torsen. Twee maanden in de kerker van Dutroux is geen pretje, maar wat moeten Friso en de anderen hun leven lang doorstaan? Uit de martelkamer waar wij de Oranjes hebben ingestopt, is geen ontsnappen mogelijk.

Zoals bij de Egyptenaren vrouwen levend werden begraven naast de overleden farao, zo worden anno 2004 onschuldige, frisse jonge mensen, zoals Mabel, opgeofferd aan het Monster dat Monarchie heet. Iedereen vindt het normaal, want het hoort nu eenmaal zo. Zijn we al ziende blind? Prins Claus veranderde van een knappe, energieke man in een deerniswekkend wrak, zichtbaar lijdend onder het leven dat wij hem opdrongen, Maxima moest boeten, Diana en Grace Kelly vonden op gruwelijke wijze de dood. De lijst is lang.

Ook de geboren prinsen en prinsessen zijn slachtoffers. Dat zij ogenschijnlijk vrijwillig hun onmenselijke lot aanvaarden doet daar niets aan af. Al voordat ze geboren zijn worden ze al geïndoctrineerd. Hun bestemming wordt hen door hun ouders, die op hun beurt op dezelfde manier door hún ouders gehersenspoeld zijn, voorgespiegeld als een last, een opdracht die ze nu eenmaal moeten vervullen ‘voor het vaderland’. Een totaal anachronistische en weerzinwekkende waanvoorstelling. Het is begrijpelijk dat ze er zelf in zijn geloven, net zoals Sabine ook geloofde wat Dutroux haar valselijk op de mouw speldde.

Vroeger, heel vroeger, toen was het nog wel leuk om koning te zijn. Je had macht en je kon ermee doen wat je wilde. In Nederland was Willem III de eerste die erachter kwam dat het zo niet meer werkt. Tegenwoordig, met de media en de techniek die hen ter beschikking staat, kunnen vorsten zich vrijwel nergens meer verschuilen. Beroemde zangers of filmsterren lijden ook, maar dat is niet vergelijkbaar. De koningskindertjes hebben er niet zelf voor gekozen, ze kunnen zich niet verweren en ze kunnen hun lot nooit meer ontlopen, zelfs al zouden ze emigreren naar het verste land.

Nederlanders staan graag op de barricaden als in een ver land mensenrechten worden geschonden, maar niemand schijnt zich iets aan te trekken van de stelselmatige ontzegging van de meest basale mensenrechten, zoals het recht op vrije meningsuiting, aan een groep mensen in Nederland. Deze schendingen van de mensenrechten zijn zelfs vastgelegd in de grondwet, de constitutie van het land! Dit heeft niets te maken met beschaving, dit is barbaars en beschamend.

Als samenleving laten we deze anomalie zo maar toe, geen mens die hiertegen protesteert. Er is wel een clubje van republikeinen, maar die zijn om hele andere motieven tegen de monarchie. Het gaat dan om allerlei theoretische verhalen over staatsinrichting. Niemand staat stil bij het verschrikkelijke leed dat de koningin en al haar familieleden, al dan niet aangetrouwd, wordt aangedaan.

Het is de hoogste tijd voor actie. Een dierenbevrijdingsfront voor de Oranjes. Wie doet er mee?

0

Reacties (12)

#1 horse

J.N. Bosboom rockt. Deed ie altijd al trouwens.

Oh, en www000000ttttt!

 • Volgende discussie
#2 Grobbo

Bosboom, ik denk dat je het gewoon moet zien als een baan. Ze krijgen een dik ende vet salaris, en in ruil daarvoor houden ze het hele jaar hun mond dicht en spreken alleen echt met speciale gelegenheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gorg

inderdaad.Gewoon een mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 caprio

Medelijden is hier niet de gepaste emotie. Hoewel het doel alle middelen heiligt in dit geval, werkt medelijden niet. Het is een rationeel heelmiddel op een emotionele kwaal. Het volk lijdt aan een pathologisch e kwaal, je toont het elke week Idols en men weent en kraait vanwege de een of de ander middelmatig type, je zet een vatzak met middelmatige intellectuele talenten op een troon, en je krijgt dit soort misplaatste zieligheidsverschijnselen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lilith

Ze zijn best in staat zichzelf te bevrijden, maar die vrijheid kost ze te veel. Maar in principe hebben ze dus net zoveel vrijheid om zichzelf los te knagen als het Belgische konijntje in een klem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mark

Ik doe mede. Zo’n Bea die tijdens de rouw om het heengaan van haar man gewoon aan het werk moet om het ontslag van het kabinet te aanvaarden. Dat is toch onmenselijk. En al die handtekeningen die zij moet zetten onder wetten waar zij democratischerwijze helemaal niets mee te maken heeft, zo wordt zij gewoon gedwongen tot antidemocratische activiteiten die zelfs de gemiddelde Afrikaanse stam achterhaald vindt. En al haar collega’s in beschaafde landen lachend linten knippen in vrijheid. Het is tijd dat wij het oranjekonijntje uit de klem bevrijden. Too long in captivity, are you so blind that you cannot see: Free orange!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nove

Ja, Lilith: de Lippe-Biesterveld mixamotoseschimmel is resistent geworden, zero -tolerance geldt niet voor de aristocratie en de burgerlijke elite die elkaars konten likt. Ik vertrouw op de wortelrot die aan de fundamenten van elke monarchie vreet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Siquo

Als pro-monarchist kan ik hier slechts om lachen. Alsof het zo erg is om je leven voor je uitgestippeld te zien. Als ze het echt zo erg hadden, hadden ze er zelf wel wat aan gedaan. Ze hebben dan officieel geen macht, maar uit het koningshuis stappen is wel degelijk een optie.

Wie ben jij om te oordelen of iemand iets erg vindt? Misschien hadden An en Eefje wel de tijd van hun leven…
(yep, dat meen ik serieus)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

Het koningshuis moet verdwijnen,
maar ik had graag het leven van Prins Bernhard gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Pokachu

@ Siquo: Je bent echt helemaal GESCHIFT! Wat is dat een ontzettend stupide opmerking over An en Eefje. Sukkel, denk eerst eens na voor je iets gaat posten.

Om terug te keren naar de discussie, ik ben voor het koningshuis. Ik denk niet dat het allemaal zo erg is. Als het WEL zo erg zou zijn, dan kan “men” er ook gewoon mee stoppen.

Gezien het feit dat we nog steeds een koningshuis hebben, ondanks een aantal opgestapte prinsen bewijst m.i. genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Siquo

@Pokachu: Oordeelt niet, opdat gij zelf niet beoordeeld zult worden. Uw post ziet er nou ook niet echt doordacht uit, dus ik kan er ook zo de parabel over de balk in uw eigen oog aan toevoegen.

Bij deze mijn oordeel over u: Kortzichtige achterlijke inteeltmongool, mislukte postnatale abortus, triploïde solenopsisexueel.

Ik ga er maar van uit dat je zelf iets dergelijks hebt meegemaakt, dat je er zo’n uitgesproken en welonderbouwde mening over hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Siquo

Daarbij is de rest van uw post zo’n beetje hetzelfde als wat ik zei, dus lezen is u blijkbaar ook vreemd.

 • Vorige discussie