Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du JourPresident Chissano’s achievements in bringing peace, reconciliation, stable democracy and economic progress to his country greatly impressed the committee. So, too, did his decision to step down without seeking the third term the constitution allowed.”

Voormalig Secretaris-Generaal van de VN Kofi Anan reikte gisteren in Londen de Mo Ibrahim-prijs uit aan Joaquim Chissano, ex-president van Mozambique. De eerlijkheidsprijs/leiderschapsprijs ten bedrage van 5 miljoen dollar (uitgesmeerd over 10 jaar, daarna levenslang 200.000 dollar per jaar) is ingesteld door de Soedanese Telcotycoon Mo Ibrahim om Afrikaanse leiders te lauweren die hun land niet naar zijn grootje helpen en die bovenal uit zichzelf opstappen zonder medeneming van de staatskas.

Alhier te lande mogen wij trots zijn dat het (vrij) vrijwillig opstappen tot in de kneuterigste bestuursregionen gemeengoed is. De aftaaioogst van deze (nog prille!) week: JOVD vice-voorzitter Machteld Vlaanderen omdat ze een verjaarspartijtje van Rita Verdonk bezocht (hoe was dat eigenlijk?) en het voltallige bestuur van de supportershome van Ajax vanwege het mensenrechtenschendend slechte spel van hun kluppie:

Er wordt van ons verlangd te voorkomen dat vanuit het supportershome bezoekers naar plekken gaan waar ongeregeldheden plaatsvinden. Deze taak is voor ons onuitvoerbaar.”

Reacties (13)

#1 Baron E

http://jovd.nl/ is nu onbereikbaar, maar ik had gisteren een screenshot gemaakt:
[img=http://img296.imageshack.us/img296/3963/screenshotjn1.th.png]

Overigens denk ik dat Mozambique er meer aan heeft als die 5 miljoen in infrastructuur of wat dan ook gestoken wordt, in plaats van in de portemonnee van een ex-president.

 • Volgende discussie
#2 InvertedPantsMan

Ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Ik vind het hoog tijd dat mensen die goede dingen doen beloond worden en op een voetstuk geplaatst worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Baron E
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Baron E

Hmm. Van een half miljoen kun je toch ook goed leven, zeker in Afrika. Zet dan de rest in een fonds dat naar inzicht van de winnaar te besteden is aan projecten die het land vooruit helpen.

Als hij het het allemaal uitgeeft zoals in Brewster’s Millions, is het natuurlijk ook goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Arathorn

@Baron E:
Het idee achter deze prijs is dat veel Afrikaanse leiders op zich niet slecht zijn, maar aan het einde van hun regeerperiode bedenken dat ze geen pensioen hebben en dan gaan graaien. Dat gedrag wordt daar wat meer getolereerd dan hier. Vandaar dat deze Soedanese miljonair op deze manier alsnog voor een pensioen zorgt voor dit soort mensen. Ik denk niet dat die vijf miljoen (een schijntje vergeleken met normale ontwikkelingshulp) in Mozambique pompen een beter effect heeft.
Als je Afrika echt wilt helpen, schaf dan landbouwsubsidies en importheffingen (geleidelijk) af, maar dat zal niet gauw gebeuren ben ik bang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Baron E

@5
Ik begrijp het wel, maar blijf het vreemd vinden iemand zo’n bedrag uit te keren omdat hij niet iets verkeerds heeft gedaan. Beetje de omgekeerde wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Blammeke

ik denk dat ik ga proberen president te worden van één of ander afrikaans land.
Dan het niet al te slecht doen gedurende enkele jaren.
Zelf opstappen en als ik de prijs niet krijg.
Opnieuw opkomen en alsnog de staatskas plunderen.

Ik snap de prijs en ik snap waarom. Maar is het niet erg dat zoiets moet bestaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Arathorn

Zo ver zijn ze daar helaas nog niet, maar hoe ver waren wij pakweg honderd jaar geleden? Ik denk dat er vanuit het westen met te weinig historisch besef naar ontwikkelingslanden wordt gekeken. “Als wij hebben uitgevonden hoe het moet, waarom doen ze het daar dan niet in een keer goed?” De sociale ontwikkelingen mogen daar natuurlijk wel wat sneller gaan dan bij ons destijds, maar je moet geen wonderen verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Blammeke

Is de prijs ook niet ridicuul hoog?
Voor iemand die president is geweest van een land waar lonen niet vaak boven de 100€ per maand uitstijgen.
Hij krijgt nu zo effe
55000 € per maand en na 5 jaar ‘slechts’ 16000 euro.

Met alle respect maar geef de man 5000€ per maand en geef de andere staatshoofden die correct zijn geweest ook zo’n premie.
Kan je mss iedereen betalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Peter

@Arathorn (#8): “Zo ver zijn ze daar helaas nog niet…”
Jaap van de Merwe zong lang geleden al: Steunt de achterlijke zwartjes….
Ja, ze zijn zo achterlijk dat ze grijpen en graaien. Dat komt in onze beschaafde wereld niet voor. Wij belonen keurig topbobo’s, omdat je mag verwachten dat topbobo’s ook topprestaties leveren. Ze worden daarop dus afgerekend en gaan met die opbrengsten naar huis om van hun welverdiende rust te genieten.
Dat er vandaag de dag een prijs voor nodig is om dat ook in andere landen mogelijk te maken, zegt alles over het ontwikkelingsstadium menig land zit?
Als je daarmee zegt dat grijpen en graaien niet van deze tijd is, dan vraag je je af of het niet de hoogste tijd wordt dat ook nederland wat ontwikkelingshulp krijgt om bestuurders weer de goede richting in te krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Arathorn

Beter lezen Peter. Waren Nederlanders honderd jaar geleden achterlijk? Nee natuurlijk niet. En de mensen in Afrika nu ook niet. Leg me dat soort dingen dan a.u.b. niet in mijn mond.
Wat bestuurders van beursgenoteerde bedrijven betaald krijgen moeten die bedrijven weten. Als ik het daar niet mee eens ben koop ik wel bij een ander bedrijf diensten in. ABN-AMRO heeft behoorlijk wat klantjes verloren de laatste tijd en dat is meer dan terecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Peter

@Arathorn (#11): Natuurlijk bedoelde jij dat niet zo. Je schreef slechts dat “ze” zover helaas nog niet zijn. Dat riep bij mij een associatie op die ik mijzelf in de mond heb gelegd.
Verder ben ik het eens met je hoor. Er zit wel verschil tussen een president-commissaris van een bank of de president van een land. Burgers kunnen niet zomaar hun land verlaten zoals een klant van een bank wel naar een andere toko kunnen uitwijken.
En dat er bij pogingen de hebzucht de wereld uit te helpen geen wonderen verwacht mogen worden, lijkt me ook duidelijk.
Die prijs valt hooguit onder de categorie: alle kleine beetjes helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Scientist of the Invisible

@ Blammeke, 9:

Is de prijs ook niet ridicuul hoog?

Lijkt me niet, als je hoort wat de Mobutu’s en Mugabe’s voor zichzelf reserveren. Daar moet het wel tegen op wegen.

 • Vorige discussie