Oproep Mauro aan Tweede Kamerleden

De uit Angola afkomstige Limburgse jongen Mauro Manuel doet een emotionele en laatste oproep aan de leden van de Tweede Kamer om in Nederland te mogen blijven. Hieronder volgt de integrale tekst van zijn oproep.

Update: volgens verschillende media zou de brief een hoax zijn. Joop.nl ziet problemen met de Waardenbril. En HP heeft inmiddels meer info.

Geachte leden van de Tweede Kamer,

Tegen wil en dank ben ik nu een symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. Veel liever ben ik een symbool van integratie in de Nederlandse samenleving. Iets waaraan in Nederland zoveel belang wordt gehecht.

Op mijn negende ben ik op het vliegtuig gezet, helemaal alleen. Ik had toen enorm veel verdriet en was bang. Hoe kon ik ooit iemand nog vertrouwen? Waarom was ik weggestuurd? Gelukkig kwam ik terecht bij hele lieve mensen, die nu mijn vader en moeder zijn. 3 jaar geleden is mijn broertje geboren, van wie ik heel veel hou. Ik heb een hechte band met mijn familie en mijn vrienden. De belangrijkste jaren van mijn leven ben ik hier opgegroeid. Ik voel me hier helemaal thuis. Ik voel me Nederlander.

Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang. Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands Elftal kampioen zien worden.

Ik wil graag alle Kamerleden die mij steunen bedanken. Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega’s die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven. Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven!

Veel liefs van Mauro

Laten we onze Waardebril nou eens opzetten

 1. 2

  Laatste regel: Laten we onze Waardebril nou eens opzetten

  Huh?

  Maar als Mauro nu eens wat enthousiaster zou zijn over dat wangedrocht van een CDA-schijnoplossing, dan zouden ze hem misschien wel kunnen helpen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3003981/2011/10/31/Lubbers-regelt-geldschieter-voor-studievisum-Mauro.dhtml (laatste alinea)

  “Met tranen in de ogen van het plichtsbesef”: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6199/Daniel-Samkalden/article/detail/3005261/2011/10/31/Daniel-Samkalden-CDA-congres-is-obscure-morele-witwaspraktijk.dhtml

 2. 3

  Mauro heeft hiermee zijn “verklaring van verbondenheid afgelegd, waarmee hij belooft de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en te vervullen”. Dus mag hij nou blijven, net als voetballer Douglas (FC Twente)? Aldus Verbal Jam.

 3. 6

  Vind je? Het lijkt het regeerakkoord wel: allemaal korte zinnetjes zonder bijzinnen. De Tweede Kamer begrijpt immers alleen maar Jip-en-Janneke-taal.

  Natuurlijk; Mauro, zijn familie en hun advocaat hebben een effectieve mediastrategie opgezet. Gelijk hebben ze. Maar om dit briefje nou “diepzinnig” te noemen gaat me erg ver, Henk.

 4. 8

  Die jongen is doodsbang. Zou ik ook zijn als ik gedeporteerd zou worden naar een land zoals Angola. Die jongen kan niet eens Portugees spreken, laat staan dat hij zich kan redden in zo’n Afrikaans land.

  Het is nog maar een tiener, een jongen die nog niet eens volwassen is. Zo’n iemand wil ons rechtse kabinet deporteren, het is een schande. Mauro en alle andere langdurige asielzoekers moeten blijven. Niemand is illegaal.

 5. 9

  Mauro zegt in het AD van vandaag dat het zijn woorden niet zijn maar dat het een ‘goedbedoelde actie van Defence for Children’ is, waar hij kennelijk niets vanaf wist.

 6. 11

  Hoe kun je zo effectief mogelijk je tegenstanders uitschakelen? Juist: door een minderjarig wezennegertje een emotionele brief voor te laten lezen. Als je tegen dit stuk ongeluk bent, ben je in en in slecht…. En zo verliest Wilders zijn koppositie als volksmenner nummer één.

 7. 12

  De meerderheid van de Nederlanders vindt, dat Mauro mag blijven, nu we zijn verhaal kennen. Dat is eigenlijk ook de enige logische conclusie, die iemand daarna kan trekken. Wie zich daarna nog op het louter formalistische standpunt, dat hij geen verblijfsvergunning kan krijgen, omdat zijn aanvraag een asielaanvraag was, is een pennenlikker, die wat mij betreft gelijk zou hebben, als ie zou kunnen bewijzen, dat Mauro hier op 9-jarige leeftijd helemaal uit zichzelf hier naar toe is gekomen om onze asielprocedure te misbruiken.

  Tegelijk is het wel goed, dat dit soort zaken de aandacht van de media (en daarna ook van de politiek) krijgt, want het laat heel goed zien, waar het standvastige beleid van dit kabinet toe leidt. En hopelijk zullen de mensen zich dat ook realiseren, wanneer ze de volgende keer in het stemhokje staan.

  Ik moet ook erg lachen om Fritsma, die de ‘eenzijdige’ rol die media hebben gespeeld in het debat hekelt. “Volgens hem worden ‘alleen de zaken die in het voordeel van de vreemdeling werken’ belicht”. Ja, dat is weer eens wat anders dan alleen de negatieve zaken over vreemdelingen benoemen, wat zijn partij doorgaans doet. Beetje hypocriet?

 8. 16

  Want de rechtstaat komt in gevaar als je’m laat blijven? Types als jij zouden ze naar Angola moeten verbannen, dan zou onze rechtstaat pas flink opknappen.

 9. 19

  Op grond van Europees en internationaal kinderrecht had Leers met name na het geklungel van onze Nederlandse asielregels met minderjarigen, Mauro alle mogelijkheden in Nederland moeten geven. Door ook zijn geklungel moest die jongen zich nu in het openbaar gaan zitten verdedigen. En dan maar, soms zelfs misselijkmakend (Bleker) rn draaierig , “christentje” gaan zitten spelen van CDA-ers. Het is een kwestie van seculier recht ook voor die andere 75 Mauro’s, en niet van “lievigheid”. Zelfs een PVV mag zich wat mij betreft zwijmelend rondwentelen in immigratiebangmakerij, maar dient zich wel aan het recht te houden, het enige echte houvast in een democratische staat!