Opleidingsniveau kindsoldaten beneden peil

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Kindsoldaat (Foto: Flickr/hdptcar)

De jongste generatie kindsoldaten faalt in de meest elementaire handelingen. Tot deze conclusie is een onderzoekscommissie in Burundi gekomen na een kleinschalig onderzoek. Volgens hoofdonderzoeker Kwame Mpufu is het gebrekkige opleidingsniveau te wijten aan een vervlakking van het onderwijs. “Veel van deze kinderen hebben zelfs geen basisvorming, die schieten maar wat in de rondte,” aldus Mpufu.

Burundese kindsoldaten hebben de laatste tijd meer tijd gekregen voor zelfstudie. Volgens het rapport gaat het hier om ‘verkapte bezuinigingen’. Zo zouden de schiettrainingen ernstig te lijden hebben onder gebrek aan goed materieel. Het komt zelfs voor dat strijders van negen of tien jaar nog steeds niet overweg kunnen met de veiligheidspal. Mpufu: “Het voortdurende ‘opleuken’ van de opleidingen gaat ten koste van basale vaardigheden. Ook jonge kinderen behoeven enige feitenkennis.”

Met name bij de oudere kinderen (10-14 jaar) is discipline een groot probleem. Vrijheid leidt daar geregeld tot laksheid. De kinderen gaan vaak laat naar bed, er wordt slecht gegeten en sommigen beginnen al vroeg met blowen. De resultaten in de beroepspraktijk laten dan ook te wensen over. “Vroeger kon je er op rekenen dat een kindsoldaat van 14 goed met een granaat kon omgaan. Nu is dat allerminst vanzelfsprekend meer,” zegt Mpufu hierover.

Docenten zijn veel tijd kwijt aan vergaderingen en administratieve bezigheden, waardoor er minder tijd over is voor het lesgeven. De statistieken tonen een groeiend aantal instructeurs met een burn-out. Een doorn in het oog van Mpufu: “Docenten moeten zich weer primair kunnen richten op hun lesgevende taak.” De commissie heeft de regering van Burundi voorlopig afgeraden om ingrijpende stelselwijzigingen door te voeren. “Betere spullen, en meer geld,” aldus Mpufu, “daar is onze jeugd nu het meeste bij gebaat.”

Reacties zijn uitgeschakeld