1. 1

  “-The world believes that Shakespeare made a mistake, he said, and got out of it as quickly and as best he could.
  -Bosh! Stephen said rudely. A man of genius makes no mistakes. His errors are volitional and are the portals of discovery.”

 2. 4

  “Im to be slooching around down in the kitchen to get his lordship his breakfast while hes rolled up like a mummy will I indeed did you ever see me running Id just like to see myself at it show them attention and they treat you like dirt I dont care what anybody says itd be much better for the world to be governed by the women in it you wouldnt see women going and killing one another and slaughtering when do you ever see women rolling around drunk like they do or gambling every penny they have and losing it on horses yes because a woman whatever she does she knows where to stop sure they wouldnt be in the world at all only for us they dont know what it is to be a woman and a mother how could they where would they all of them be if they hadnt all a mother to look after them what I never had thats why hes running wild now out at night away from his books and studies and not living at home on account of the usual rowy house”

 3. 5

  he sat naked and drunk in a room of summer
  night, running the blade of the knife
  under his fingernails, smiling, thinking
  of all the letters he had received
  telling him that
  the way he lived and wrote about
  that–
  it had kept them going when
  all seemed
  truly
  hopeless.

  putting the blade on the table, he
  flicked it with a finger
  and it whirled
  in a flashing circle
  under the light.

  who the hell is going to save
  me? he
  thought.

  as the knife stopped spinning
  the answer came:
  you’re going to have to
  save yourself.

  still smiling,
  a: he lit a
  cigarette
  b: he poured
  another
  drink
  c: gave the blade
  another
  spin.

 4. 10

  We rijden de toekomst tegemoet, kijkend in de achteruitkijk spiegel.

  Soort goeroe uit 60’r jaren McLuhan of zoiets zei dat eens. Zo’n zin die blijft hangen en schetst dat je, met al je beperkingen, leeft in het verleden kijkend naar de toekomst. Het gevoel van de spreker moet dus het heden zijn en zodoende heeft Joyce met zijn uitspraak de rol van de molenwiekbestrijder op zich genomen.

  Zoiets dan, komt wel vaak ten sprake op dit log deze man.

 5. 11

  …and read the situation from the front to the back…

  Headin’ for the station with a pack on my back,
  I’m tired of transportation in the back of hack,
  I love to hear the rhythm of the clickity clack,
  And hear the lonesome whistle, see the smoke from the stack,
  And pal around with democratic fellows named Mac;
  So, take me right back to the track, Jack!

  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Woo woo, ooh ooh, ch’boogie!
  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Take me right back to the track, Jack!

  You reach your destination, but alas and alack!
  You need some compensation to get back in the black,
  You take your morning paper from the top of the stack,
  And read the situation from the front to the back,
  The only job that’s open needs a man with a knack,
  So put it right back in the rack, Jack!

  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Woo woo, ooh ooh, ch’boogie!
  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Take me right back to the track, Jack!

  Gonna settle down by the railroad track,
  Live the life of Riley in a beaten-down shack,
  So when I hear a whistle I can peak through the crack,
  And watch the train a rollin’ when they’re ballin’ the jack,
  I just love the rhythm of the clickity clack,
  So, take me right back to the track, Jack!

  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Woo woo, ooh ooh, ch’boogie!
  Choo choo, choo choo, ch’boogie!
  Take me right back to the track, Jack!
  Take me right back to the track, Jack!

  The Best of Louis Jordan

 6. 13

  Mooi streven!
  Maar voor de net nog wakkeren: men kent iTunes?
  Men kent de ‘radio’-feature daar?

  Zoek op -eclectic -dan ‘secret agent on somaFM.

  Dat is in mijn nederige ervaringswereld, dè soundtrack van Open Draad…

 7. 16

  Heb ooit, 5 maanden aan een stuk, een hysterisch opbrengstigvragend satirisch tijdschrift gehad. Werkelijk èlke tekening, tekst of layout die ik maakte, was begeleid door de soundtrack van Apocalypse Now.
  Dat was bloody dialectics, man.

 8. 36

  Ja, Steeph, mag dat een vrouwelijke heldin worden ? Ik mis de dames op Sargasso, ik begin me te vervelen met jullie, niet als persoon of individueel hoor, maar als ras, als eigensoort, het wordt zo druipend van de zelfgenoegzaamheid, zo gelijkhebberig, zo vanaf het kamelenzadel, zo vanuit de cockpit van het autootje, allemaal van die borrelpraat voor whiskydrinkers, het zoete toontje van de gemoedelijkheid van jongens onder mekaar, na een negenholes ronde, na het hockey, even gezellig weg van de vrouwen. Nou, dat moet anders. Ik wil meer vrouwelijke input op Sargasso, een nog beter uitgebalanceerde redactie. Bij gelegenheid zal ik eens rondvragen. Ik stel als eerste voor om de linklijst op Sargasso te splitsen in ‘dames’ en ‘heren’. Het lijkt verdomme wel alsof er voor Sargasso geen dames met een even heldere, kritische geest mogen bestaan, buiten hun louter passieve en serviele fysieke aanwezigheid en competenties. Is Sargasso bang voor vrouwen?

 9. 39

  @nove en mescaline
  Beide vragen zijn aardig en terecht. Een flink aantal discussies geleden verzuchtte ene Jacobine dat ze het hier wel gehad had.
  Om in stijl te blijven met het thema van de lijn hierbij het motto van de log van een vrouw (Sheila O’Malley)

  This race and this country and this life produced me, he said. I shall express myself as I am.”
  — James Joyce, Portrait of the Artist as a Young Man

  (wel weer een quote van een vent!)

 10. 43

  ‘De burgemeester van Barneveld is, om het maar eens bijbels te formuleren, geen eenzame roepende in de woestijn. In het dagblad Trouw van 5 december 1992 getuigt dr. Fahner, historicus en cultureel antropoloog van de gereformeerde snit, tegen de Sint. Hij vindt het onjuist om Sint actueel te houden. “Voor kinderen is het een reëel bestaande godheid: alwetend, onsterfelijk, goedertieren, rechtvaardig.” Als kinderen ontdekken dat hij niet bestaat, hoewel ze hem zien, dan zou dat de eerste deuk voor het geloof in God, die je niet kan zien, kunnen zijn. “Daarom”, zo vervolgt Fahner, “kun je niet zaterdagavond Sinterklaas vieren en zondags God lof zingen.”‘

  Jan de Bas, Sinterklaas bestaat (als u dat wilt), 1993

 11. 45

  Nove, ja er zijn verdomd weinig reagerende vrouwen op Sargasso. Stille meelezeressen zijn er misschien wel, maar die kan ik niet tellen. Waar dit aan ligt ? Noem mij een weblog waar dagelijks over politiek, cultuur en wetenschap wordt gedicusseerd waar de man-vrouw verhoudingen wel 50-50 zijn ? Ik ken ze niet ?

  Het elkaar vliegen afvangen met weetjes over energiedichtheid van koolzaadolie of elkaar vanuit de gebaande politieke loopgraven voortdurend met wederkerende argumenten bestoken is wellicht wat te neurotisch voor vrouwen? Vrouwen zijn meer in balans, vermoed ik.

  ..en over die ene Jacobine gesproken, die is niet weggegaan omdat er teveel mannen zijn, die had -vermoed ik- een probleem met de ruk naar links op dit weblog. Alhoewel ik hoop dat ze toch nog stiekem meeleest, zo is ze namelijk ook wel weer.

 12. 46

  Dat verhaal over die ruk naar links is volkomen uit de lucht gegrepen. Zo links is Sargasso niet. Ik ben bijvoorbeeld ook nauwelijks links te noemen. Mogelijk kan het ontbreken van uiterst rechts gedachtegoed hier op Sargasso worden uitgelegd als ruk naar links.

  Mijn theorie over het gebrek aan vrouwen hier is dat als je hier een mening over iets hebt dat je ongenadig afgezeken wordt en daar moet je maar net zin in hebben terwijl als je iets redelijk neutraals zegt dan negeren ze je gewoon.

  Kortom een beetje discussieren hier is alleen weggelegd voor sadomasochisten en ik ken weinig (tot geen) vrouwen die sadomasochistisch zijn.

  Ik denk dat de gemiddelde vrouw te verstandig is om hier
  “in discussie te gaan”.

 13. 47

  Jacobine was in het verleden anders niet vies van robbetje digitaal bekvechten. Ook op Tonie.net -wat een jongenshol bij uitstek was- heeft ze flink van zich laten horen en later hier bij de volwassen mannen ook nog regelmatig. Maar misschien is Jacobine wel verstandig geworden?

 14. 51

  @DP
  Het heeft niks met afzeiken te maken. Ik begeef me hier nu bijna twee maanden en niemand heeft dat nog gedaan *snik*.

  Moet ik me nu beledigd voelen of moet ik mijn denken en schrijven aan gaan passen?

  Ik denk dat afzeiken niet gaat over het hebben van een mening maar over het hebben van een iets afwijkende mening en die eigenlijk niet bloot durven stellen aan de goegemeente. Dat wordt gevoeld en daar wordt op gereageerd. Wegblijven omdat je afgezeken wordt is iets dat bij jezelf zit. Dat is overigens geen argument om maar te gaan afzeiken. Wel een argument om de eigen reacties te herijken om maar een mooie politieke term te gebruiken uit al die mooie tweede kamerstukken die we hier dagelijks voorgeschoteld krijgen.

  Vandaar mijn reactie op #39: reageer zoals je bent en wat je denkt. En als dat niet werkt: zoek een psychiater.

  @Sikbock
  Ja natuurlijk! Je denkt toch niet dat Sargasso een primaire levensvoorwaarde is?

 15. 52

  Wat ik bedoelde en enigszins provoceerde of chargeerde meen ik overigens wel. Dat over de input van dames.
  Als de vrouwelijke (andere= tweede ?) sexe als redactielid publiceert, kijk je er toch anders tegenaan. Dames hebben een eigen kijk en kunnen onder het ‘Sargasso’ redactiestatuut’ als volwaardig redactielid meedraaien waardoor die specifieke invalshoek of ‘feminine’ (alternatief)waardenstelsel beter aan bod komt dan tot op heden.
  Wij, heren van stand, wij doerakken en dolle honden, moeten ingetoomd worden. Wat temt en corrigeert de man beter en subtieler dan een vrouw ? Een bierdrinkende en zwaar meepaffende vrouw ! Een dame die niet op complimenten, fruitmanden en een bloemenhulde wacht maar met ons whisky naar binnen klokt als een Calamity Jane. Een dame ‘met de voeten in de klei’ die de opgeblazen arrogantie doorprikt van ons jongens van de gestampte pot. Een dame die een beetje tegenwicht biedt op dit zo door heren beheerd log. Tis een speld in een hooiberg, kweedatookwel. Maar ja, het is dan ook maar een suggestie, ik wilde er een ‘balletje over opgooien en de sargasso redactie erop duiden dat wij heren heus niet moeten denken alle macht en meningen handen te hebben door de vrouw in haar bestaan te ontkennen of haar rol te negeren. Ik blijf heus wel om me heen kijken naar een geschikte kandidate in de kringen van onderwijs, het locaal openbaar bestuur, de media en kleine middenstand. Waarom zou een van de moeders van u redactieleden geen eigen rubriek of colum kunnen krijgen..?

 16. 53

  @HansR; je vertelt wel dat ik ongelijk heb, maar niet waarom, en je vertelt ook niet hoe het wel zit.

  Jij zegt dat het ligt aan het niet durven ventileren van een mening en dat dat wordt gevoeld en dat daarop gereageerd wordt. Nonsens natuurlijk. Maar stel dat het waar was dan verklaart het nog steeds niet het gebrek aan vrouwen. Tenzij in jouw visie een vrouw per definitie een lafbek is.

  Misschien moeten mensen die zich afvragen waarom hier geen vrouwen reageren eens gaan navragen bij geenstijl en retecool hoe het komt dat daar wel zoveel vrouwelijke reageerders en redactieleden zijn.

  Mijn visie (ik zal hem even herhalen); het ligt aan de manier waarop de mensen op sargasso met elkaar omgaan. Daar moet je maar net zin in hebben.

 17. 54

  @DP
  je vertelt wel dat ik ongelijk heb, maar niet waarom, en je vertelt ook niet hoe het wel zit

  Jij komt met een theorie die geen basis heeft. Ik zeg dat het niets met afzeiken te maken heeft en zet daar een andere theorie tegenover. Afzeiken lijkt mij niet het kenmerk van Sargasso (komt voor maar bij de grootste sites van NL valt het in het niet). Gewoon een verschil van inzicht. Theoretiseren, gissen. Of het echt nonsens is laat ik verder in het midden. Voer voor sociologen? Maar je laatste zin zegt het wat genuanceerder: het ligt aan de manier waarop de mensen op sargasso met elkaar omgaan. Die geef ik wat meer kans. De vraag is dan wat is het kenmerk?

  En ik vertel natuurlijk niet hoe het wel zit omdat ik er verder echt geen idee van heb. Ik denk dat niemand dat heeft. Sociologisch onderzoek met getallen onderbouwd naar het fenomeen webloggen moet volgens mij nog plaats vinden.

 18. 59

  @HansR: Het leuke van presidenten hier is dat ze genoeglijk worden afgezeken, kop boven het koren te gek Pakkuh!,een amusante hobby van DPen ik beleef er veel plezier mee.
  Er zat dus een dubbele bodem in my remark :)

 19. 60

  Zo links is Sargasso niet. Ik ben bijvoorbeeld ook nauwelijks links te noemen.

  Tja, wat is links? De NVU wordt extreem-rechts genoemd en de Internationale Socialisten worden extreem-links genoemd, maar ik zie het verschil niet tussen deze twee bewegingen. Beiden zijn antisemitische, pseudo-fascistische socialisten met een irrationele afkeer van de Verenigde Staten.

 20. 68

  Mijn idee zonder nut: de onderlinge afstand tussen de vaste Sargassoreaguurders en redactieleden. Een as, twee assen ? Drie? Zou wel een aardig plaatje opleveren.

  Met twee assen:

  ikke mag drie Pro Contra aanwijzen

  Intelli spreekt aan X,Y,Z A,B,C
  Biertje mee drinken P,Q,R K,I,M

  en dan: Sargasso-stemmingkaart maken

 21. 71

  Het is oneerlijk verdeeld. Zo heb ik nog steeds geen Pim gelezen maar ben nu wel aan de gang in fritzi Bolkestein, Moslims in Nederland, 1997. Niet kwaad, dat boek.

 22. 73

  fritzi B. sprak met 10 eigenwijze moslims over integratie in Nederland. Veel onderwerpen, hoewel weinig over eerwraak en vrouwenbesnijden.

 23. 78

  Ik kwam op mijn speurtocht op het web vandaag deze lijst tegen;

  http://rcs.law.emory.edu/rcs/ss/index01.htm

  Dat is wel de meest uitgebreide lijst van rockabilly nummers die er bestaat denk ik. En van ieder nummer zit er een sample van 35 seconden bij.

  Nou ja het is niet precies rockabilly maar het is “Rockin’ Country Style”.

  Zie voor de criteria om in de lijst te worden opgenomen;
  http://rcs.law.emory.edu/rcs/criteria.htm

  Super-Off-Topic ik weet het.

  Maar goed zo krijg je de juiste rockabillyhelden dus wel te pakken.

 24. 79

  dat is een rare rommelkamer, mijn muziek. Straycats qua rockabilly ken je al. Wagner ? mm weinig beters in dat vlak. Alle niet zoete filmmuziek uit 1950-60, daar zit zoveel prachtigs in…

 25. 82

  je hebt gelijk. Off topic kan hier niet.

  Maar die Jack Scott dus……. is echt een held. Natuurlijk straycats, brian setzer allemaal geweldig. Maar als je dat moet gaan naspelen ben je zo uitgespeeld. Die Amerikanen waren in de 50s ook al dom, dus snapten ook niet veel van Rockabilly.

  Brian Setzer kan ik ook prima spelen daarom hebben ze me aangenomen. Maar nu moeten er dus nog minstens 3 kwartier goeie rockabilly bijkomen. Afgezien van Robert Gordon, Elvis en Carl Perkins dan. Dan rest er weinig anders dan terug gaan naar de roots.

  En gelukkig was Jack Scott canadees dus daar is nog een hoop goeie roots te beleven.

 26. 86

  Voor de afwisseling doen lickjes als uit Crossroads het wel eens aardig. Klassieke deuntjes met pit en afstoppen / harmonischen. Was Steve Vai de duivel of het jong, ik bedoel het jong.

 27. 87

  Ja dat zijn denk ik die spaghetti westerns….. iets beters kan ik me in elk geval niet voorstellen. Dit is heel leuk om te zien, want je bent hiermee zelfverkozen lowkaste volgens allerlei cultuurmenschen. Hi mate.

 28. 88

  ja das blues maar rockabilly is voornamelijk country met jazz invloeden en in mindere mate blues…….. en die country is gatverdrie zo gek nog niet die lui konden echt verschrikkelijk goed spelen. Als rocker heb ik die meeste blues invloeden al lang onder de knie maar aangezien ik nu in de rockabilly zit komen mijn belangrijktste lessen nu uit de country. Er zijn een aantal bluesfiguren die ik verschrikkelijk respecteer wegens hun onmogelijke spel maar er zijn ontelbare countryhelden waar ik alleen maar bij kan kwijlen. Dat komt gewoon omdat de blues in de moderne muziek meer invloed heeft gehad dan de country. Dat is mijn lot. Nu moet ik allemaal moeilijke dingen uit de jaren 50 gaan leren. Dat ik thans geen vriendin heb scheelt stukken. Anders was dit waarschijnlijk onmogelijk.

 29. 90

  Ga dit maar niet naspelen, How high the moon. Met stijgend en dalend a-a-a-a-a-a-aaaa-koortje en gitaar er achteran. Zo ontzettend top…. een van de beste.

 30. 94

  Als ik kon spelen als Les Paul hadden ze me waarschijnlijk nog harder aangenomen.

  Maar wat ik dan weer bizar vind is dat al die gastjes die tegenwoordig Nickleback, Creed, Anouk, Live, Guns and Roses willen spelen op een Gibson Les Paul totaal geen enkel idee hebben waar Les Paul vandaan komt. Vandaar dat ik het ook zo fantastisch vind om in die rockabilly roots te duiken met bijbehorende band die dat ook wil.

 31. 97

  helemaal goed 93, helemaal. Ik zoek morgen nog een maffe country-jazz LP op in mn LPbak met stijl LesPaul, swing, rockabilly. Swing en Kets! Zoiets.

 32. 99

  nou Gretsch heeft tegenwoordig een behoorlijk goedkoop model “electromatic” …….. die ga ik binnenkort zeker om me nek hangen……. die begint bij 700 euro maar heeft wel de Gretsch sound. Een paar jaar geleden was het instap model Gretsch nog 2500 euro. Das een hoop geld voor 1 gitaar. Ik heb hele goeie contacten bij de muziekbusiness hiero dus hoewel we eigenlijk geen Gretsch dealer in de buurt hebben komt het qua tunen helemaal goed. Qua kleur komt het ook goed want in de band zitten allemaal grafische figuren. Ze zijn al bezig met de schildering van de contrabas. Dus er komt voor relatief weinig een hele vette gitaar aan. Geen ebay dus. Welterusten.

 33. 100

  Nou nou heren, u beledigd mij werkelijk tot in het diepste van mijn ziel (van reactie 36 tot ongeveer 59). Ik ben er welliswaar niet elke dag maar heb toch voldoende discussie gevoerd om herinnert te worden? De redactie ziet mij gelukkig wel (linklist) :)

  Toevallig heb ik vorige week overdacht om een gastartikel richting Sargasso te sturen om iets van mijn kant af te belichten. Of dat vrouwelijker is weet ik niet, zou zomaar kunnen.

  Afgezeken worden lijkt mij toch niet de reden dat er minder vrouwen komen. Ik werd voornamelijk afgezeken door de andere vrouw, Jacobine (wie niet). Misschien scheelt het wel dat de gedachtengang hier overwegend wat aan de mannelijke kant is, als je stereotype wil denken. Verder zal het toch een gebrek aan interesse in de onderwerpen zijn vrees ik.

  Enfin, zal ik een open sollicitatie doen? Dan wordt er pas een ruk naar links gemaakt ;)

 34. 101

  @Cinner: het percentage schiet omhoog. Maar eerlijkg gezegd weet ik soms echt niet welk geslacht er achter een naam schuil gaat. Zo ben ik twee maanden in de heilige veronderstelling geweest dat mescaline een vrouw was.
  Dus hoeveel zegt het nou werkelijk?