Op vakantie tot er vrede heerst

COLUMN - De oplossing voor het vluchtelingenprobleem: het hele jaar door op all inclusive vakantie. Winwin.

– heel goed tegen trauma’s
– cultureel identieke regio’s als die van de vluchteling dus geen botsing tussen culturen
– geen azc’s in onwillige Nederlandse dorpen
– voor de staatskas goedkoper dan opvang in NL
– aan de hoeveelheid reclame die over ons heen wordt gestort te beoordelen, zit de reisbranche op zwart zaad en kan ze zo’n structurele meevaller goed gebruiken.

Twee voorbeelden:


Turkije
8 dagen € 349,00 all inclusive (Corendon) = 349/7 x 365= € 18.197,86
Op korte afstand van het strand en Agios Sostis; Ruime en verzorgde kamers; Gratis wifi in openbare ruimtes; Winnaar Hotel of theYear award; Zwembad met apart kinderbad; 2 bars; Speciale quadkamers (2 volw. + 2 kind.)

Griekenland
8 dagen € 199,00 logies (Corendon), + 20€/dag aan maaltijden bij de plaatselijke middenstand = 199/7+20 x 365= € 17.676,43
Een uniek hotel op een toplocatie; 2 grote zwembaden;;ruime kamers en appartementen; goede service en vriendelijk personeel; majestic Spa; Ca. 400 meter van schitterend zandstrand en het centrum; Wellness Salon.

De staat kan alles vroegboeken en krijgt:
Gratis omruilvakantie
Altijd de laagste prijsgarantie
Extra hoge vroegboekkorting

Reken maar dat een getraumatiseerde oorlogsvluchteling daar snel zal herstellen. En dat de zorgkosten flink omlaag gaan. Zorgkosten die in Nederland op gemiddeld € 6.000,00/asielzoeker geraamd zijn, en die de asielzoekers voortaan zelf betalen met het geld dat ze besparen op de overtocht.

Huidige kosten voor asielopvang: ca € 25.000/persoon.  Allerlei kosten zijn hier niet bij inbegrepen die je in onze nieuwe methode niet nodig hebt, zoals de kosten voor de asielprocedure en voor tolk-vertalers. Asiel wordt immers niet meer aangevraagd: men blijft op vakantie tot in hun land weer vrede heerst.

Stap 2 is dat inwoners van landen waar oorlog heerst zich vooraf moeten melden met de intentie asiel te gaan aanvragen. Kunnen ze direct daarvandaan in één der resorts ondergebracht worden. Scheelt een gevaarlijke overtocht per boot, in kosten voor de asielzoeker zelf en als klap op de vuurpijl ontmantel je de mensensmokkelaarsmaffia. Grenscontroles kunnen achterwege blijven, die kosten transporteurs miljoenen per dag en snelwegen hoeven niet meer dicht, wat ook bakken vol geld kost.

Winwin, zei ik al.

Wat je niet kan voorkomen helaas, is dat hotels, afzetters die ze zijn, opeens hun prijzen omhoog gooien. Maar dan dump je daar gewoon honderden asielzoekers en laat je ze het verder uitzoeken.

Zoals ik poneerde, is dit niet alleen een fantastische oplossing voor asielzoekers, maar ook voor éénieder die de woonkosten in Nederland de pan uit vindt rijzen.

 1. 2

  Goed idee! Op een heel klein puntje na dan. All inclusive vakanties zijn volgens mij juist extra traumatiserend. Maar een kniesoor die daar over valt.

 2. 5

  Toch even wat te zeiken.

  Agios Sostis ligt niet in Turkije, maar op het Griekse eiland Zakynthos in de Ionische Zee. Met de natte vinger schat ik de afstand tot het Turkse vasteland in op zo’n kleine 500 km.

 3. 6

  @2 hahaha touché!
  @5 Jee, dat klopt zeg. Heb ik de ad verkeerd gelezen misschien? Ik heb t van de papieren krant. Ik zou andere voorbeelden moeten nemen (die zijn er zat). Wordt aan gewerkt! Ondertussen: u get the picture.

 4. 7

  @5 hier, Turkije, nog goedkoper: Linda Hotel
  8 dagen va 199,00
  All Inclusive – Hotel
  199/7 x 365= € 10.373,30
  5-sterren hotel!
  Schitterend privéstrand
  Animatiebad met 2 glijbanen, apart kinder- en relaxbad.
  Gevarieerd animatieprogramma
  Winnaar Hotel of the year award

 5. 8

  Leuk artikel!

  Mijn hypothese: Bij gelijke kosten zou je dit voorstel er niet doorheen krijgen, omdat men het niet eerlijk zou vinden dat ‘zij’ (de vluchtelingen) op vakantie mogen, terwijl ‘wij’ moeten werken

  Vraag: Bij welke kostenbesparing zou het voorstel wel aangenomen worden? In andere woorden: wat is de waarde van het misgunnen van de vakantie?

 6. 9

  @8 stuk is viral gegaan op twitter (en bijv >4.000 hits gegenereerd enkel al op oudzeikwijf.com), oplossing zowel door links als door rechts omarmd. Blijkbaar telt de vrees voor azc’s in eigen buurt toch zwaarder dan het misgunnen van vakantie.

 7. 11

  Ik denk dat je op die 199 euro nog wel wat extra korting kunt bedingen als je (hallo Diederik…) gelijk tweehonderdduizend van die vakanties boekt.

  Overigens vraag ik me af of dat golfslagbad er niet af kan: volgens mij hebben die bootvluchtelingen daar niet zo’n behoefte aan.