Op straat gezet bij -5°C

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Afgelopen dinsdag is een soedanees gezin in Groningen door de politie op straat gezet.

Het gezin bestaat uit: vrouw, man en kinderen van 8, 5 en 2 jaar.

De sociaal-democraat Wallage deed aan de uithuiszetting persoonlijk actief mee in de rol van burgemeester.

Foto- en tekstverslag bij IndyMedia en meer tekst bij de Volkskrant.

0

Reacties (19)

#1 Jan des Bouvrie

Dan gaan ze toch lekker terug naar Africa? Daar is het lekker warm!

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Ah Jan des Bouvries, het wordt tijd dat u weer eens optieft naar Noorwegen. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jan des Bouvrie

Ach Carlos… Volgens mij bent u zelf gewoon bang voor uitzetting, nu uw smerige levensstijl er reeds toe geleid heeft dat de kakkerlakken bij u over de grond lopen.

Als ik u was zou ik politiek asiel in Somalie aanvragen. Daar is het veel te warm voor kakkerlakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan des Bouvrie

Maar u zult met me eens zijn dat mijn provocerende post nu al tot meer reacties in een korte tijd heeft geleid dan het gemiddelde “kijk eens, ik heb WEER een pagina met tieten van 2m doorsnede gevonden” post. Met tieten alleen red je het niet in deze wereld van keiharde weblog concurrentie.
Over tieten gesproken: waar is The Horse eigenlijk??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Ik heb kakkerlakken sinds u bij mij op bezoek bent geweest! Een duidelijk causaal verband lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Ik heb kakkerlakken van 2 meter doorsnede gevonden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Frozen

Tjah als ze uitgeprocedeerd zijn wat ik niet echt kon opmaken nog uit het verhaaltje dan is het logish dat ze weg zouden moeten. ik snap alleen niet dat ze uit huis gezet worden en nu bij vrienden bivakeren tot januari om dan naar ter apel te gaan. beetje omslachtig en buiten dat zijn ze dan straks ineens spoorloos en kunnen ze niet uitgezet worden omdat ze nie weten waar ze zitten. Oh enne Bouvrie kakkerlakken houden wel van warmte hoor :P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rick

Ik snap helemaal niets van dat soort procedures, maar ik zou blij zijn als ik Groningen werd uitgezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

De man loopt kans 15 jaar de cel in te gaan vanwege desertie. Ik weet niet of buitenlandse zaken Sudan als veilig land beschouwt? Maar met een minister van Immigratie die alsmaar roept dat 80% moet worden teruggestuurd, zijn de opvattingen over veilige landen waarschijnlijk iets opgerekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jan des Bouvrie

Hoeveel jaar krijg je in Nederland voor desertie? In het militair recht in Nederland staat de doodsstraf (jaja, in Nederland!!) op desertie in een oorlogssituatie. Dus eigenlijk is Nederland geen veilig land en is het alleen maar in het belang van asielzoekers dat we niemand hier meer toelaten. Dat zou immers inhumaan zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 flabbergast

Je kunt het wel of niet met hun uitzetting eens zijn, maar volgens je link naar IndyMedia hadden ze de keuze om NIET op straat te moeten staan. Ik citeer even:

“Tijdens het onderhoud is de familie door burgemeester Wallage en twee agenten op een intimiderende wijze onder druk gezet om te kiezen tussen twee non-opties.

1) Een geheel ‘verzorgde’ enkele reis naar Soedan, inclusief voorafgaand hotelarrangement in Nederland, op kosten van de Gemeente. Iets wat uitgesloten is omdat de heer Mahamad een gevangenisstraf van 14 jaar boven het hoofd hangt voor het niet willen uitmoorden van zijn eigen bevolking (desertie).”

2) Direct gebracht worden naar het Aanmeldcentrum (AC) Ter Apel. Waar de familie volgens burgemeester Wallage kon blijven tot het einde van de nieuw te starten procedure. Iets wat niet klopt, omdat de mensen daar na drie dagen op straat zouden komen te staan tot aan de uitspraak van de rechtbank. De familie heeft overigens zelf al een afspraak in het AC Ter Apel in januari 2003.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

Optie(1): terug naar het land dat ze met reden zijn ontvlucht.
Optie(2): “Iets wat niet klopt, omdat de mensen daar na drie dagen op straat zouden komen te staan”.

Zo’n hele uitzetting vind ik sowieso grof en onmenselijk. Het feit dat hier kinderen bij betrokken zijn maakt het allemaal nog veel schrijndender.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

Carlos: laten we eens kijken wat de implicaties van jouw stelling zijn.
Stel dat we met zijn allen vinden dat het uitzetten van een gezin, zeker met kinderen, inhumaan is en daarom verboden moet worden. Dan heeft dat de volgende consequentie:
Mensen in Nederland hoeven nooit meer huu te betalen. Zeker mensen met kleine kinderen niet. Immers: het enige dat een huiseigenaar kan doen als iemand weigert huur te betalen is de huurder uit laten zetten. Als dat verboden wordt omdat het inhumaan is, kan de huurder dus tot in de eeuwigheid gratis wonen.
Wel een mooi plan, want ik huur ook. Scheelt me een hoop geld!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

@JdesB: okee doordraver, natuurlijk zullen mensen op een gegeven moment hun huis uitmoeten worden gezet, daar zijn legio redenen voor te bedenken. Maar ik krijg bij de situatie van dit sudanese gezin het idee dat ze een redelijke kans maken om te mogen blijven in Nederland. In zo’n geval ga je niet slepen met zo’n gezin.

Je kan natuurlijk roepen regels zijn regels, dat is waar maar allereerst sta ik persoonlijk niet achter deze regels. En bovendien vallen deze mensen, doordat zowel Den Haag als de gemeenten hun handen er van aftrekken, in een gat. Op straat en dan? Kerken en vrijwilligers mogen het klusje weer opknappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan des Bouvrie

Ach je hebt ook wel gelijk. Echte politieke vluchtelingen moeten altijd in Nederland terecht kunnen en zouden wat mij betreft voorrang moeten krijgen bij het vinden van woonruimte. Een gezin op straat zetten in een tijd waar het leger des heils juist bezig is alle zwervers van de straat te halen vanwege de kou, heeft inderdaad iets kroms.

In hoeverre deze mensen echte politieke vluchtelingen zijn kan ik niet beoordelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Grobbo

Tsja, daar kun je over debatteren, maar als het is zoals het op Indymedia staat dan vind ik dat je zo’n man asiel mag geven.

Desertie is daar de enige optie aangezien termen als onafhankelijke rechtspraak en gewetensbezwaard zijn daar nog niet echt voet aan de grond hebben gekregen…

Triest berichtje alles bij elkaar hoor

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 flabbergast

Wat zijn we weer sympathiek allemaal en dat ben ik natuurlijk ook. Van mij mogen ze ook blijven! Al zou het me niets verbazen dat de IndyMedia berichtgeving wel enigzins gekleurd zou zijn. Zo’n Wallage met z’n gezonde appeltjeswangen is toch geen keiharde gestapo-dude?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Brakkie

Ja, en Adolf H. had ook appelwangen. O kut, ik demoniseer. Sorry.

Als je in Nederland uitgeprocedeerd bent en je hebt geen enkele status kunnen verkrijgen ben je illegaal en moet je weg. Klinkt op zich niet heel onlogisch. Helaas is het bijna onmogelijk om in Nederland nog status te kunnen krijgen. De vroegere A-status bestaat niet meer. Wat onder de nieuwe wet het meest in de buurt komt is de “VVasiel bepaalde tijd”. Dat betekend dat je mag blijven totdat de situatie in je thuisland weer gunstig genoeg is. Dat kan misschien wel twintig jaar duren. Voor deze status komen maar heel weinig asielzoekers in aanmerking. Het maakt voor de Nederlandse regering blijkbaar geen zak uit dat je na terugkomst in je eigen land 15 jaar de bak in gaat omdat je geen zin hebt je eigen volk uit te moorden. Sorry meneer, dat vinden we niet erg genoeg, ga maar weer terug en vergeet uw twee kinderen vooral niet. Ik vind dit eng.

Er zullen vast een hoop mensen staan te juichen als ze de cijfers van het IND zien. over de eerste vier maanden van dit jaar 36% minder asiel-aanvragen ten op zichte van vorig jaar. Joepie, de nieuwe wet werkt. Persoonlijk ben ik er minder blij mee omdat het blijkbaar inhoud dat er mensen onterecht terug worden gestuurd. Of is deze familie een ’twijfelgeval’. Ik denk dat je beter een ’twijfelgeval’ in Nederland kan houden dan hem terug te sturen.

Vorig jaar, dus onder de oude wetgeving, zijn er ruim 32000 asiel aanvragen geweest. Daarvan hebben er +/- 6000 enige status gekregen. Pim Fortuyn wilde maximaal per jaar 10000 asielzoekers asiel laten aanvragen. Als je dus per jaar 4000 ’twijfelgevallen’ niet uitzet maar hier laat, zit je nog steeds op de limiet van Pim Fortuyn!! Hallo, daar kan zelfs een LPF-er niet over klagen, lijkt mij. Mooie kerstgedachte toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Carlos

Zo!
Goeie inhoudelijke bijdrage Brakkie!
Om met Jacco te spreken:
feiten rulez, kletspraat sucks!

 • Vorige discussie