Op naar Mars kameraden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Met de vondst van grote hoeveelheden ijs onder het oppervlak van de Rode Planeet is voldaan aan de hoofd eis om een bemande reis naar Mars te ondernemen. De Russen hebben een ambitieus plan opgesteld om zo’n tripje te organiseren voor het luttele bedrag van 20 miljard dollar, wat naar Nasa begrippen een koopje is.

De reis zou 440 dagen duren, en in 2015 moeten plaatsvinden met 6 man aan boord, waarvan er 3 in een omloopbaan zouden moeten blijven. Het plan voorziet in een voertuig dat de onderzoekers kunnen gebruiken om rond te reizen. Hoe lang ze op het oppervlak blijven is nog niet bekend.

Nasa en Esa (Europa) hebben inmiddels al interesse getoond. Hopelijk geeft dit plan, samen het Chinese voornemen om bemande ruimtevaart te starten en een basis op de maan te stichten, de ruimtevaart-race weer een flinke impuls.

Want gezien de puinhoop die het hier op aarde aan het worden is, zou het verstandig zijn wanneer niet alle overlevingskansen van de mens op een enkele planeet gericht zouden zijn. Dus op naar Mars kameraden!

(opvallend is overigens wel dat De Mars Society, de club die zich bezig houdt met het lobbyen voor een bemande reis naar Mars zich de laatste tijd vrij rustig houdt, terwijl dit toch echt koren op hun molen moet zijn.)

0

Reacties zijn uitgeschakeld