Op Mars landen is zenuwslopend, echt waar

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022

NASA – Beseft u eigenlijk wel hoe lastig het is om een wagentje op Mars neer te zetten? Het voltrekt zich in zeven zenuwslopende minuten waarin je zelf niks meer kan doen en moet vertrouwen op je eigen voorbereidingen: Challenges of Getting to Mars: Curiosity’s Seven Minutes of Terror.

Reacties (6)

#1 zmmmoccc

Ja.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ooit, heel lang geleden had je een soort spelletje op de P2000, waarbij je een maanlander veilig moest landen. Behalve op de maan kon je dat ook proberen op de aarde of op Jupiter. Ik kan je verklappen dat op Jupiter landen pas echt moeilijk was!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Key - Reactie op #2

Het probleem is juist dat mars te veel atmosfeer heeft om het afremmen alleen met rem raketten te kunnen doen (zoals met een maanlanding), als je de atmosfeer negeert dat verbrandt de sonde (of ketst hij af van de atmosfeer). En aan de andere kant heeft mars te weinig atmosfeer om het afremmen alleen met behulp van de atmosfeer te kunnen doen (zoals bij terugkeer van een spaceshuttle), dan slaat zo’n ding in als een meteoriet. Mechanisch is het dus aanmerkelijk gecompliceerder dan een paar mensen naar de maan sturen en weer terug te halen, de grote afstand en het ontbreken van mensen die in real time kunnen handelen zijn de extraatjes om het spannend te maken :)

#2.2 Bismarck - Reactie op #2.1

Ja klopt, op de maan landen was echt een makkie op de P2000. Nu graag je vergelijking met Jupiter ;-)

#3 servetius

Er is dus niets moeilijks aan, je zit er bij en kijkt er naar, met vertraging, de signalen gaan nu eenmaal niet harder dan 300.000 kmh.
Naar de zon is dat al vijf minuten.
Wie er problemen mee heeft kan dus beter niet kijken, of een pilletje valium slikken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Ja gek he: lastig…heelal verkennen gebruikmakend van de technieken gebaseerd op een concept uit 1775..

Daar moet je niet aan mee willen werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie