Oorlog is voetbal

Oorlog is voetbalDe verlenging… Beide partijen, uitgeput na de lange strijd, staan vermoeid tegenover elkaar. Frankrijk besluit een laatste offensief in te zetten. De Italianen wankelen, maar geven zich niet over. Het duel wordt grimmiger, maar een doorbraak blijft buiten zicht. Materazzi provoceert Zidane en krijgt zijn zin. Zidane hapt en deelt een kopstoot uit. Het publiek fluit, is woedend! Waarom deed Zidane dit? De scheidsrechter heeft niets gezien, maar de tweede official wel. De rode kaart kan niet uitblijven! Maar wacht… Nee, de rode kaart komt niet! De vierde official loopt het veld in en fluistert de scheidsrechter iets in. De al dreigend getrokken kaart verdwijnt weer in de zak Zidane mag door en Frankrijk krijgt een vrije trap! Het publiek begrijpt er niets van en het boegeroep overstemt de commentatoren die het schouwspel met verbijstering gadeslaan. De nu ontketende Zidane valt als een bezetene aan en zigzagt door de verdediging, hier en daar ellebogen aan de andere Italianen uitdelend. De Italianen proberen iets terug te doen, maar veel verder dan plaagstootjes komen ze niet. Het publiek, inmiddels wel op de hand van de underdog laat zich niet onbetuigd. Het fluitconcert bij Frans balbezit is haast ondraaglijk. Maar de arbitrage laat alles toe, lijkt het zelfs te stimuleren.
Met stomheid geslagen zitten de miljoenen thuis op de bank te kijken hoe het een ordinaire vechtpartij wordt waarbij de Fransen duidelijk aan de winnende hand zijn.
Zidane trekt het strafschopgebied binnen en verliest even de bal. Met een duivelse schaarbeweging, waarbij hij het been van de tegenstander breekt, verovert hij hem terug. En wederom laat de scheidsrechter doorspelen… Hij dribbelt op de keeper af, houdt in en geeft hem de tweede kopstoot van de avond. De keeper gaat neer en het doel ligt open! Zidane legt de bal op de lijn, gaat er voor liggen en kopt de bal tergend langzaam het doel in. De vernedering is compleet.
Het verzet van de vijf Italianen die nog niet geblesseerd zijn is gebroken. Het is prijsschieten geworden en de Italianen worden afgeslacht. De Fransen worden wereldkampioen.

Maar niemand die het ze gunt…

Reacties zijn uitgeschakeld