Oom agent als opvoeder

Foto: Veldwachter Bromsnor leest landloper Swiebertje de les (NRCV) copyright ok. Gecheckt 11-02-2022

Aangezien ik mijn rijbewijs nooit heb weten te halen, is een programma als Wegmisbruikers aan mij eigenlijk sowieso niet besteed. Toch blijf ik er wel eens bij hangen. Geen beter vermaak dan leedvermaak, nietwaar?

Hart van het programma is de menselijke interactie in een conflictsituatie (dat is trouwens ook wat De Rijdende Rechter of Ik Vertrek haar charme geeft). De politie zet een verkeersovertreder aan de kant, en dan kan het tragikomische zedenspel beginnen. De ene bestuurder reageert gelaten, de ander laconiek, de meesten zelfrechtvaardigend, en sommigen ronduit verontwaardigd. Het is natuurlijk het leukst als iemand volstrekt uit zijn plaat gaat.

Een programma als Wegmisbruikers laat zien dat de politie vooral ook een pedagogische taak heeft: keer op keer zien we dienders die bestuurders aan de hand van camerabeelden tonen waar dezen in de fout zijn gegaan en hoe dat een gevaarlijke situatie oplevert. Niet zelden zien we hoe zij de hele pedagogische en retorische trukendoos open moeten trekken om tegenwerpingen en smoesjes te omzeilen of omver te halen.

Hoezo, de politie is geen pedagogisch instituut? Dat was namelijk een van de interessantere tegenwerpingen die ik kreeg op dit stukje van mijn hand over de noodzaak van reflectievermogen en pedagogische vaardigheden bij agenten.

Sowieso: wetgeving stelt een norm (denk aan het rookverbod op het werk en in de horeca) en is als zodanig al een opvoedkundig instrument. Door die norm te handhaven stelt de politie zich derhalve per definitie op als opvoedende instantie.

En zoals iedere bekwame opvoeder weet: repressie is slechts één hulpmiddel in de gereedschapskist. Wie verstandig is, gaat daar uiterst spaarzaam mee om. Want ook voor opvoeding geldt: wat je zaait zul je oogsten. Dat gaat op voor honden, dat gaat op voor kinderen, en dat gaat ook op voor grote én kleine burgers op straat.

Reacties (15)

#1 dus

Ha, vandaar die miljoenen verkeersboetes :-) Spaarzaam…

  • Volgende discussie
#2 Maggi

Zoals het ooit bedoeld was:
https://m.youtube.com/watch?v=R0N4-kVncTk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HenkVanIngrid

“repressie is slechts één hulpmiddel in de gereedschapskist. Wie verstandig is, gaat daar uiterst spaarzaam mee om.”

Terecht compliment aan onze hermandad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tomaz

Ik blijf ook wel eens hangen bij het programma, vooral als ik in een leedvermakende bui ben. Meest tenenkrommend vind ik de voice over. Het boulevardcommentaar van een moralistische lolbroek die de kijker vooringenomen trakteert op beweegredenen van een wegmisbruiker, nog voor deze aan de kant van de weg is gezet.

En dan weet ik het weer, het is een show van een boulevardomroep dat zich moeiteloos schaart in het rijtje platte shows van speurhijger Peter R de Vries, v/d Heuvel en erger :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JANC

@3: Men vraagt zich wel eens af of mensen die hier reageren uberhaupt wel hetgeen waarop ze reageren lezen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 kevin

De pest is juist dat een groot deel van de bevolking vindt dat de politie meer “boeven moet vangen” en minder moet opvoeden. Zelf denk ik juist dat de politie de weinig opvoedt en te snel bonnen schrijft. Verder is het de pakkans waar het misgaat, niet het handelen van de politie. Er is te weinig politie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 islekker

volgens mijn bescheiden mening haalt de auteur van dit stuk de begrippen ‘opvoeden’ & ‘preken’ door elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 stoethaspel

Tsja. Als je die TV meuk de moeite waard acht, dan snap ik ook wel dat het teveel moeite is eens een woordenboek ter hand te nemen teneinde het woord “opvoeden” eens te onderzoeken.

Daarom, toch even de vraag: Zijn agenten dan ook verantwoordelijk voor de opvoeding van dat kroost? Krijgen we dan straks brieven van school met als aanhef “Aan de ouders, opvoeders of wijkagent van X”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 mark3000

Boetes en straffen zijn absoluut noodzakelijk. Volwassenen en jeugdigen verschillen helemaal niet zoveel, beiden zeer calculerend. Hoeveel mensen er bijvoorbeeld zijn die net 50 km/h te hard rijden, om wel een boete te krijgen, maar niet het rijbewijs in te hoeven leveren. Dat zegt genoeg.

Mensen (vooral mannen) overschatten zichzelf en kunnen slecht risico’s inschatten. Dat blijkt ook vaak uit de reactie van mensen in dit soort programma’s, wanneer ze zichzelf beoordelen vanuit de politieautocamera. Daarnaast is het essentieel dat iedereen zich aan de regels houdt ten aanzien van de verkeersveiligheid. Zonder politiehandhaving en de bijbehorende boetes zou het een complete chaos worden.

De meest fantastische aanhouding blijft overigens “de man van adel”:

….er zijn nu eenmaal verschillen in dit land en dat betekent dat je niet zomaar iedereen van de straat kan halen..

Geweldig! Geniet en huiver.

Verder had ik een topic verwacht over de agent die een boete heeft gekregen voor het schieten van een inbreker in zijn been. Dat is namelijk een heerlijk controversieel onderwerp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Vast Goed

Ik zou ook het liefst gewoon opvoeden met veel liefde en af en toe streng zijn met een straf. Maar sinds mijn vrouw mij heeft opgedragen dat er geen tekort meer mag voorkomen in ons huishoudpotje, heb ik besloten het opvoeden aan te vullen met de volgende aanpak:
Als ik een tekort voorzie, ga ik de kamers van mijn kinderen extra controleren op rondslingerend vuil wasgoed. Altijd raak, dus straf in de vorm van een boete! Met de geïncasseerde geldboetes (plus administratiekosten) kom ik de maand weer door.
Werkt prima. Alleen zeuren de kinderen over oneerlijk en zo. Maar omdat ik het geweldsmonopolie heb komen we daar ook altijd wel uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Reinaert

Oud maar o zo leuk, ook oom agent:

https://www.youtube.com/watch?v=mhy4ssKSWNw

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Inca

Omdat dit het meest recente draadje is hier maar bij:
http://www.retecool.com/hartverwarmende-agent-rick-is-retro-politie-plagineert

– de politiebond jat een vreselijk dramatisch verhaal geschreven door een politieagente uit LA en plaatst het met wat wijzigingen als geschreven door ene ‘Rick’
– meerdere mensen wijzen op het plagiaat, maar die worden prompt geblockt van facebook (en dat blijft wonderlijk, de politie blijft die reflex hebben en het eindigt toch meestal niet gunstig.)
– uiteindelijk bemoeit de agente die het oorspronkelijke stuk schreef zich er nog mee met een nog dramatischere, passief-agressievere tekst.
– de politiebond plaatst de reactie maaar negeert de inhoud

Wat er in elk geval heel erg spreekt uit de gang van zaken is dat ze het echt, echt, echt niet begrijpen, niet kunnen inzien hoe ze overkomen, er spreekt niet het kleinste flintertje zelfreflectie uit. Alles (zowel de reactie van de schrijfster als van de politiebond) draait om zichzelf.

Zullen we ergens (in een voetnoot ofzo) ook het maatschappelijk belang weer even opnemen, en het zich houden aan de wet, en waarom het niet wenselijk is dat de politie liegt en kritiek onderdrukt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Mario

@12

– uiteindelijk bemoeit de agente die het oorspronkelijke stuk schreef zich er nog mee met een nog dramatischere, passief-agressievere tekst.

Heb je een bron daarvoor?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Mario
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Inca

https://www.facebook.com/anpv.politiebond/posts/858023737607374

Met zinsnedes als

Instead of merely kidnapping my work, you have come close to murdering it.

en

I am only an American police officer who was forced out of her beloved career on a meager disability pension after being injured in the line of duty. I supplement my income by writing. Apparently, I also supplement the egos, needs, and creative fantasies of fellow cops who aren’t able to use their own hands (or minds) to write.

My police career was diverted by injuries sustained while serving and protecting the public. My writing career will depreciate because I have used it to support and value my fellow police officers.

With all the sarcasm I can muster, I thank you for that.

(Edit, je had ‘m al gespot.)

  • Vorige discussie