Onwetendheid tiert welig op Turkse platteland

klik voor groter beeld In Turkije verspreidt het vogelgriepvirus zich razend snel (verspreidigskaartje). Volgens de Turkse blogger TurkishTorque schijnt de plattelandsbevolking de ernst van de situatie niet in te zien. Men is onwillig om de dieren waar ze economisch van afhankelijk zijn af te staan aan de autoriteiten en geloven niet dat ze een dodelijk virus kunnen dragen. Turkish government is now actually paying for the sick birds (chicken) brought to them. In some cases the officials are reportedly using force to take custody of the infected birds and destroy them. (TurkishTorque). Maar werkte de Nederlandse plattelandsbevolking dan eigenlijk wél zo voortvarend mee bij crises rondom varkenspest en vogelpest ? Als de vogelgriep nog een tijdje blijft rondzingen in Turkije riskeert het land niet alleen dat investeerders zich terugtrekken (AlertNet.org). Maar aangezien Turkije op een kruispunt van vogelmigratie-routes tussen Afrika en het Midden-Oosten enerzijds en Europa en Azië anderzijds ligt zou het virus in het komende voorjaar wel eens fors naar het Noorden kunnen uitbreiden.

[bekijk vogelgriep uitbraken in Google Earth]

 1. 1

  Krijgen die domme mensen ook een vergoeding voor al die beesten? Hoe hebben die turken dat geregeld? Het rijke westen (WHO?) vindt natuurlijk wel dat al die beesten afgeslacht moeten worden maar:

  1) helpt dat?
  2) wie betaalt dat?
  3) op wiens autoriteit gebeurt dit (wie dwingt het af)?

 2. 2

  Ik vind die “ernst van de situatie” ook vooral zwaar overdreven. Voor die boeren is het verplicht ontnemen van hun inkomensbron per defenitie ernstiger dan een mogelijk (en overigens twijfelachtig) voorkomen van de verspreiding van de vogelgriep naar Azie/Europa.

  Verder geven andere bronnen aan dat de ruiming eerder van overheidswege niet voortvarend verliep. Mensen die melding hadden gemaakt van dode kippen kregen geen enkele reactie, laat staan een ruimingsteam op bezoek.

  Dat was in nederland wel anders: Daar werd meteen je boerderij afgezet en alle boerderijen in de omgeving preventief ontruimd, ook als er geen zieke dieren waren, alle manifestaties gecancelled (Dynamo Open Air) en een vervoersverbod afgekondigd.

 3. 3

  Er staat dat ze autoriteiten betalen, ook op het nieuws gezien. Mijn Turkse blog-collega spreekt over “onwetendheid” niet over “dom”. Wie zonder besscherming een zieke kip met z’n blote handennaar het lokale politiebureau komt brengen is lichtelijk ontwetend.

 4. 8

  @Carlos#3
  De autoriteiten zeggen ook dat ze het houden van klein gevogelte achter in de tuin (kippen en duiven dus) in de dorpen willen gaan verbieden (van het nieuws in nl). Als de mensen in de dorpen onwetend zijn, dan zijn de autoriteiten in elk geval dom want het uitbannen van gevogelte als huisdier is zelfs het slimme alwetende medicinale westen niet gelukt.