Ontdek je plekje (10)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sinds 28 februari heeft de Hermitage aan de Amstel haar deuren geopend. Deze dependance van het vermaarde Peterburgse museum is gehuisvest in het voormalige verpleeghuis ‘de Amstelhof’. Het initiatief is ontstaan doordat de directeur van de Hermitage (evenals andere musea zoals bijv. Guggenheim en Moma) op zoek was naar mogelijkheden voor uitbreiding van het museum in andere steden. De keuze voor Amsterdam lag voor de hand omdat in de jaren negentig gebleken was dat Nederlandse museumbezoekers zeer geïnteresseerd waren in de Russische kunstschatten die in verschillende exposities in de Nieuwe Kerk werden tentoongesteld.

Het fraaie bouwwerk dateert uit 1683 en heeft tot 2000 de functie van bejaardentehuis gehad. Doordat het niet meer functioneerde naar de eisen van een modern verpleeghuis besloot men de Amstelhof te verlaten en het gebouw een exclusieve culturele bestemming te geven. De vestiging van de Amsterdamse Hermitage werd daarmee een feit. De herinrichting tot een volwaardig museum zal gefaseerd plaatsvinden. Momenteel zijn zes zalen al in gebruik genomen met een oppervlakte van 500 m2. In 2007 volgt de oplevering van de overige zalen en zal het vloeroppervlak zo’n 4000 m2 bedragen.

Hermitage Amstel Tot die tijd heeft men gekozen voor een aantal verschillende exposities. Momenteel zijn er verschillende sieraden van Grieks goud te bewonderen, maar vooral de komende tentoonstellingen spreken daarbij tot de verbeelding; van 18 september t/m 13 februari 2005 vindt de tentoonstelling Nicolaas en Alexandra plaats, waarin het leven wordt geschetst van het laatste tsarenpaar van Rusland dat in 1918 door de bolsjewieken (i.e. mensen van de meerderheid) werd vermoord. Daarna volgt de expositie Schilderkunst uit Venetië.

Het Staats Hermitage Museum in St. Petersburg is ontstaan tijdens het drie eeuwen durende bewind van de Romanovs. Tijdens het bewind van tsaar Peter de Grote (1682-1725) werd St. Petersburg gebouwd en omgedoopt tot hoofdstad van het toenmalige Russische Rijk. Peter de Grote wilde Rusland een internationaal karakter geven en haalde de intelligentsia naar de stad door de bouw van de Akademie van Wetenschappen. Deze internationale rol van betekenis voor St. Petersburg werd vergroot tijdens de regeerperiode van Catharina de Grote (die overigens aan de macht is gekomen door haar man, Peter de Derde, de kleinzoon van Peter de Grote, te vermoorden). Zij was een groot liefhebster van de kunsten en heeft de grondslag gelegd voor de Hermitage door de bouw van het Winterpaleis (1762), waar zij in 1764 haar eerste verzameling onderbracht. Door uitnodiging van buitenlandse schilders en schrijvers heeft zij volgens de geschiedschrijving ‘de ziel’ naar Rusland gebracht. De Hermitage werd onder de Romanovs een praalstuk van de verzameldrift van de verschillende tsaren en werd in 1852 opengesteld voor het publiek. In 1917 werd het museum genationaliseerd en aanzienlijk uitgebreid. Het bezit nu 3 miljoen museumstukken.

Op de site van de Russische Hermitage kun je een virtuele rondleiding maken, hetgeen ook mogelijk is door de film The Russian Ark (2002, Alexander Soekoerov) te kijken waarin in één prachtig shot van 96 minuten drie eeuwen Russische geschiedenis in de Hermitage wordt belicht.

Hermitage aan de Amstel
Staats Hermitage St. Petersburg

0

Reacties (3)

#1 caprio

Ik ben heel erg blij met de Hermitage in Amsterdam, alleen vond ik een bejaardenhuis in zo’ monumentaal pand juist wel weer net iets leuker. Hebben ze al die bejaarden in moeten laten slapen? Nog een geluk dat Putin tegenwoordig niet zo’n moeite heeft de KGB weer dat soort klussen op te laten knappen.
Wel ja, het leest zo overtuigend: ‘voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd’, wat betekent dat eigenlijk? Sorry, oma G. u voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Amsterdam centrum is tegenwoordig een grote toeristen kermis.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

staat de The Russian Ark ook ergens online?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 caprio

The Russian Ark is weliswaar een aardige film van Sokurov, maar zeker niet zijn beste, eerder een tussendoortje met de meesterhand herkenbaar. Wat wel duizelingwekkend is, is dat is in 1 lang shot gefilmd is, en als je veel van de Russische geschiedenis en literatuur (maar da’s in Rusland bijna hetzelfde) weet, is ie tof.

Wel een interessante nieuw film is ‘The Return’ van Andrei Zvyagintsev uit 2003, in de traditie van de grote Sokurov zelf. Gelukkig is er nog de Russische film!

Sokurov’s homepage:
http://www.sokurov.spb.ru/island_en/mnp.html

  • Vorige discussie

Ontdek je plekje (10)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volta is een plek die zich net even buiten het blikveld van de gemiddelde Amsterdammer begeeft. Gelegen naast de hoofdingang van het Westerpark bevindt het zich net buiten het uitgaanscentrum. En dat terwijl het de moeite waard is om er eens te gaan kijken. Volta richt zich grotendeels op jongeren uit de buurt, maar ook voor de ‘oudere’ jongere van de andere kant van de stad zijn er genoeg activiteiten te vinden die misschien interessant kunnen zijn.

Volta Qua muziek is er een brede programmering: Op woensdag vindt er afwisselend een Rai-of een Reggae-jamsessie plaats waarbij iedereen die mee wil doen zich in kan schrijven. De donderdagavond is gereserveerd voor bands. Zo vinden morgen bijvoorbeeld de Grap voorrondes plaats met zes verschillende bands en wordt de laatste donderdag van de maand ingevuld door Radio Mortale. Eén keer wordt de muziek gecombineerd met poëzie op de zogeheten Open Stanza-avond. De vrijdagavond is bekend als de ‘free fresh friday’ en op deze avond is er een mix te beluisteren van hiphop en r&b.

In de sportzaal is het mogelijk om thai- of kickboxen of tae-bo te volgen, er zijn oefenruimtes en ook worden er gitaar-, drum-, djembé- en keyboardcursussen gegeven. In de toekomst zullen er eveneens cursussen worden gegeven in de digitale werkplaats op het gebied van videobewerking en elektronisch muziek maken. Een plek dus om in de gaten te houden!

Volta-site

0

Reacties (5)

#1 Carlos

Ik heb daar ooit lang geleden een krachtig optreden van de helaas overleden noiseband Blockbuster gezien.
Memorabele band, memorabele tent…

  • Volgende discussie
#2 toinerz

Leuke mensen daar en een verbazingwekkend goed geluid, ook als je op het podium staat.
Het is er alleen niet echt ‘gezellig’. Het heeft een beetje het buurthuis-gevoel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dr.D

De verkeerssituatie daar voor de deur moet je in de gaten houden!!!
Vanaf het punt van de foto gezien:
Auto`s moeten rechtsaf.
Fietsers moeten voorrang verlenen het naast gelegen zebrapad geeft voetgangers voorrang.
De auto op de foto moet weer voorrang verlenen aan de fietsers die uit de Spaarndammerstraat komen.
Door het midden scheurt bus 22…
Goed he?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

Ja, slim bekeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 rikjan

Ik kan het zien vanuit mijn raam, maar ben er in die 15 jaar dat ik hier woon nog nooit geweest. Zal ik toch maar eens doen. Thnx

  • Vorige discussie