Onderwijs in Irak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Het “Education Policy Data Center” heeft een bijzonder fraaie website met onderwijsdata. Daarbij biedt ze allerlei tools om deze data te visualiseren. Ten opzichte van wat we in Nederland zelf aan data hebben, is de website natuurlijk beperkt. Maar voor veel (ontwikkelings)landen zijn dit soort websites zeer belangrijk.

Ik heb even geprobeerd met de tool zelf mooie grafieken te maken, maar de medewerkers van het EPDC kunnen dat zelf toch beter (al gebruiken ze er zelf een andere tool voor: Tableau). Eén van grafieken gaat over het conflict in Irak.
Onderwijsgrafiek - Primary Completion rates Irak

Er komen verschrikkelijke verhalen beelden uit Irak, maar dit plaatje vertelt nog een ander verhaal. Onder Saddam Hoessein waren de kansen voor kinderen in de Koerdische provincies zeer slecht. Van de 15-jarigen had in 1991 slechts 40% de lagere school afgerond, terwijl in Bagdad dat percentage op 80% lag.

Sinds de regio’s meer autonomie kregen in 1992, en de Koerden onderwijsmaterialen in eigen taal gingen gebruiken, nam het opleidingsniveau gestaag toe, terwijl deze in alle andere regio’s in Irak daalden. Een kind geboren in 1996, en 15 in 2011, had minder kans op het voltooien van de basischool dan een kind dat 20 jaar daarvoor geboren was: behalve in de Koerdische regio’s. Daar nam de kans met 36-38% toe, tot 92% in bijvoorbeeld Sulemaniya.

Originele publicatie, via.

Reacties (3)

#1 sander_1583

de conclusie is dat?

mensen iets gaan waarderen als het niet hebben/hadden?

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

@1:
een conclusie kan zijn, dat etnische minderheden net zo graag naar school gaan als de etnische meerderheid, als de overheid daarvoor de middelen ter beschikking stelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sjap

Maar natuurlijk. Tussen de bomaanslagen door trekken de Iraakse ambtenaren even tot op de procent nauwkeurige onderwijsgegevens uit hun computersysteem omdat het EPCD gevraagd heeft deze aan te leveren. Right.

  • Vorige discussie