Ondertusssen in Qatar (3)

Dossier:

COLUMN - U valt natuurlijk ook even in een gat nu u niet meer dagelijks het nieuws over Qatar volgt. Gelukkig scoorde onze Sifan Hassan twee medailles met o.a. haar indrukwekkende 1500 meter. Zonder dat was het Nederlandse atletiekteam met nul medailles huiswaarts gegaan.  De vorige WK atletiek (Londen 2017) bracht het NL team nog 4 medailles naar huis.

Vol spanning keek u natuurlijk ook uit naar wat de atleten zouden melden over de omstandigheden ter plaatse. Zouden ze nog iets zeggen over de arbeidsomstandigheden van de vele gastarbeiders die o.a. het stadion verbouwde waar de WK plaatsvond? Zou iemand nog het lef hebben te protesteren tegen de schending van mensenrechten in Qatar?

Het bleef beperkt tot geklaag van Daphne Schippers over haar huisvesting en de protesten van de Spaanse atleet Ortega die ten onrechte een bronzen medaille misliep. Verder leidde een protest tegen camera’s gericht op de intieme delen van atleten tot het censureren van de beelden.

Dat bepaalde regimes het minder nauw nemen met mensenrechten en arbeidsomstandigheden is al erg genoeg, maar ook sportkoepels zien sporters vooral als slaven van hun ambities. De omstandigheden kunnen dan onverantwoord verhit zijn, lopen zullen ze!

De IAAF (atletiekbond) ontkende ellende, ook al moesten tientallen atleten medische hulp krijgen. Nadat bij de vrouwen marathon 28 van de 68 deelneemsters medisch bijstand nodig hadden, werd een protest die tot afgelasten van de marathon voor mannen moest leiden genegeerd.

De marathon ging gewoon door met volgens sommige Nederlandse media “beduidend minder uitvallers”. Buitenlandse media melden dat er 10 minder uitvallers bij de mannenmarathon waren. Tja, “beduidend” is ook maar een woord.

De burgers van Qatar liepen ondertussen niet warm voor het evenement. De hitte wel gewend, wilden ze natuurlijk niet het risico lopen een koutje te vatten bij de op topvermogen draaiende airco’s in het stadion. Dat bleef dus grotendeels akelig leeg. Tot teleurstelling van de sporters.

Waarover we ook weinig lezen in de NL media, des te meer in het commentaar bij het Duitse persbureau Deutsche Welle. “Rampzalig”, “respectloos”, “abnormaal”, zijn kwalificaties die een aantal atleten het WK toebedeelden. De WK naar Qatar halen was een “grote vergissing”.

Met ook het saillante detail in beschouwing genomen dat officials probeerden te verhinderen dat de marathonuitvallers werden gefilmd, heeft de WK atletiek in Qatar volgens Deutsche Welle bovenal bewezen: De sport verkoopt zijn ziel aan de meest biedende.

Het WK atletiek zou als een testcase gelden voor het WK voetbal in 2022, wiens ziel al lang aan de duivel is verkocht .  Maar het maakt allemaal niet uit wat er sportief, politiek en klimatologisch mis is, de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann zegt dat het geweldig gaat worden.

Onze Ronald de Boer neemt de arbeidsomstandigheden in Qatar wel serieus: ““Op een ongelooflijke manier stampen ze nu sportgebouwen uit de grond” (citaat in Trouw). Oh wacht, “al zijn de berichten over slechte werkomstandigheden voor hem net zo ‘schrijnend’ en verhalen over corruptie ‘zeker niet goed’.”

Maar het voetballen gaat wel door en we worden kampioen, zegt De Boer, die ook een geweldige sfeer verwacht. In het land dat vol blijft houden dat de dood van honderden gastarbeiders zijn veroorzaakt door harstilstanden en natuurlijke oorzaken. En niet door hittestress.

Ondanks aanbeveling van haar eigen juristen, weigert de overheid van Qatar de sterfgevallen nader te onderzoeken. Afijn, de  enige zorg is natuurlijk of alle stadions wel op tijd klaar zijn.

Reacties (7)

#1 Jos van Dijk

Paar citaten uit het commentaar van Joscha Weber voor Deutsche Welle

Ecologische waanzin: koude lucht wordt in het Khalifa-stadion geblazen met geavanceerde technologie – en door een enorm gat in het dak wordt constant nieuwe hete buitenlucht toegevoegd.De ecologische voetafdruk van de wedstrijden van Doha zal ongeëvenaard zijn in de geschiedenis van de Wereldkampioenschappen Atletiek.

Wanneer atleten warmtepillen moeten slikken en instorten, wanneer stadions leeg blijven, wanneer mensenrechten in aanbouw in de arena’s worden vertrapt, is de sport schuldig…..

Honderden doden waar niet meer over gesproken wordt. En dat allemaal voor het oppoetsen van de naam van Qatar. En omdat ze toch genoeg geld hebben. Is er niemand die deze waanzin kan stoppen?

  • Volgende discussie
#2 Rigo Reus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

Verder leidde een protest tegen camera’s gericht op de intieme delen van atleten tot het censureren van de beelden.

Welke vunz heeft die camera’s daar überhaupt bedacht en -nog erger- gebillijkt?
https://twitter.com/matt_runs/status/1177963341958045696

Dit gaat wel een stap verder dan het absurde (aanvankelijke) kledingvoorschrift bij beach volley, dat de damesbroekjes op de heup maximaal vier centimeter hoog mochten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rigo Reus

Sporters en kritiek op het land waar het tournooi wordt georganiseerd. Ik kan me, recent, alleen de schaatser Jan Blokhuijsen herinneren, die zijn afschuw uitsprak over het eten van honden in Zuid Korea. Hij bood later weer zijn excuses aan voor die uitspraak.

https://www.nu.nl/olympische-winterspelen-pyeongchang-2018/5145527/excuses-blokhuijsen-koreanen-opmerking-behandeling-honden.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: De internationale sportbonden willen steeds meer geld zien voor hun topevenementen en democratische landen hebben steeds minder zin om die oplopende bedragen op te hoesten. Linksom of rechtsom kom je dan terecht bij degenen die dat wel willen; Enerzijds minder democratische regimes die graag wat glamour en/of spektakel inkopen, of anderzijds internationale bedrijven die het evenement totaal vercommercialiseren. Kies maar…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sjors

@1: wie die waanzin kan stoppen? Simpel: de sporters zelf. Gewoon, weigeren om te gaan. Leuk, zo’n wereldtitel maar als dat boven je principes gaat, ben je wellicht een goed sporter, maar een waardeloos mens. Dus ja, sporters als Hassan en Schippers direct aanspreken op die wantoestanden die zij mede in stand houden, en als ze daar niet over willen praten, ‘want wij zijn hier als sporters’, negeer ze dan in de toekomst volledig als media. Loop maar, wij geven je geen aandacht meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@6: “negeer ze dan in de toekomst volledig als media.”
Dit soort evenementen zijn geworden wat ze nu zijn door de media (en die verdienen er erg goed aan). Ik denk niet dat je daar iets zoiets gedaan krijgt. Dan kun je nog beter proberen om de consumenten te bewegen niet te kijken (zowel als publiek als naar de uitzendingen).

  • Vorige discussie