Wie wat bewaart…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In een tijd waarin zelfs de pliesie iedereen in de gelegenheid stelt mee te luisteren op hun walkie talkie-netwerk, ijvert Bits of Freedom onverdroten voort voor uw privacy, of u nu iets te verbergen hebt of niet. In de bof-nieuwsbrief staat te lezen dat Minister Donner op kamervragen heeft geantwoord dat hij de Kamer geen onderzoek kan aanbieden waaruit de noodzaak voor een bewaarplicht van verkeersgegevens blijkt. Vlak na de aanslagen in Madrid is bij de Raad van de EU een plan ingediend waardoor telecombedrijven en providers zullen worden verplicht gegevens van hun klanten gedurende 1 tot 3 jaar te bewaren. Zo kan van 450 miljoen Europeanen het sms, mail, bel en surfgedrag worden nagegaan ten behoeve van de opsporing. Een onderzoek waaruit bleek dat dergelijke gegevens slechts in uitzonderlijke gevallen nodig zijn geweest, heeft dhr. Donner in eerste instantie achtergehouden en hij stelt nu dat het onderzoek gebrekkig is geweest. Satirebestrijder Piet Hein zegt nog immer van plan te zijn een onderzoek te verrichten naar de wenselijkheid van zo’n bewaarplicht, het valt evenwel te betwijfelen of dat wordt afgerond voordat de boven ons gestelden in Europa het voorstel hebben geaccepteerd. Dat privacy uit is, dat wisten we al, maar het is toch altijd weer interessant om te zien hoe open en rationeel de Europese besluitvorming zich voltrekt.

Reacties (9)

#1 Dolbee

Ik denk dat die database al die gegevens niet aankan, wellicht w

 • Volgende discussie
#2 caprio

Betekent dat dat we niet meer ongestraft satire kunnen maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 novecento

Of dat ik die schunnige briefwisseling met een schattige parlementarier, ter onderling vermaak als wapen tegen de verveling van het zoveelste debat, ooit tegen me gebruikt kan worden ? Weg carriere !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Zullen we dan maar gewoon weer gaan chatten in de kroeg? Of wordt je daar ook al afgetapt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Onno

Het houdt in dat als je ooit in een privemail hebt gezegd dat *pak ‘m beet* het koningshuis wat jou betreft afgeschoten mag worden omdat het allemaal veel te duur is, je daar 3 jaar later nog op kunt worden aangesproken wanneer een gek heeft geprobeerd koning Willem V te vermoorden.

En wie controleert of die data daadwerkelijk wordt gewist? Want we hebben nu een (redelijk) betrouwbare regering, maar mocht er in de toekomst een onbetrouwbare regering komen die maatregelen neemt tegen mensen die niet koningsgezind genoeg zijn, dan kun je een probleem hebben vanwege iets dat je ooit in een privegesprek hebt gezegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Onno

test

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie