Onbekende drugsroute en schaars wc-papier

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Bij drugshandel in Latijns-Amerika denken de meeste mensen aan de kartels in Mexico en Colombia. Over andere landen in de regio is minder bekend. Twee Nederlandse journalisten* hebben nu een relatief onbekende drugsroute op camera vastgelegd. Cocaïne die in Bolivia is geproduceerd, wordt via Argentinië naar Europa gesmokkeld. In de korte documentaire ‘De Tangolijn’ laten journalisten Peter Scheffer en Niels Wenstedt zien hoe eenvoudig het is om grote hoeveelheden drugs de grens over te smokkelen.

In tegenstelling tot landen als Chili en Brazilië, lijkt Argentinië onvoldoende in staat haar grenzen te bewaken. Volgens de lokale autoriteiten is er een tekort aan materiaal zoals radars, hekwerk en infraroodcamera’s. Ook corruptie speelt een rol.

Daarnaast is er te weinig personeel: zeker nu de regering duizenden gendarmes bij de grens heeft weggehaald om de onveilige buitenwijken van Buenos Aires te patrouilleren. Binnenkort zijn er parlementsverkiezingen, en een groot deel van de achterban van presidente Cristina Fernández woont in deze wijken. Hoewel de gendarmes in november terugkeren naar de grens, maken lokale journalisten zich ernstig zorgen. Volgens Andrea Silvera van lokale krant El Tribuno is Argentinië dicht bij een drugsoorlog zoals die in Mexico woedt.

Venezuela: schaars toiletpapier

Vorige week schreef ik over de economische oorlog in Venezuela. De regering denkt dat de private sector kunstmatig tekorten creëert om de regering te destabiliseren. Een van de schaarse producten is wc-papier. Terwijl sommige Venezolanen creatieve oplossingen bedenken voor de tekorten, kiest de regering voor interventie.

De regering besloot afgelopen week een fabriek te bezetten waar wc-papier wordt gemaakt. Het leger zorgt voortaan voor de productie en distributie van het toiletpapier. Sinds Chávez eind jaren ’90 aan de macht kwam, zijn talloze landgoederen, fabrieken en winkels onteigend. Soms werden de onteigeningen zelfs live op tv aangekondigd.

Het nieuwe management van de onteigende bedrijven blijkt meestal niet in staat om de problemen op te lossen. Gebrek aan ervaring, de bureaucratie en maximumprijzen spelen daarbij een belangrijke rol.

Als de tekorten aanhouden, dan kan de Venezolaan beter briefgeld gebruiken om het achterwerk schoon te houden. Het kleinste biljet is namelijk nog maar vier eurocent waard.

VS Bespioneerde Rousseff

Presidente Rousseff van Brazilië zegde vorige week een staatsbezoek aan de Verenigde Staten af. De NSA heeft Rousseff en haar staf namelijk bespioneerd. Dit blijkt uit door Snowden gelekte documenten. Het moet een pijnlijke ontdekking zijn geweest voor de presidente. Brazilië ziet zichzelf namelijk als belangrijkste economische en politieke macht in Zuid-Amerika. Daarnaast heeft het land zich als een betrouwbare partner van de VS opgesteld.

Ondanks een telefoontje van president Obama is het bezoek is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Sommige analisten denken dat de relatie tussen de VS en Brazilië niet zal verbeteren, zolang de VS het land niet erkent als regionale grootmacht.

*In het kader van volledige openheid: de twee Nederlandse journalisten zijn collega’s van mij.

Volg Remi Lehmann op Twitter om elke dag op de hoogte te blijven van nieuws uit Zuid-Amerika.

Reacties (2)

#1 Joop

Vond gisteren DWDD eindelijk eens wat interessanter dan doorgaans. Een onderwerp was lithium wat in de grond in Bolivia – grootste producent – zich bevindt onder de zoutlagen en nodig is in deze tijd voor het een en ander.

En hoe Nederland, met geld uit ontwikkelingssamenwerking, daar een poot aan de grond krijgt voor het ontginnen van lithium.

http://nos.nl/koningshuis/artikel/554591-prins-jaime-haalt-order-binnen.html

  • Volgende discussie
#2 Lachgas

Iedereen aan de lachgas! Dat lijkt mij het gezelligst:)

  • Vorige discussie