DATA - Het aantal fatale woningbranden neemt af. 

Het werd bijna een mantra. Iedere zoveel minuten klonk het weer: oma, uw as! Mijn oma zat dan in haar luie stoel de zoveelste sigaret van die dag weg te paffen. Ze vergat alleen de as af te tippen zodat er een flinke kegel gevaarlijk boven haar rok of de stoffen stoelleuning bungelde. De gesteldheid van mijn oma was op het laatst af te lezen aan het aantal brandgaten in haar kleren en stoel. Gelukkig rookte ze niet in bed. En gelukkig dat de buren in de flat het niet konden zien. Ik zou niet zo lekker slapen als ik van het brandgevaar wist.

Ouderen zijn nog steeds oververtegenwoordigd in het veroorzaken van het aantal fatale woningbranden (nee dit is geen leuk postje – dus als u geen zin heeft in ellende, lees het dan niet). Toch neemt het aantal branden af.

Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid heeft net een rapport gepresenteerd. Zij houdt de laatste jaren nauwgezet de oorzaken en omstandigheden van fatale woningbranden bij en heeft daarom een aantal peiljaren, t.w. 2003, 2008, 2009, 2010 en 2011.

Het aantal fatale woningbranden neemt dus af. De hoeveelheden zijn echter zo klein, dat het statistisch niet goed aan te geven is of sprake is van een trend, maar de afname lijkt reëel, schrijven de onderzoekers.

Ook is onderzoek gedaan naar de oorzaken. Het ligt voor de hand: roken is een belangrijke.

De meeste branden ontstaan in de woonkamer, op gestoffeerd meubilair. De branden vinden vaak ’s nachts plaats. De meeste slachtoffers worden dan ook in de slaapkamer gevonden, waar een kwart van de branden ook begint. Opvallend vind ik dat zo’n 20 procent van de huizen over een rookmelder beschikte die het gewoon deed. Blijkbaar was er onvoldoende tijd om weg te komen. Brrr.

Tot slot, ouderen zijn flink oververtegenwoordigd onder de slachtoffers. De gele staven geven de mate van oververtegenwoordiging weer.

Foto flickr cc ogomogo

Reacties (10)

#1 tigger

De oplossing lijkt me simpel; een rookverbod voor 65-plussers. Wie neemt even contact op met het CDA?

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Die categorie explosie, zijn dat mensen die vuurwerk/explosieven in huis afsteken? Anders is die oorzaak een beetje een vreemde eend in de bijt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 warumbel - Reactie op #2

Gaslekje in de avond, kamer vol gas in de ochtend, iemand doet het licht aan: boem !

#2.2 Bismarck - Reactie op #2.1

Maar dan is de oorzaak toch een gaslek? Ik bedoel, deze wijze van categoriseren werkt de kans op dubbeltelling in de hand (een explosie veroorzaakt door een kortsluiting, koken of onvoorzichtigh… bv.)

#2.3 burne - Reactie op #2.2

De statistiek gaat over branden. Een gaslek op zichzelf veroorzaakt geen brand of explosie, daar is een tweede factor (eigenlijk een derde factor, na zuurstof en een brandbaar gas) voor nodig. En zelfs als een gaslek samen met een ontstekingsbron tot een explosie leidt is dat nog altijd geen garantie voor brand. Menig explosie kost ramen en deuren maar verloopt zonder brand.

#3 Comic-conman

Demente bejaarden gaan vaak eerst steeds meer roken (omdat ze vergeten dat ze een kwartier daarvoor al een sigaret hebben gerookt) en daarna stoppen ze vaak met roken (omdat ze vergeten dat ze überhaupt ooit gerookt hebben). Daarna stoppen ze meestal met reauken om maar in reaguurderstaal te blijven.

Dus gematigde dementie is het grootste gevaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Afname is ook te verklaren omdat steeds meer onbrandbaar materiaal in producten wordt verwerkt (in relatie tot het aantal ouderen dat toeneemt).

Vaak is het ook een kwestie van wel of geen woonwagenkamp in de buurt

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 rj - Reactie op #4

Ah! Oplossing: onbrandbare sigaretten! Eventueel op recept voor 65+ers, of laten we het eerlijk houden, 50+ers, want die beginnen geestelijk vaak ook al behoorlijk af te takelen.

#5 Let

Sigaretten zonder toevoegingen (zoals American Spirit) doven binnen tien seconden op een vlakke ondergrond. Gewone sigaretten bevatten onder andere brandversnellers zoals buskruit, om het vuur door te laten branden. Weer een reden om het onbegrijpelijk te vinden dat overheden toevoegingen in tabaksproducten toestaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 troebel

Jammer dat er geen verband met drinken gezocht is.
Bij de echte woningbranden binnen mijn netwerk nam slachtoffer/dader 1 na tig bier een sigaret op bed en ging daarmee slapen. Hij stopte pas jaren later met zowel roken als drinken, in het crematorium, maar had de 65 niet gehaald.
De andere is dol op brandweermannen sind ze daardoor na veel wijn en een sigaret op bed uit een koolmonoxide vergiftiging gehaald werd. Zij drinkt en rookt nog steeds, en is nog geen 45.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie