RECEPT - Ruim een week na oud & nieuw is er nergens nog een verse oliebol te vinden. Maar die overgebleven oliebollen van oudjaarsavond verdienen een tweede kans.
En? De oliebollen die van oudjaar waren overgebleven bewaard? Lekker in een open schaal zodat ze fijn konden uitdrogen? Dan is nu het blijde moment aangebroken dat uw gelijk wordt bevestigd. Want ja: ook voor oliebollen is er leven na de dood.
Het schijnt dat je ze ook kunt invriezen, oliebollen. Ik heb het nooit geprobeerd. Ten eerste omdat het lekkere knapperige randje er daarna natuurlijk wel vanaf is (had u sowieso zompige bollen, dan is dat natuurlijk minder een probleem). Maar vooral: wie heeft er nu een week of twee weken na oudejaarsavond nog trek in oliebollen?
Nee, oliebollen moeten na nieuwjaarsdag sterven. Sterven om vervolgens als een glorieuze Phoenix uit hun as te verrijzen. Niet geconserveerd, maar geheel nieuw, fris en jeugdig. Sommigen suggereerden mij er wentelteefjes van te bakken, wat ik overigens al doe met krentenbollen. Dat doe ik dus niet. Ik maak er een variant van broodpudding van. Oliebollenpudding. Enfin, dat doe ik sinds gisteren. En omdat het resultaat verbluffend lekker was, doop ik het “Oliebollenhiernamaals”. En mag u het van mij ook maken. Hoe? Zo:
Oliebollenhiernamaals
Nodig:
– 8 à 10 oude oliebollen, of zoveel als er dakpansgewijs in uw ovenschaal passen
– 2 grote eieren
– 100-150 g witte basterdsuiker*
– 600 ml volle melk
– 50 g boter (nooit margarine)
– 1,5 theelepel geraspte nootmuskaat
– 1,5 theelepel vanille-extract
– 1,5 theelepel kaneel**
– geraspte schil van 1 citroen (alleen het gele gedeelte)**
– eventueel twee eetlepels grof gehakte noten (walnoot, pecan, amandel o.i.d.)
* afhankelijk van hoe zoet de oliebollen zijn. In mijn recept gaat heel weinig suiker, dus dan hebt u wel 150 g nodig.
** dit kunt u weglaten als u de oliebollen volgens mijn recept hebt gemaakt. Daar zit al veel kaneel en citroenrasp in.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de oliebollen in plakken van een goede centimeter dik. Smelt de boter op laag vuur en draai het gas uit zodra de boter voor 3/4 vloeibaar is. Klop de eieren ca. 4 minuten met de mixer op de hoogste stand tot ze mooi schuimig zijn. Voeg de suiker, de nootmuskaat, het vanille-extract en eventueel de kaneel en de citroenrasp toe, gevolgd door de gesmolten boter. Mix nogmaals op de hoogste stand tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet de mixer op de laagste stand en voeg de melk toe. Roer nu eventueel de gehakte noten door het mengsel.
Leg de plakken oliebol dakpansgewijs in een ovenschaal. Giet er het eiermengsel over en laat het geheel minimaal een uur staan tot er vrijwel geen vloeistof meer te zien is; u kunt eventueel de oliebollen af en toe wat aandrukken. Zet de schaal in de oven, draai die onmiddellijk naar 150 graden en laat het oliebollenhiernamaals drie kwartier garen. Draai de temperatuur nu naar 220 graden en laat in een goed kwartier mooi bruin bakken, met een knapperig korstje aan de bovenkant. Eet warm of op kamertemperatuur.
Reacties (2)
Sjips, dat klinkt lekker. Heb helaas geen oliebol meer over. Zal het recept bewaren tot komende oud en nieuw.
Niet aan beginnen: ik schat dat 90 % van het zelf thuis oliebollenbakken stukloopt op juiste consistentie van het deeg (onvoldoende luchtig gerezen, fletse standaard oliebollenmix) in combinatie met verkeerd bakken (gebruikt vet en verkeerde temp.)