1. 1

    Stelletje … Als de VS werkelijk zo begaan was met het arme lot van het Iraakse volk dat onder die dictator gebukt ging, dan had dit land der landen, deze diamant der democratie toch wel laten zien hoe je een geknecht land er snel bovenop krijgt? Deze achteloosheid is één van de belangrijke redenen om te veronderstellen dat al die nobele redenen om Irak aan te vallen nergens op sloegen. Zodra de Amerikanen eenmaal gewonnen hadden, lieten ze de boel de boel. Ook met die interesse naar massavernietigingswapens viel het reuze mee: je zou verwachten dat de speurneuzen als eerste een bezoek aan het ministerie van defensie zouden hebben gebracht, maar niets daarvan: zie lieten het gewoon leeg plunderen. Kennelijk verwachtten ze toch al niet dat dat iets zou opleveren.

  2. 3

    Oud nieuws. Rolling Stone berichtte er vorig jaar al over. Mooi ‘portret’ van een van de ‘daders’ op de openingspagina. Het begint zo:

    “How is it done? How do you screw the taxpayer for millions, get away with it and then ride off into the sunset with one middle finger extended, the other wrapped around a chilled martini? Ask Earnest O. Robbins — he knows all about being a successful contractor in Iraq.”

    Voor de rest vooral schokkend. Aanrader!