Vrijdag ‘De leugen regeert’ gezien? Fantastische journalistieke discussie over onafhankelijkheid en journalistieke objectiviteit in Afghanistan. Aan de hand van fragmenten probeerde Joris Luyendijk, gesteund door Frenk van der Linden in het panel, verslaggevers Conny Mus (RTL) en Jeroen de Jager (NOS) te overtuigen dat de berichtgeving van het ‘NOS Journaal’ en het ‘RTL Nieuws’ over de Nederlandse missie in Uruzgan eenzijdig is.
Aan de hand van fragmenten wordt duidelijk gemaakt dat de berichtgeving vooral vanuit de Nederlandse troepen wordt gevoerd en het wordt pijnlijk duidelijk hoe het Nederlandse journaille moeite heeft om in de beperkende omstandigheden objectief te blijven…
Geweldige uitzending! Een aanrader om te bekijken! Niet omdat Conny Mus aangeeft dat “gezien de moeilijke omstandigheden we in Uruzgan perfecte berichtgeving bieden”, maar wel omdat Jeroen de Jager aan het einde van de uitzending aangeeft dat hij door de discussie aan het denken is gezet. Zijn suggestie dat de NOS zich eens moet bezinnen om meer gebruik te maken van lokale verslaggevers is sterk! Waar De Jager zijn beperkingen erkent toont Mus zich een zeer beperkt journalist. Gemiste kans Conny…
Reacties (8)
Joris Luyendijk had wel een punt. Probleem is alleen dat je niet zo even met Al Quada of de Taliban kunt bellen voor een weerwoord…
Je krijgt idd veel meer sympathie voor personen die blijk geven er over na te denken als de Jager.
Overigens er wordt veel geroepen dat het om veiligheid gaat, maar is het misschien ook niet kosten? Kosten vaste krachten niet meer? De bekende kritiek die op alle internationale verslaggeving te geven is. Gratis bloggers en podcasts etc. daargelaten.
Times en Al Jazeera hadden een tweede journalist meegenomen naar Uruzgan. Deze verbleef in de stad Tarin Kowt en deed daar zijn informatie op voor hetzelfde artikel en dezelfde reportage. Op deze manier werd ‘onze’ militaire aanpak van twee kanten bekeken. De 2e journalist was dan een Afghaan die embedded ging bij de bevolking. Dat is naar mijn mening de enige manier waarop een zo objectief mogelijk item gemaakt kan worden. Waardering voor deze professionele aanpak en helaas is de aanpak van de vaderlandse journalisten dan in mijn ogen gebrekkig en amateuristisch.
De berichtgeving van de NOS over Uruzgan was al niet objectief zelfs voordat er ook maar één militair naar Afghanistan was vertrokken. De reden is simpel, alle drie de grote politieke partijen, CDA, PvdA, VVD, waren het eens over de missie. De PvdA had alleen wat verbale aanmoediging nodig in de trand van ‘we gaan lekker opbouwen’, en dan wil dhr. Laroes wel even helpen.
Het mooie aan De Jager was dat hij tijdens de uitzending blijk gaf dat hij werd overtuigd van de argumenten van Luyendijk en Van der Linden. Dit in tegenstelling tot Mus die gewoon door bleef blaten en niet luisterde naar de argumenten.
Die waren namelijk zeer sterk: Ja, het is lastig om te praten met Al Qaida als Westerse journalist, maar er zijn ook goede lokale/regionale media. En daarnaast kun je ook in ‘ons’ kamp kritiek beluisteren op de Nederlandse aanpak, daar gaat het Nederlandse journaille in Afghanistan niet of nauwelijks op in, ze volgen de militaire woordvoerders klakkeloos…
Het werd trouwens pas echt genant toen een journalist van Al Jazeera (duidelijk een Westerse journalist die voor hen werkt) wel stond te praten met de lokale bevolking en wel de kritiek op de Nederlandse missie naar voren brengt.
De minister van defensie heeft al 500 miljoen verbrandt in afganistan.
Geef de bevolking 3 notebooks per dorp en een inbel verbinding. en beloon ze voor blog bijdragen over de lokale situatie.
En laat een aantal mensen in nederland dat vertalen.
De kosten van deze communicatie mogelijkheden zijn verwaarloosbaar in het licht van die 500 miljoen.Een zichzelf respecterend parlement zou er zo geld voor vrij maken.
Luister naar de klant, de afgaan
@El El
Een nogal kortzichtige houding. Je opmerking doet voorkomen alsof er geen andere berichtgeving mogelijk is vanuit afghanistan tenzij je embedded bent. Zo is het natuurlijk niet. Karskens heeft voor zembla een reportage gemaakt die de woorden van voormalig defensie minster kamp wilde nagaan en daadwerkelijk wilde zien in hoeverre er sprake is van wederopbouw in Urusgan. 99% procent van de journalisten die er heenreizen zijn embedded. Tja, logisch dat daarmee een automatisch soort hellend vlak ontstaat. Voort wat hoort wat.
@SalonSocialist
Niet ik, maar Joris Luyendijk deed voorkomen alsof je Al Quada of de Taliban even kon bellen. Hij miste namelijk het standpunt van deze organisaties in de totale Nederlandse berichtgeving. Vandaar dat ik opmerk: ja, maar die hebben geen telefoonnummer dat je even kunt draaien. En Karskens bleek helemaal niet zo “non”-embedded te zijn als dat hij deed voorkomen…