Obama wint South-Carolina dankzij zwart én blank

Amerikaanse vlag 2008, Foto: Arnoud BoerBarack Obama heeft na een bitter gevecht de Democratische voorverkiezing in South-Carolina afgetekend gewonnen. Hij won met 55 procent van de stemmen, terwijl Hillary Clinton maar 27 procent kreeg. Ras speelde een grote rol in de campagne. Maar liefst tachtig procent van de African Americans stemden uiteindelijk Obama. Nog belangrijker is echter dat veel blanke Amerikanen ook stemden op de senator uit Illinois. Dit is goed nieuws voor hem, zo vlak voor Super Tuesday op 5 februari. Op die dag zijn er meer dan twintig voorverkiezingen verspreid over de Verenigde Staten.

Obama´s belangrijkste boodschap in zijn overwinningsspeech was dat je met een gerust hart op hem kunt stemmen, omdat hij de Amerikaanse presidentsverkiezing kan winnen:

We have the most votes, the most delegates, and the most diverse coalition of Americans we?ve seen in a long, long time.

Nu Obama de overwinning in South-Carolina op zak heeft, is het de vraag wat Hillary Clinton zal gaan doen om hem af te stoppen. De tactiek om haar man en voormalig president Bill Clinton in te zetten heeft deze keer niet gewerkt.

Wat vindt u, is het slim om Bill Clinton in te blijven zetten?

 1. 1

  Goddomme, die man kan een speech houden. Er zaten dingen tussen waar Churchill trots op zou zijn. Als hij ook maar een kwart van de dingen die hij zegt meent…

  Ik vraag me bij Obama alleen af hoeveel er van over blijft als hij zou winnen. Hij kan dit volgens mij helemaal niet waar maken…

 2. 2

  Yes we can. Wow
  “I saw crumbling schools that steal the future of our children”
  Vier jaar geleden kon je al van zijn charismatisch/demagogisch talent genieten bij de speech waarmee hij de Democratische Conventie opende.

 3. 3

  De speeches zijn elke keer raak.
  Die in Iowa was subliem, en zelfs zn speech in New Hampshire (waar hij “onverwacht” verloor) was van grote klasse. Wel even wat anders dat HRC die gisteravond niet eens een concessionspeech hield, maar dat overliet aan Bill.

  De Republikeinen doen het onderhand in hun broek. Hillary zou hen verenigen, terwijl Obama kan profiteren van hun verdeeldheid. Hij scoort tegen elke Republikein zo’n 5% beter dan HRC. Alleen McCain heeft een kans, en die vertrouwen de Republikeinen eigenlijk niet helemaal. Interessant allemaal.

  Prachtig hoe hij in deze speech de Clintons knalhard op hun nummer zet, zonder maar 1 keer hun naam te noemen, terwijl elke sneer, als je de achtergronden niet kent, ook begrepen kan worden als een oproep om je verenigen rond een hoger doel.
  Subliem.