1. 1

  Bizar, steriel,

  Ik stel voor om er een hek (beton muur?) omheen te zetten om het voor altijd te behouden.
  Zelfs de DDR zag er in zijn gloriedagen niet zo goed uit.

 2. 5

  Zie je, dat krijg je als je te veel James Bond films kijkt, verderfelijke westerse beschaving.
  (tennisbalkleurige vrouw op foto 007)

  Al moet ik zeggen dat 028 met het (bijna) boedha buikje ook erg sexy is.

 3. 6

  ja ik vind 028 een fascinerende foto. Met die buigende noord koreanen en dat 20 meter grote beeld. Maar ik vind ook de foto’s van het eten er goed uitzien en die foto’s van de metro.

  Op foto 024 draagt trouwens de derde soldaat van rechts (niet die met dat geweer met die bajonet) een Degtyarev Pekhotny in zijn linkerhand. Tof beeld trouwens, ik vind dat socialistisch realisme wel wat hebben. Die man met die bajonet staat op een Amerikaanse vlag.

  Het is het soort ervaring dat je nooit meer krijgt als je niet nu gaat, maar ja dat geldt natuurlijk voor alle bestemmingen.

 4. 7

  028 met die buigende noord koreanen vind ik wel een fascinerende foto. Ook die foto’s van de metro, en van het voedsel.

  Wil je weten hoe zo’n land is dan moet je net als die jongen nu gaan. Ik ben ook nooit in de DDR of de USSR geweest. Op zich jammer, niet omdat ik denk dat dat zulke leuke landen waren maar het is wel goed voor je historische besef. Ik had Nazi Duitsland ook wel willen bezoeken of Chicago in de jaren 30.

 5. 8

  Waar, ik kan je niet meer als een volmondig gelijk geven.

  Noord Korea, daar wordt straks op terug gekeken als een beschermde diersoort, of het ijs van antartica.
  Vanzelfsprekend als het er is, maar ongrijpbaar in het verleden.

 6. 10

  En wat hebben communistentoch toch met metro’s? Kapitalisten bouwen wolkenkrabbers, maar communisten gaan kennelijk liever onder de grond.

 7. 12

  @Grobbo: het moet wel strategisch zijn. Waarschijnlijk zijn ze gebouwd om als schuilplaats in het geval van een nucleaire oorlog te dienen.

 8. 14

  Op foto 45 staan nog een andere kameraad; een Deen en een Nederlander. Ik kan uit de grond van mijn hart melden dat ik het niet ben. (Hiram misschien u ?).

  Ik ben nooit verder geweest dan Rusland.

  Inderdaad indrukwekkend.

 9. 18

  @Grobbo, in een ver verleden heeft J.Coppus tijdelijk als correspondent Rusland opgetreden en haarfijn uitgelegd wat communisten met metro’s hebben. Ik citeer: Als een reactie op de rijkdom van de vroegere paleizen werd de metro tot het nieuwe paleis voor het gewone volk gebombadeerd.
  @Meneer Tim, Cuba onder Fidel krijg je nauwelijks te zien omdat je als tourist (en dat is elke niet-Cubaan, dus ook de overige latino’s) in een strak keurslijf geperst wordt en spontaan contact met Cubanen (op de hoeren na) zoveel als mogelijk gedwarsboomd wordt. Wil graag naar Cuba maar op die manier hoeft het van mij niet.