Noord-Ierland lekker bezig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Schilderij me oa Gerry Adams die door Ian Paisley omarmd wordt


Tijdens mijn korte trip naar Noord-Ierland kwam ik bovenstaand schilderij tegen in, hoe passend, een pub. Het verbeeldt nog het beste de hoop die momenteel leeft aldaar. Hoewel de twee heren, Gerry Adams en Ian Paisley die centraal staan, nog lang niet publiekelijk zo amicaal met elkaar om kunnen gaan, wordt de recente gezamenlijke verklaring over het vormen van een regering door velen gezien als een grote stap de goede kant op.
Maar het is duidelijk dat het toch vooral een kwestie van de lange adem is. De pijn en het wantrouwen zit diep. Maar dan wel voornamelijk bij de dertigplussers. Daaronder is men toch vooral bezig om toch vooral niet de economisch race te verliezen, hetzij als kleine ondernemer, hetzij als consument. Het is duidelijk dat de nu ineens sneller groeiende economie voor heel veel afleiding zorgt. De tien jaar relatieve rust hebben bij velen gezorgd voor vertrouwen. Vertrouwen in dat het weer zin heeft iets op te bouwen dat niet net zo snel weer weg gebombardeerd wordt.
De beruchte wijken zijn nog steeds wel voorzien van de beruchte schilderingen die nog steeds de Troubles in zich dragen. En ook de muur tussen verschillende wijken is nog steeds aanwezig. Maar tussen de schilderingen verschijnt plots reclame en op de muur zet iedereen zijn naam en vaak vredesboodschappen. Maar wat ook opvallend is, is dat de schilderingen en de scheiding verworden tot toeristische attracties. Het is moeilijk in te schatten welk effect dat heeft. Maar het werkt heel relativerend.
Toerisme is trouwens ook een behoorlijke indicatie van het toegenomen vertrouwen van de buitenwereld dat het in Noord-Ierland de goede kant op gaat. Tien jaar geleden kwam er in een jaar misschien 3 keer een cruise schip in Belfast aan. Vorig jaar waren dat er al twintig en dit jaar verwachten ze er meer dan dertig.

Wel jammer dat een van de toeristische attracties een kasteel is van waaruit Willem III (ja, die Nederlander) de strijd voerde waarmee alle ellende pas goed begon. Veel van de vaandels die gevoerd werden tijdens een Oranje-mars die we zagen, voerden Willem III op een wit paard. Wat het geheel weer relativeerde was de opmerking van een lokalo dat een significant deel van de bands die voorbij marcheerden, gevuld waren met katholieken. De protestanten hadden gewoon te weinig goede fanfare mensen.

Kleine persoonlijke noot. Ik sliep in wat waarschijnlijk het meest gebombardeerde hotel in de wereld is. Toen daar ’s nachts plots het alarm afging, stond ik heel snel buiten. Het voelt toch anders dan de zoveelste brandweeroefening.
Het bleek overigens om een vals brandalarm te gaan. De slaap kwam echter daarna slechts moeizaam.

Onderstaande foto’s illustreren delen van bovenstaand verhaal.

ni_2.jpgni_3.jpgni_4.jpgni_5.jpgni_6.jpgni_7.jpgni_8.jpgni_9.jpg

Reacties (10)

#1 hemaworstje

Wll i ‘ll be darned ,
11 jaar geleden steeph in het kader van N ierland export promo kreeg ik een invite om een week fullservice te verblijven in juist dát hotel, vandaar uit gingen we bedrijven browsen reden outsourcing cheap labour opleiding en HP zat er al..
Heerlijke EU subsidies waar de nederlandse ondernemer niet tegenop kon. Euri bestond nog niet, GPB schommelde als een jojo. dat werkte dus niet

Dé haven waar de Titanic werdt gebouwd. hraagrgh. moi je suis jaloers, ik wil terug. ik wil regen.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Dit is nou precies het soort stukje wat ik hoopte dat na de dood van Yasser Arafat over Gaza kon worden geschreven.

Niet, nog niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@hemaworstje: regen, hagel maar ook zonneschijn. Vier seizoenen in 1 dag. En heel aardige en zeer open mensen.
Cruise-schepen en de Titanic., ik wilde er niet over beginnen :-)

@mescaline: Helaas, zover is het daar nog lang niet. Maar NI is wel een voorbeeld waaruit blijkt dat het mogelijk is. Als iedereen het maar wil. En, dat moet gezegd worden, dit maal was het de kerk (een priester) die de gesprekken tussen partijen in het grootste geheim op gang bracht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: En de Britannic!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Gryts

@1, 4: En de Olympic…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

En nog veel meer boten van de White Star Line:
http://www.titanic-whitestarships.com/White%20Star%20Line%20Fleet%202.htm

Niet allemaal in Belfast gebouwd overigens.

Recent hebben ze het laatst nog varende exemplaar aangekocht, de Nomadic:
http://www.titanic-whitestarships.com/Nomadic.htm

(Gesproken met een van de mensen die bezig was met de restauratie)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

He, ik noemde alleen de Brittanic omdat ze groter was dan de Titanic. Het einde van de Brittanic is overigens minstens zo dramatisch als dat van de Titanic (nog onzinkbaarder geacht en nog sneller gezonken, terwijl het aantal doden alleen maar meeviel doordat ze op de heenweg en dus leeg zonk).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 WZNM

Mr. Brown, tear down this wall !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Gryts

@6: Ah, dat riekt naar de Black Cab Tour… Ik was er twee weken terug en vond de Nomadic behoorlijk tegenvallen. Belfast moet duidelijk nog leren hoe ze haar eigenheden moet verkopen en wennen aan de status van toeristische trekpleister. Nu was de Nomadic nog een bouwval. Hier en daar een etalagepop met groezelige kleding uit de Titanicfilm, wat oude vitrines.
Belfast is een stad op de drempel van twee tijden; nog niet helemaal klaar met de Troubles, en tegelijkertijd een gigantische bouwput waar de toekomst in de steigers staat. Over vijf jaar maar eens zien wat ervan geworden is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@Gryts: Belfast is natuurlijk ook geen wereldstad. Zelfs als de stijgers weg zijn, zal het nog geen groots en indrukwekkend toeristisch oord zijn.
Ik mag die kleine schaal wel. Ook veel persoonlijker.

  • Vorige discussie