Niveau Nederlands hooliganisme daalt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

hooligans/ CC WikiElke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media

‘Getalenteerde relschoppers gaan naar de grote Europese clubs’
Door Willem Swift en Steven van der Jagt

Met een laagterecord van 112 stadionverboden, een minimum aan arrestaties en steeds gezapiger klinkende spreekkoren vormt het afgelopen voetbalseizoen een dieptepunt in de Nederlandse hooligancultuur. Het seizoen 2010-2011 past hiermee volledig in de neerwaartse trend die de Nederrelschopperij de afgelopen jaren laat zien. “We hebben geen geld om mee te doen op Europees niveau,” zegt ADO-supporter Harry ‘de hakker’ Bijlveld.

Nauwelijks vijftien jaar geleden gold Nederland als autoriteit op het gebied van hooliganisme. De dood van Ajax-hooligan Carlo Picornie tijdens de Slag van Beverwijk in 1997 baarde internationaal opzien. Engelse en Italiaanse relschoppers trokken massaal naar Nederland en in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ontstonden kweekvijvers waar jong, internationaal talent zich kon ontplooien.

Nederland lijkt anno 2011 echter aan alle kanten ingehaald door de rest van Europa. Het ontbreekt de Nederlandse supporterskernen aan financiële middelen om de echte talenten te behouden dan wel aan te trekken. Bij grote clubs als Manchester United, Inter Milaan en Bayern München is geld genoeg om professionele commandostructuren op te bouwen, waar jonge beloftes in korte tijd klaar worden gestoomd voor het echte werk. Talentvolle Nederlandse hooligans worden op jonge leeftijd weggekocht door de supportersscharen uit het buitenland, waardoor Nederland veroordeeld lijkt tot een plaats in de marge.

In technisch opzicht loopt Nederland hopeloos achter op de concurrentie. Bijlveld: ”Ik zie jonge jongens maar wat doelloos om zich heenslaan en misschien een steentje gooien, terwijl getrainde tifosi met één gerichte trap een carabinieri buitenspel zetten. We hobbelen nu echt achter de feiten aan.”

Bijleveld ziet de laatste jaren een ‘vertrutting’ binnen de relschopperscultuur, die het niveau van relschoppen niet ten goede komt. “Spreekkoren worden gezapiger, minder op de persoon gericht en zijn in sommige gevallen zelfs grammaticaal correct.” Ook lijkt binnen de hooligancultuur een groeiende belangstelling waarneembaar voor voetbal, waardoor de aandacht voor het echte relschoppen verslapt.

0

Reacties zijn uitgeschakeld