1. 3

  Als ze in Nijmegen hadden geweten dat enkel EVH zou sterven bij het lopen vandaag zouden ze misschien wel gewoon laten doorlopen.

  Vandaag heter als gisteren, mensen vermoeider en minder reserves. Hoeveel doden zouden er vandaag gevallen zijn? 4 / 8?

  Het is een sportevenement, geen dodenmars…

 2. 6

  Mijn vijfdaagse mars door het semi-aride Andes gebergte van Argentinië was veel zwaarder. ‘Savonds whisky drinken bij het kampvuur en ‘sochtends weer voor dag en dauw (die dauw die was er nauwelijks) op om kilometers in de brandende zon (40C) te marcheren, dwars door mijnenvelden en drooggevallen rivierbeddingen. Niks niet zo’n supergepamperde wandeltocht door de bebouwde kom met om iedere 100 meter natte sponsen, voedselpakketjes, aanmoedingen en fanfare… Wat een vermietisering van de samenleving !!!

 3. 7

  @Carlos: Kan het er niet helemaal aan aflezen – ik neem aan dat dat sarcastisch bedoeld was.
  200 km wandelen in 4 dagen is niet niks, of er nou een sponsje langs de kant van de weg ligt of niet.

  Het probleem hier ligt ‘m bij de organisatie die bang is verantwoordelijk te worden gehouden voor eventuele ongelukken en in een paniekreactie de hele zaak afgelasten.
  Terwijl ze tot zes uur gisteravond nog volhielden dat de route niet aangepast hoefde te worden. Erg flexibel zijn ze niet.

  Echte oplossingen liggen toch voor het oprapen. Inkorten met 10 km zou er al voor hebben gezord dat de meeste mensen voor het heetst van de dag binnen zouden zijn. Verder is dat stuk van het leger wat niet in Afghanistan zit al ter plaatse- daar had een deal mee gemaakt kunnen worden. Of ze hadden de 2e dag eruit kunnen halen.

  Maar goed. Als iemand nog goedkoop een partij gladiolen nodig heeft….

 4. 8

  Volledig met SN eens. Met 45000 deelnemers kun je waarschijnlijk statistisch al een dode verwachten, al het ‘wijze cynisme’ van Chinaman ten spijt.

  Het is een bewijs dat we niet meer kunnen omgaan met tragiek en verantwoordelijkheden. Men had ook de koers eens kunnen halveren en nog één dag afwachten. Nu gaan de feesten dor (hé, wel met respect he….zucht) maar mag er niet meer gewandeld worden. Ik blijf erbij: laf.

 5. 9

  En hoeveel doden per dag zou EVH voor zijn rekening willen nemen? Na alle zware woorden verwacht ik wel een getal met dubbele cijfers.

 6. 11

  EVH: Voorzichtig met statistieken! Tijdens jaren van Loveparade (met meer dan een miljoen mensen dicht opeen gepakt, die een halve dag staan te springen op het heetst van de dag) is er ook geen enkele dode gevallen. Statistisch zou dat onmogelijk zijn…

 7. 13

  Het is een sportevenement, geen dodenmars…

  en

  En hoeveel doden per dag zou EVH voor zijn rekening willen nemen? Na alle zware woorden verwacht ik wel een getal met dubbele cijfers.

  Het zal de hitte wel zijn dat er twee zulke dommigheden in één draad worden gedebiteerd.

  Aan een sportevenement doen normaal gesproken geen mensen mee die bij de minste geringste verzwaring van het parcours meteen bezwijken. En al doen ze dat wel, dan is dat hun keus en hun verantwoordelijkheid.

  Het is een bekend feit dat de natuur bij warm weer wat sneller neemt. Het gaat daarbij om mensen die anders wellicht een jaar later onopgemerkt in hun bedje waren gestorven. Dat is op zijn zwakst gezegd heel lullig voor de direct betrokkenen, maar dat doet er niet vanaf dat het blijkbaar mogelijk is om 29.998 mensen vijftig kilometer door de hitte te laten lopen. Zoals de afgelopen negentig jaar ook wel is gebleken.

  Dat de maatschappij sukkels tegen zichzelf wil beschermen is al een instelling die dubieus genoeg is; dat de rest daaronder moet leiden is diep triest. Dat er dan ook nog lieden zijn die die instelling met ad hominems op Sargasso proberen te verdedigen is bij de beesten af. Met name Raven zou zich dood moeten schamen.