Hieronder treft u de eerste Nieuwsbrief Globalisering op Sargasso. Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en zal vanaf heden ook maandelijks op Sargasso verschijnen.
In deze nieuwsbrief extra veel aandacht voor de voedselcrisis, een opvallend nieuwtje over het Nederlands Sociaal Forum, een bijdrage over de aanpak van de integratieproblemen in Nederland, het einde van de Dollar per Dag-mythe, en nog meer.
• Voedselcrisis (1) : Michael Pollan
Voedseldeskundige Michael Pollan werd vorig jaar bekend met zijn boek “The Omnivore’s Dilemma’, dit jaar opgevolgd met het hier wel vertaalde boek “Een pleidooi voor echt eten”, verschenen bij De http://Arbeiderspers. Hij is in korte tijd een belangrijk commentator geworden als het over de voedselcrisis gaat en de manier waarop we dat moeten aanpakken. Vorig jaar gaf hij een interessante presentatie voor de TED Conference over de merkwaardige relatie die we met ons voedsel hebben en waarin we misschien wat minder leidend zijn dan we altijd dachten, onder de titel The Omnivore’s next dilemma’. Hier, als extraatje, (http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht..) ook een link naar een begin dit jaar bij VPRO’s Tegenlicht verschenen interview.
Link: http://www.ted.com/talks/view/id/214
• Voedselcrisis (2): Stan Cox
De Amerikaanse wetenschapper Stan Cox, auteur van een recent boek met de veelzeggende titel “Sick Planet”, gaat in op de ongemakkelijke relatie tussen stijgende voedselprijzen en stijgende vraag naar biobrandstoffen.
Link: http://www.alternet.org/water/84628/
• Voedselcrisis (3): Mark Bittman
De Amerikaanse journalist en schrijver Mark Bittman (van de New York Times) geeft een wervelende presentatie waarin hij uitlegt wat er allemaal mis is aan onze voedingsgewoonten en hoe die gewoonten de aarde bedreigen.
Link: http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/263
• De ‘Dollar per dag’ is ten grave gedragen
Al bijna twintig gaan we bij armoedebestrijding uit van cijfers en maatstaven die niet kloppen. Onlangs toonde de Wereldbank aan dat de werkelijke koopkrachtcijfers in de meeste arme landen niet kloppen en veel slechter zijn dan we dachten. De fameuze ‘dollar per dag’-doctrine klopt niet meer, omdat er voor die norm, zelfs aangepast voor huidige koopkracht, inmiddels veel minder te koop is. Ergo: er zijn veel meer arme mensen dan we dachten. Alleen al in China komen er minstens tweehonderd miljoen armen bij. Een taaie maar essentiele analyse, met verwijzingen naar de recente studie van de Wereldbank.
Link: http://www.economist.com/opinion/…
• Nederlands Sociaal Forum (NSF) “soort van” opgeheven
Het Nederlands Sociaal Forum dat vier jaar geleden met veel bombarie geïntroduceerd werd, is geruisloos in de ijskast gezet. Op de website is er niets over te lezen en een persbericht met uitleg is ook nergens te vinden. Op verzoek werd anderhalve maand na het besluit nog wel een mailtje naar ‘aangesloten organisaties’ uitgezonden, maar ook dat is nergens publiek gemaakt. De stilte doet enigszins vreemd aan, constateert de wakkere redactie van Globalinfo.
Link: http://www.globalinfo.nl/content/view/1562/1/
• Aanzetten tot nieuw burgerschap
Het komt niet vaak voor dat in een enkele krantenpagina een zo complex maatschappelijk proces als integratie/inburgering zo helder wordt uitgewerkt als onlangs in NRC Handelsblad. In een gedurfd want tegendraads pamflet waarin de schrijvers boven het maaiveld en het wijdverbreide Verdonkbashing uitstijgen, betogen Shervin Nekuee en Bert Top hoe dat in onze geglobaliseerde samenleving zou kunnen. Maar het blijft een heikel onderwerp, te oordelen aan de reacties van lezers op de site.
Link: http://www.nrc.nl/opinie/…
• Encyclopedie van het leven
Noem het nerdy, noem het megalomaan, maar geef toe dat het leuk is, en onbeschaamd ambitieus: de bouw van een soort Ark van Noach op internet. De ‘encyclopedie van het leven’ is even pretentieus als de naam doet vermoeden, reden waarom de stichters begin dit jaar bescheiden zijn begonnen met de eerste 30.000 pagina’s. Daar moeten de komende negen jaar nog minstens 1,7 miljoen pagina’s bijkomen. Maar gezien de omvang van het project lijkt me dat een voorzichtige schatting.
De Encyclopedia of Life is bedoeld als database voor wetenschappers en beleidsmakers, om de kennis over de aanwezigheid van alle dieren en planten te delen. Dan wordt sneller duidelijk hoe het met de soorten dieren en planten op de aarde is gesteld, waar ze worden bedreigd, en hoe hun aanwezigheid over de aardbol verandert. Fascinerend — en een walhalla voor biologie-liefhebbers.
Link: http://www.eol.org/index
Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com
Reacties (2)
Dollar per dag:
In onze geliefde volksrepubliek China leven 300m mensen op een dollar per dag.
Tegelijkertijd voegt China 1.5 miljard per dag toe aan zijn buitenlandse reserves.
Dat is nog eens wat anders dan een paar dooien in Birma! Of een aardbevinkje in Sichuan!
Gewoon 300m mensen in gijzeling houden!
Kan mij het verrotten! We gaan gewoon gezellig Olympisch Zuipen! De 100 meter stilzitten, daar ga ik voor!