Dag beste lezers en lezeressen,
Alweer verlaat door – alweer – ziekte (maar ook, toegegeven, vakantie) verschijnt deze nieuwsbrief op het moment dat de mondiale financiele crisis een onvermoede creativiteit bij gewone burgers wakker geeft gepord. We laten het niet bij kritiek maar nemen het heft in eigen hand: de Do It Yourself-doctrine van de andersglobalisten krijgt vaste voet aan de grond over de hele wereld
Webscan
• De bergrede van Bill
Heeft Bill Gates vorige maand zijn belangrijkste speech ever gegeven? het lijkt er wel op: Bill vindt dat de volledige samenleving naar een zero emissions-beleid moet. Hij heeft er, zoals het een echte nerd betaamt, zelfs een mooie wiskundige formule voor opgezet. Deze: CO2 = P x S x E x C ÷ N. En als Bill iets zegt, dan luistert de hele wereld. Terecht.
• Een film van logo’s
Zondag waarschijnlijk niet de de prijzen (al weet je het nooit): een korte animatiefilm van Franse huize die volledig is opgebouwd met duizenden bedrijfslogo’s. In het spannende verhaal doet Ronald McDonald foute dingen. Het is een sociaal commentaar op de volledig op commercie gerichte samenleving, van de makers van prachtige videoclips voor onder anderen de Noorse Roykssop. Hier is een link naar de trailer.
• Woedend over de crisis
Onlangs op tv: een gedenkwaardige Tegenlichtuitzending van de VPRO met als titel “Waar is de woede?” over de gevolgen van de financiële crisis voor ‘de gewone man’, de samenleving. Waar blijft de sociale onrust in deze tijden van afbraak van zekerheid en zorg?
• De nieuwe barbarij
Cultuurkritiek is een vertrouwd stokpaardje in het Canadese tijdschrift Adbusters, dat zich vooral bezighoudt met het onderzoeken van nieuwe leefwijzen en alternatieven voor het consumentenkapitalisme van de westerse samenleving.
Nieuws
• Biolandbouw groeit naar 35 miljoen hectaren
De biologische landbouw zit ondanks de crisis nog steeds stevig in de lift.
• Gamen zonder grenzen
In videogames waarin strijdende partijen elkaar hevig in de haren vliegen, houden de hoofdpersonen zich vrijwel nooit aan de internationele regels betreffende de mensenrechten en het oorlogsrecht, de zogeheten Geneefse Conventie. Dat blijkt uit Zwitsers onderzoek naar twintig bekende war gamesals Army of Two, Far Cry 2 en Conflict Desert Storm.
• Barsten in de champagnebubbel
De mondiale consumptie van champagne is door de crisis gedaald met minstens een kwart. Voorraden zijn sterk toegenomen: ongeveer 1,2 miljard flessen liggen opgeslagen in de kelders van de Champagneregio en wachten aldaar op betere tijden.
Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com
Reacties (4)
@De bergrede van Bill: De formule doet me sterk denken aan een eenvoudige uitwerking van de formule I PAT ((environmental) Impact = Population * Affluence(consumption per capita) * technology (environmental impact per unit of consumption)). Zero emission is wensdenken. Waar geproduceerd wordt zal altijd een bepaalde hoeveelheid vervuiling plaats vinden. Is dit niet in CO2-uitstoot, dan wel op een andere manier. Kunst is om te zorgen dat onze vervuiling het draagvlak van de aarde niet overstijgt.
@Woedend over de crisis: Die woede is er wel, maar we hebben in de moslims de perfecte zondebok gevonden om die woede op te kanaliseren.
Het bergrede artikel waar de link naar linkt (Alternet/Worldchanging) heeft het niet over de [÷ N] factor.
Verder wat #1 zegt: Zero emission is wensdenken.
Gates eigen logje.
Die Tegenlichtaflevering ga ik zeker kijken. Had me daar vorige week maandag al op verheugd maar toen kwam er opeens iets over Afghanistan. Afgelopen maandag zal de hier genoemde aflevering wel zijn geweest. Bedankt voor de reminder!
Waar is de woede over de crisis? Behalve wat #1 zegt, zijn mensen niet woedend omdat onder de jaren Balkenende continu is gehamerd op eigen verantwoordelijkheid, in de zin van “de burger heeft het gedaan”, of minstens “medegedaan”.
Dat laatste is er ook ingepeperd bij de bankencrisis, hetgeen ook hier af en toe te lezen was. De hebzuchtige consument.
Logisch dat veel mensen dan maar hun orde van de dag volgen en het beste er van proberen te maken.
Bill Gate’s nul emissie is natuurlijk onmogelijk, maar het is weer eens een andere propaganda, dan de procentjes vermindering telkens ietsje bijstellen op wereldtopppen. Gate’s doelstelling vraagt om een mentaliteit van ’tot het uiterste gaan’, het huidige beleid heeft tot gevolg dat er misschien mensen zijn die denken dat het allemaal nog wel meevalt en er nog wat doorgebruikt mag worden.
Vraag is wel: hoe serieus zal Gate genomen worden?