Nieuwe rechtzaak OJ Simpson bedreiging voor Obama

OJ Simpson (Foto: Flickr/baba1627)

Alsof de presidentsverkiezingenverkiezingen in de VS niet voor genoeg hysterische persberichtgeving zorgen is er nu weer een nieuwe potentiele zaak om Amerika te verscheuren: de rechtzaak tegen O.J. Simpson.

Voor wie het bekend voorkomt, dit is een andere rechtzaak dan de befaamde “O.J.”-zaak van 1995, toen de ex-footballspeler werd beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. De zaak kreeg toen mede zoveel aandacht omdat zowel de arrestatie van Simpson als de langdurige rechtzaak live op televisie te volgen was. Wat een gemakkelijke rechtzaak voor het OM leek te zijn bleek door de trucs van superadvocaat Johnnie Cochran (ook bekend van de Chewbacca defense) uiteindelijk een juridische en retorische uitputtingsslag waarin de verdachte aan het langste eind trok. De zaak verdeelde het land ook in zwart versus blank. Uit polls bleek een meerderheid van de zwarte bevolking aan de schuld van Simpson te twijfelen, terwijl blank Amerika er in grote mate van overtuigd was dat hij de moorden had gepleegd. Met de rassenrellen van 1991 in Los Angeles in het achterhoofd zorgde dit voor een bijzonder gespannen situatie.

Deze keer wordt OJ vervolgd wegens het plegen van een overval en kidnapping. Hij en vijf andere mannen zouden een hotelkamer hebben bestormd en twee verzamelaars van sports memorablia met wapens hebben bedreigd.

Of OJ daadwerkelijk schuldig is of niet doet er eigenlijk niet zo heel veel toe. Veel belangrijker is wat deze zaak voor gevolgen kan gaan hebben voor de presidentscampagne. Met een zwarte presidentskandidaat is er immers de mogelijkheid dat een nieuwe OJ-zaak het land opnieuw zal verdelen, waarbij Obama een keus moet maken waarbij hij alleen maar kan verliezen: of hij vervreemt blanke kiezers door achter OJ te staan, of zijn eigen zwarte achterban door dat juist niet te doen. Het beste dat Obama kan hopen, is dat net als de vorige keer de zaak maanden voort zal slepen, zodat de uitspraak in ieder geval na de verkiezingen zal zijn. Anders is het niet onmogelijk dat OJ Simpson John McCain de sleutels voor diens overwinning in handen geeft.

 1. 1

  Ik zie niet in waarom Obama in deze zaak O.J. wel of niet moet steunen. Mij lijkt dat politici zich niet dienen te bemoeien met lopende rechtszaken. Daar is de juridische macht voor uitgevonden. het zou Obama sieren als hij zich niet over de zaak uitlaat.

 2. 2

  @1: zeker, maar kan je dat in de praktijk doen in een presidentscampagne als iedereen je erom vraagt en je tegenstander wêl een mining geeft? Bovendien is de regel dat politici zich niet horen te bemoeien met rechtzaken in de VS wat minder doorgevoerd dan bij ons.

 3. 3

  @2: “kan je dat in de praktijk doen in een presidentscampagne als iedereen je erom vraagt en je tegenstander wêl een mining geeft? “

  Destemeer. Als je tegenstander wel een mening geeft, lijkt me dat de tegenstander ook meteen een goed argument geeft om niet op hem te stemmen.