Niets is wat het lijkt

Vond u het wat, Talpa? Persoonlijk vond ik John de Mol’s vrije duik in het nieuwe multimedialandschap verdomd onorigineel aandoen. Maar dat is ook de bedoeling. Thuis moeten we ons voelen. “We gaan iets ouds doen” was een betere slogan geweest. Voetbal zag eruit als voetbal zoals we dat de afgelopen jaren al gewend waren (maar met meer reclame), reclame was gewoon reclame (maar dan veel), en Beau van ED is nog steeds een vervelende vent. Ook op Talpa.
Zelfs de website geeft een begin jaren 00-gevoel: werkt slecht op Firefox, staat vol met nutteloze informatie en de Sterren “bloggen”.
Neem nu het postje van Jan Mulder. Die onsamenhangendheid, die truttigheid, die prietpraat. Waar doet u dat aan denken?
Charis! Talpa is Charis TV!

 1. 8

  @MM: “Thuis moeten we ons voelen” waarom? Ieder heugje zijn meugje toch, ik kijk niet en het zal me een wordt wezen, kijk bijna nooit tv, maar als er grote groepen lui daar vertier mee hebben zie ik geen kwaad in. Ik voel mij, als VPRO type, niet verheven boven soapkijkers.Het wordt wel serieus als onschuldige mensen wroden “gehersenspoeld” ahw en ik denk niet dan JdM dat voor ogen heeft.
  Zo’n klein landje en zo veel zenders die door reclame betaald worden moet toch uiteindelijk een kaalslag leveren.

 2. 10

  Ik vind dat Talpa het geweldig doet, de finesse van het behagen van de massa is sinds het Derde Rijk niet meer zo perfect gespeeld. Tijdens dat concert van Marco and Friends drongen zich mij Orwelliaanse beelden op van gelukkige uniforme mensen, conformistisch in het wit, dijnend op muziek die je wel leuk moet vinden. Ik ben helemaal voor Talpa! Ze gaat RTL4, Net2, SBS6 en Yurine wegvagen, let op mijn woorden!

  Voor mijzelf zou ik echter wel een aparte Talpa willen hebben “een Talpa voor intellectuelen” zeg maar. Intellectuelen met een beetje zelfrelativering, een korreltje zout en een fles tequila. Een beetje zoals Beau zeg maar.

 3. 16

  U mag mij linken, en als u nog wat leuks over mij kan vertellen graag zelfs, maar wat is dit een bar slechte uitsmijter. Iets met een tang en een varken.

  Niets is wat het lijkt, dat hopen we dan maar in dit geval.

 4. 18

  Overigens zag ik vandaag voor het eerst het weerbericht bij NSE op Talpa en dat ziet er toch wel schitterend uit. Maar ik denk niet dat ik het nog vaak zal zien want ik vind dat NSE drie keer niks met dat constante heen en weer gehops tussen nieuws, sport en entertainment. Stel dat ik elke dag naar NSE zou kijken dan zou ik dus ongewild van alle ins en outs op de hoogte raken van het onderwerp Voetbal. En dat gaat dus niet gebeuren aangezien ik voetballers wel het meest oninteressante volk vind wat er bestaat. Ik ben bijvoorbeeld ook blij dat de sport in een krant in een apart gedeelte staat dat ik niet hoef aan te raken en niet alles lekker modern en snel hatseflatsie hutseflutsie a la talpa kriskras door elkaar.

 5. 19

  @Larie

  vino met Italiaanse buurman en spaans feesie

  Wat doe je dan in godsnaam achter de computer? Hup, terug naar het feest. Drink!

 6. 20

  Ik vind dat Talpa het geweldig doet. Je moet het alleen zien in de context van wat het is: een commerciele zender die massa wil bedienen die voor adverteerders het meest interessant is. Daar is wat mij betreft niets mis mee. Laat de publieke omroepen maar voor de verdieping en de cultuur zorgen. Als je kijkt wat voor kijkcijfers Talpa haalt (goed het is nu wel heel vroeg om conclusies te trekken, dat geef ik toe), dan geeft dat ook wel aan dat het werkt.

  Michiel Maas stelt terecht dat er helemaal niets verrassends aan Talpa is. Daarom verbaasd het me ten zeerste dat hij er kennelijk teleurgesteld in is. Wat had hij dan verwacht? Een soort VPRO goes commercial?

  Nee hoor, wat dat betreft moeten we realistisch zijn en accepteren dat de groep mensen in de Nederlandse samenleving die in zo’n omroep geinteresseerd is te klein is om een speciale commercieel levensvatbare zender voor te maken.

 7. 21

  Gisteren was er een fascinerende draak van een Britse film uit 1947 ergens op de satelliet. He-man (piloot) raakt benen kwijt, revalideert, romance (met dansje op 2 houten onderbenen), wordt squadronleider enz enz. Wat een kwaliteit.

 8. 23

  Ach, weet je wat ik voorspelbaar vind? Hier op dit forum Talpa gaan afzeiken. Elke zichzelf respecterende links-intellectueel in Nederland moet deze week natuurlijk even ergens een paar keer roepen dat Talpa waardeloos is.

  En als ze dan straks stiekem toch naar kopspijkers kijken, staat natuurlijk al bij voorbaat vast dat het niet meer zo goed/leuk/scherp is als bij de VARA.

  Overigens zag ik gisteren Sanne Wallis de Vries bij Zomergasten op AT5 en zij gaf aan dat het helemaal niet vaststaat dat de cabaretiers er niet meer bij zullen zijn bij Kopspijkers op Talpa. Volgens haar was de hele discussie ‘of ze mee gaan of niet’ misplaatst: de cabaretiers werken op free-lance basis en werden door Kopspijkers ingehuurd. Dat kan bij Talpa net zo goed. Ze hebben wat dat betreft geen enkele binding met de VARA of de publieke omroep. Dat vond ik nou wel verfrissend.

 9. 24

  @ JdB: Ik had er inderdaad niet veel van verwacht. Maar met alle ambities van John de Mol had ik in ieder geval verwacht iets nieuws te zien. Of ik het mooi vind of niet. Maar dat is nou juist het punt. Er is helemaal niks nieuws aan.
  Een positief punt: Gisteren naar The 5th Element gekeken, en nauwelijks reclame! Talpa is nu al ’s neerlands beste commerciele spruitjeskanaal. Dat dan weer wel.

 10. 30

  @DP: Precies. Die lach hè, dat vind ik nu spruitjes. Onze sociale omgeving zal beslist naar een hoger plan worden opgestuwd als niet iedereen, in het aanzien van een camera, gelijk die lachmoembakkes op zou zetten en zich voor zichzelf en de kijker verschuild.

 11. 32

  In alle omroepbladen kijken (dus) lachende sterren je recht aan. Behalve de VPRO-gids. Neutraal iemand aankijken is verboten lijkt het.

 12. 33

  @Mescaline: Wellicht een dna-imprint, doen hoge-primaten ook. Lachen maar uiterst aggressief bedoeld, zo van..rot op.

  De foto van Hofland in zijn column van het nrc is wat dit aangaat primadeluxe.

 13. 34

  @DP: Gordon en Mr. hair-implant zijn nou ook niet echt mijn favorieten. Maar goed, kennelijk is er een markt voor. Overigens vind ik de lach van Ome Gerard wel een stuk natuurlijker overkomen dan die van Gordon. Moet íe toch nog even op oefenen ;-)

 14. 37

  Ben ik de enige die iedere keer naar Nickelodeon probeert te zappen om vervolgens alleen maar aankondigingen te zien? Elke keer weer een teleurstelling!