DATA - Nederlandse ondernemingen hebben sinds 2000 minimaal 345.000 hectare grond aangekocht in onder meer Tanzania, Ethiopië en Costa Rica. Dat vormt bij elkaar een gebied iets groter dan de provincie Friesland.
Ons land is lang niet de enige die dit doet. Rijke landen hebben in toenemende mate behoefte aan uitbreiding van hun landbouw- en bosgronden. Het zuidelijk halfrond is hiervoor de klos. Bij onze investeerders zijn Afrikaanse landen het meest in trek, maar er zijn ook stukken grond aangekocht in Zuid- en Midden-Amerika en Azië. In Maleisië is het grootste stuk buitenlands land in Nederlands bezit te vinden: 62.000 hectare (ongeveer 4x de oppervlakte van de gemeente Amsterdam). Dit blijkt uit de Land Matrix, de online database over grote landaankopen die eind april gelanceerd is.
Er woedt al lang een debat over de zogenaamde ‘land grabs’, het opkopen van land heeft veel invloed op de lokale samenleving. Al die tijd was echter niet geheel duidelijk door wie, wat, waar en wanneer land grabs precies plaatsvinden. Een aantal NGO’s heeft de handen ineen geslagen om dit in kaart te brengen. Op dit moment hebben zij een database met 1006 transacties beschikbaar gemaakt die sinds 2000 plaatsvonden. Dit is ongeveer de helft van de data die ze bezitten, de overige informatie zijn ze nog aan het checken en ze vullen de database gaandeweg aan.
Het belangrijkste doel van de zogenaamde ‘land grabs’ is voor de Nederlandse organisaties landbouw, bedoeld voor biobrandstoffen en voedsel. In mindere mate zijn de stukken land bedoeld voor bosbouw. Ook de 32 verschillende investeerders zijn in de database te vinden en variëren van Groenewoud BV en Africa Juice tot Biofuel Projects International en Terra Vitalis.
Zelf in de database kijken? Dat kan: download hem hier. Er is ook een analytisch rapport beschikbaar dat dieper op de landtransacties in gaat.
Reacties (9)
En daarmee staan we op plaats 29…. Wat ik vooral opvallend vind is dat China op plaats vier staat, na India, Indonesië en Maleisië.
Interessant. De globalisering levert dus ook een globalisering van het landbezit op. En als gevolg daarvan zal het begrip ‘staat’ waarschijnlijk in de nabije toekomst dus ook een betekenisverschuiving ondergaan. De wereld wordt ook als gevolg hiervan corporatistischer. Het nieuwe kolonialisme gelegaliseerd. Wat denken de nationalisten hiervan?
Denk ik dan.
Helemaal mee eens. Kolonialisme is in mijn ogen nooit verdwenen. Kolonialisme komt niet alleen voor in de vorm van letterlijk territoriale bezetting. Ook zeker op economisch en cultureel niveau (lees: Kapitalisme en cultureel imperialisme/Eurocentrisme). In het verlengde hiervan ligt ook ‘land grabbing’ (landjepik dus).
Mensen/bedrijven die voor landjepik pleiten geven vaak als argument dat het werkgelegenheid oplevert voor de lokale bevolking en dat dus iedereen er beter van wordt. Wat vervolgens niet verteld wordt is dat de lokale bevolking tegen een hongerloon staat te werken en de grote winsten door de Westerse (en dus Nederlandse) bedrijven opgestreken worden.
Conclusie: Kolonialisme en ongelijkheid zullen nooit verdwijnen en zich altijd op verschillende manieren blijven uiten.
Neokolonisatie.
Kolonialisme is in mijn ogen nooit verdwenen. Kolonialisme komt niet alleen voor in de vorm van letterlijk territoriale bezetting. Ook zeker op economisch en cultureel niveau (lees: Kapitalisme en cultureel imperialisme/Eurocentrisme). In het verlengde hiervan ligt ook ‘land grabbing’ (landjepik dus).
Mensen/bedrijven die voor landjepik pleiten geven vaak als argument dat het werkgelegenheid oplevert voor de lokale bevolking en dat dus iedereen er beter van wordt. Wat vervolgens niet verteld wordt is dat de lokale bevolking tegen een hongerloon staat te werken en de grote winsten door de Westerse (en dus Nederlandse) bedrijven opgestreken worden.
Conclusie: Kolonialisme en ongelijkheid zullen nooit verdwijnen en zich altijd op verschillende manieren blijven uiten.
In hoeverre is er nog sprake van een Nederlandse onderneming, als er hier alleen maar een kantoor staat, terwijl het bedrijf meer mensen in dienst heeft in zeg Ethiopië en daar het grootste deel van haar werkzaamheden heeft? De meeste werknemers hebben dan niet met het Nederlandse recht te maken (en het bedrijf daar ook niet). Als ik me niet vergis is dat minstens zozeer reden voor die bedrijven om elders land in te kopen als dat er hier te weinig landbouwgrond te vinden zou zijn tegen een goede prijs.
Flevoland. Ok. Volgens mij hebben we zo’n 10x het oppervlakte van Nederland nodig om voedsel voor ons te verbouwen (of ben ik abuis??). Daarvan is dus zo’n 0.6% in het bezit van Nederlanders, de rest niet. Ok, misschien zit ik er een factor 10 naast. Dan pakt het nog steeds vrij goed uit voor de niet-Nederlanders, toch?
Het bedrijf dat in zoiets investeert is niet goed wies. En over 10 jaar klagen als het land weer genationaliseerd wordt. Als het Amerikanen zijn,
dan kunnen ze tenminste nog de hulp van het leger inroepen.
PS: ik zie net dat je Honduras kunt kopen…
Topje van de ijsberg! In de database zitten zo op het eerste gezicht alleen de hele grote landdeals, maar er zijn nog veel meer kleinere private aankopen (<5,000 ha). Dit is aan de orde van de dag in deze landen.