“Nederland zal in juni een oplossing opgelegd krijgen”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Euro Top of EU Rot Op?“Nederland zal in juni een oplossing opgelegd krijgen”. Deze tekst werd opgetekend uit de mond van Jens-Peter Bonde, een Deense Europarlementariër. En waarover gaat het? Over de Europese Grondwet. Oh, werkt Europa zo? Je spreekt met elkaar vooraf af dat je iets alleen invoert als iedereen het ermee eens is, en als vervolgens blijkt dat niet iedereen zich erin kan vinden ga je een nieuwe versie maken met de overige landen, de “vrienden van de Europese Grondwet”? Mooie vrienden, waarvan er twee hun eigen referendum niet hebben laten doorgaan omdat ze zelf ook bang waren dat het volk “nee” zou zeggen.

Zo kan ik er ook iets doorheen krijgen. Een grondwet hoort te zijn opgesteld “for the people by the people”. En niet in een Brussels achterafkamertje.

EU, val dood.

Reacties (16)

#1 prometeus

Spuyt, je stelt je wel een beetje aan.

Als een van die 785 tandeloze tijgers uit een land wat nog eens 3x zo klein is als Nederland iets roept, dan betekent het nog niet dat het gaat gebeuren.

Ik vind het ergens wel iets positiefs omdat blijkt dat anderen de Nederlandse “Nee” niet in de koude kleren is gaan zitten.

Ik weet niet wat de oplossing is, maar er zal een nieuw verdrag moeten komen wat de EU stroomlijnt. Wat mij betreft zijn er twee opties:
1. Een uitgekleed verdrag waarin alleen iets over de rechten van de mens en bestuurlijke besluitvorming staat.
2. Een uitgebreid verdrag waarin meteen economische zaken als (gast)arbeid en (landbouw)subsidies zijn geregeld.

Maar dat laatste is vorig jaar na het referendum al geprobeerd.

Concluderend: Wij hebben de EU nodig, de EU wil ons erbij. Dus denk nou eens na over hoe we daar komen ipv een verbodsbord met een vlag te posten.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Hey, ik ben pro-EU. Maar dit soort praktijken laten zien dat de EU zoals deze nu is opgezet niet is zoals hij zou moeten zijn.

Het kán niet zo zijn dat er beslissingen worden genomen over de grondwet zonder ons en Frankrijk. Het is belediging voor alles wat democratisch genoemd kan worden.

Daar hoort de EU blijkbaar niet meer bij.

Overigens, de gekwote tandenloze parlementariër staat bekend als iemand die “doorgaans goed geïnformeerd” is. For what it’s worth.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TRS

De oplossing zou misschien wel eens heel simpel kunnen zijn. Uit de EU treden en een associatie-overeenkomst tekenen. Wel de voordelen van economische samenwerking, maar niet de velen nadelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Daar ben ik op tegen. Ik ben juist voor een meer centralistisch Europa. Maar dan niet voordat het veel democratischer is geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 knut

@3 amen

T is goed die fixatie op bestuurlijke verzamelput eens kritisch te bekijken. Niks mis met differentiatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Troebel

Een grondwet opgesteld ‘for the people by the people’ zal er nooit komen. Democratie is oa macht delegeren, bijv. de macht om een grondwet te schrijven. Vervolgens moet dat ontwerp dan beoordeeld worden, maar met een referendum?? Een beginsel bij een grondwet is ‘no taxation without representation’. Een ‘mooie’ grondwet met checks and balances, die van de USA bijv., heeft helaas ook niet zo veel te betekenen. Bush cs hebben die grotendeels door het afvoerputje van War on Terror gespoeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Ja, dat is ook weer waar. Maar is de Europese grondwet niet gewoon veels te ambitieus, en vooral, geen voer voor een referendum?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 knut

OP hoofdlijnen: democratie is dictatuur van de meerderheid. Nederland is voortaan een kleintje, wel netto betaler met een eigenzinnige samenleving. Zo bezien is het twijfelachtig of NL veel te winnen heeft bij meer dan alleen een economische samenwerking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

Waarom altijd alleen dat Nederland. Waarom dat calimerocomplex? Wat kan Nederland in zijn eentje beter?

Je kan het zo allemaal vergroten. Wat heeft een Franse provincie te winnen met de EU? Wat heeft Frankrijk te winnen met de EU? Heeft IEMAND wat te winnen met de EU?

Fuck Nederland. MIJN belangen komen al niet eens overeen met die van dit land, met een angstwekkend grote Xenofobenpartij en toegenomen godsdienstwaanzin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Troebel

Niet nog meer wereldoorlogen in Europa was ook iets wat men met Europese eenwording wilde bereiken.
Maar een eigenzinnige bevolking die nettobetaler is streeft niets dan economische samenwerking na.. De Achterhoekse gemeentepolitiek uit de 50er jaren als leiddraad van de Nederlandse Europese politiek in de 21e eeuw.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 knut

@9
1e alinea: waar heb je het over? Lijkt me een legitieme vraag wat is de meerwaarde van die EU anders dan economisch.

2/3e alinea: als je zo denkt moet je helemaal niet in de eu samen willen. Want met FPÖ en monseigneur lePenn zal jij ook niet lekker fucken. Overigens France (incl. provinciaaltjes kunnen rekenen op meer economisch voordeel bij deze grondwet). En beroepspolitici hebben zeer zeker wat te winnen, moeten het alleen zien te verkopen. Bedrijven zijn al bediend.

@10 dacht dat men dat al deed met de VN. En aangezien de bron vd EU met kolen en ijzer te maken heeft, reken ik het niet als aanleiding. Hooguit als bijomstigheid maar eigenlijk ook dat niet want in de koude oorlog tijd was er binnen de eu-leden zeer zeker geen aanleiding om onderling oorlog te verwachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jay

@11 toch is het wel degelijk waar dat voorkomen van nieuwe oorlogen in Europa een (onderhuidse) motivatie voor de oprichting van de EU (toen nog EG voor Kolen en Staal) was. Met name De Gaulle heeft zich toen zeer sterk ingezet voor toenadering tussen Duitsland en Frankrijk, en de EGKS was niet alleen een doel maar ook een middel om die toenadering gestalte te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 prometeus

@3 Denk je dat de rest van Europa dat zou accepteren? Dan worden we een soort zwitserland, alleen zijn zwitsers niet (gedeeltelijk) afhankelijk van hun main port functie. Openheid is de enige manier voor Nederland om op de wereldkaart te overleven.

Dus ik zeg: gebruik die “nee” stem nu eens om een aantal zaken door te drukken (bv landbouwsubsidies en die idiote verhuizing naar Straatsburg afschaffen) ipv meer geld eruit slepen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

@knut: Ik doelde op jouw opmerking in 8.

Als je zo redeneert heeft bijna niemand belang bij de unie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 knut

@14 niet helemaal. Die economische samenwerking is wel goed. Maar als we nu al die energie die gestoken is in bestuurlijke eenwoording zouden gebruiken voor het optrekken van een groter economisch verband. Dan zou Turkije probleemloos mee kunnen doen. Oekraine en misschien zelfs wit-rusland ook. Door de toegenomen interactie in die landen zou liberalisatie ed versnellen. In die regio’s zou het eu-invloedsgebied zich sneller en verder verspreiden. En met al die economische verbondenheid zouden we meer ingangen en gelegenheden hebben om de US, SU of China in ons voordeel dwars te zitten. dus winwinwin… lijkt mij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie