1. 2

  @eMphase: dank voor de link. Had ik natuurlijk zelf ook kunnen vinden.
  Maar tot nu toe wist ik helemaal niets van dit onderwerp.
  En het blijft bijzonder. Zelf ook vrienden in Köln (zou dan nu echt Keulen heten). Waren het bijna medelanders geweest.

 2. 3

  @Steeph,
  Het was mij ook volledig onbekend, maar des te interessanter om te weten. Zal binnenkort eens bij mijn grootouders navragen hoe publiekelijk dit werd besproken toendertijd.

 3. 4

  Naja, een deel(tje) van Duitsland is daadwerkelijk tijdelijk geannexeerd. Mijn vader heeft er nog gewerkt.

  De weg naar Brunssum zijn we vroeger vaker overheen gereden, kreeg ik altijd heel wilde smokkelfantasien bij als kind.

 4. 5

  Dat jullie hier nog nooit van gehoord hebben (ondanks uitzending van Andere Tijden van 3 mei 2001) is een zoveelste blijk van een falend beleid op het gebied van het geschiedenis-onderwijs in Nederland.

  ~ GBA.

 5. 7

  Nou, zo’n groot gemis in de kennis is het nu ook weer niet hoor. Ik vind het kwalijker dat ik over de voormalige kolonies van Nederland zo weinig heb meegekregen, terwijl de 2e Wereldoorlog keer op keer maar terug bleef komen.

 6. 8

  @2: Je hebt het plan niet helemaal goed gelezen: Inwoners van plaatsen met meer dan 2500 inwoners mochten zonder compensatie vertrekken, zeker als ze niet nedersaksisch spraken (en geloof me dat doen ze in Kölle niet).