Nederland minder mislukt dan vorig jaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Massa begrafenis in Somalië (Foto: Flickr/ISN Security Watch & Abdurrahman Warsameh)

Somalië voert de jaarlijkse lijst aan van mislukte staten van Fund for Peace, op de voet gevolgd door Sudan, Zimbabwe, Tsjaad, Irak, Congo, Afghanistan, Ivoorkust, Pakistan en de Centraal Afrikaanse Republiek. Foreign Policy geeft een analyse.

Ivoorkust, Liberia en Haïti zijn er dit jaar het meest op vooruitgegaan in stabiliteit. Alle drie de landen hebben gemeen dat er troepen van de Verenigde Naties actief zijn om de rust te bewaren. De situatie is het hardst achteruit gegaan in Bangladesh, Israel/Westbank en Pakistan. Ironisch genoeg zijn Bangladesh en Pakistan grote leveranciers van troepen aan de Verenigde Naties, met name in Ivoorkust en Liberia.

Nederland staat twaalfde van onderen. Dat is zowaar beter dan vorig jaar, toen we vijftiende van onderen stonden en dus relatief minder stabiel waren dan nu. Bij Fund for Peace valt de lijst te sorteren op elk van de twaalf onderzochte factoren. En dan valt op dat Nederland op één factor opvallend slecht scoort (plek 52), namelijk ‘Legacy of Vengeance-Seeking Group Grievance or Group Paranoia’.

En nou niet meteen naar Geert en Rita wijzen, want weliswaar scoort België ook laag op deze factor, maar Denemarken en Zwitserland doen het veel beter, en daar is het zeker zo erg met de nationalistische partijen die hun bestaansrecht ontlenen aan moslims bashen. Dus wie het weet mag het zeggen.

Reacties (3)

#1 Kropotkin

Weet t niet zeker maar t zou kunnen dat de ‘Vengeance-Seeking Group’ een relatief grote groep extreme islamaanhangers is die een allergie hebben tegen sommige politieke uitspraken (in andere landen zijn ze misschien wat toleranter?) maar misschien ook dat het bijvoorbeeld in Denemarken nog normaal is dat men staat voor de vrijheid van meningsuiting en dat ook laat blijken, terwijl er hier vanuit regering etc sorry-sorry-sorry roeptoeters de aandacht vestigen op politieke uitspraken, die graag wil verbieden maar sorry-sorry-sorry dit helaas (nog) niet kunnen.

  • Volgende discussie
#2 bougeluk

Kamaradsky Kropotkin is weer op dreef. in zijn logica eindigen Pakistan&Bangladesh boven aan de lijst

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 bougeluk

of onderaan!!!

  • Vorige discussie