Nederland loopt achter met duurzame technologische ontwikkelingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1 Rik

Ja… hallo, dat zijn allemaal grote multinationals, hoeveel hebben we daar nou van???

Ok, Akzo, DSM, Shell hadden er misschien ingekund, alhoewel hoe groot zijn die nou echt? En Philips…??? Ze moeten daar eens ophouden met focussen op ‘het merk’ en weer eens echt dingen gaan maken: http://www.google.com/trends?q=Philips

 • Volgende discussie
#2 Harry
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lord Flash

Wacht effe, dus Europa (da’s al best een stukkie groter dan NL) heeft sowieso maar 20% van de patenten, en 8% van de patenten in clean tech.

Ze kijken naar 8 gebieden: batterijen, hybride voertuigen, brandstofcellen, zijn drie die vnl voor de autoindustrie van belang zijn. NL heeft nauwelijks autoindustrie, dus niet vreemd dat we daar niet in acteren.

2 andere, geothermische energie en waterkracht, zijn we als land ook niet echt geschikt voor.

Houden we zon (we staan geloof ik niet bekend om ons lekker weer), wind en schone kolen over.

Right, dus er zijn van de 8 categorien, 2.5 waar Nederland misschien wat in zou kunnen doen. Tegelijk heeft heel Europa maar 20% van de patenten, dus kort door de bocht zou je 6% in die 2.5 categorie verwachten, voor heel Europa.
Tja, weinig verrassend dat NL er dan niet tussen staat…

Overigens is het NLse beleid natuurlijk gewoon bagger. Wel bemoedigend nieuws bovenin het artikel; VS en China investeren samen 60 bn per jaar in duurzame energie. Dat begint ergens op te lijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 bontenbal

Dutch disease 2.0.

Onze gasbel maakt dat we lui worden met nieuwe energie.

Waarom creatief zijn als het gas zo uit de grond komt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caprio

Je kunt ook geen innovatieve concurrerende economie ontwikkelen als je elk jaar braaf doorgroeit naar je volgende loongematigde profiel en iedereen netjes zijn door de manager goedgekeurde doelstellingen moet halen, en je nauwelijkse financiele beloningen verdient als je harder en beter werkt, en als het 6 maanden tot 1 jaar duurt voortdat je ontslagen wordt, en dat het 6 maanden duurt voordat je aangenomen wordt, en dat alles voor je geregeld is, en je vrouw om 6 uur de aardappelen klaar heeft staan, en je op vrijdagmiddag de kinderen van school moet halen, omdat gehaktdag jouw dag is, en je eerst vergunningen moet hebben om een eigen bedrijfje te starten waarvoor je cursussen moet volgen, en als je dan een slimme buitenlander wilt inhuren, dan moet die eerst 1 jaar inburgeren, en omdat die ook geen debiel is zegt ie dat je je die aanbieding maar in je reet moet duwen, dat het ergens anders waar men niet geobsedeerd is met buitenlanders het prettiger acclimatiseren is, en die hele kastje naar de muur, en ‘dat is mijn taak niet’ mentaliteit in Nederland, en 12 uur is 12 uur, ja dan sluiten wij nu eenmaal mentaliteit, en niemand die zich persoonlijk om je bekommert, behalve Wilders, dan komt alles goed.

En dan verbazen wij ons dat we geen innovatieve economie kunnen ontwikkelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 gronk

en je eerst vergunningen moet hebben om een eigen bedrijfje te starten waarvoor je cursussen moet volgen,

Wake up and smell the roses: dat hoeft dus helemaal niet.

Het kan alleen wel knap handig zijn om te weten aan welke normen en regels je moet voldoen, met name als je in de maakindustrie zit. Maar voor veel normen uit die hoek geldt dat je ‘productverantwoordelijk’ bent: de overheid gaat er van uit dat je zelf in staat bent om producten op te leveren die aan die normen te voldoen, en je mag zelf testen en verklaren dat je aan die normen voldoet. Je kunt zoiets natuurlijk uitbesteden voor keiveel geld, maar in essentie verandert dat niet zo gek veel.

Tov ‘manufacturing’ zijn diensten zijn helemaal wildwest. Waarbij het natuurlijk wel zo is dat je ’t niet al te bont moet maken wil je nog klanten overhouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MaxM

Ach, wat is duurzaam en wat is ontwikkeling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie