1. 4

  Het zal niet puur over economische vrijheden gaan, anders zou Hong Kong wel op één staan en Singapore op twee, ofzo. Wat wel precies de criteria zijn, is me een raadsel.

 2. 5

  Drie criteria: individuele vrijheid, economische vrijheid en grootte van overheid (met daarbij de hoogte van belastingen).

  Qua individuele vrijheid staat Nederland op een gedeelde tweede plek, op één staan (o.a.) Luxemburg en de Bahama’s. Qua economische vrijheid doen we het ook vrijgoed, een veertiende plek. Echter qua [i]Government & Tax[i] scoren we vrij laag. Estland, daarentegen, heeft kennelijk vrijwel geen overheid.

 3. 10

  Oude kastelen, buitenkant, soort van klein uitbouwseltje op de rand van de kasteelmuur(zie je in elke kasteelmuur wherever) en daaronder die eeuwelange opgedroogde schijtsporen naar beneden.

 4. 13

  Inderdaad, het lijstje telt economische vrijheid ongeveer dubbel tegen juridische vrijheid. De grootte van de overheid (en de gepaard gaande belastingen) zijn in feiten natuurlijk onderdeel van de economische vrijheid. De derde categorie is voor mij eigenlijk de enige die telt, want economische vrijheid is onzinnig, want een synoniem voor rijkdom.

  Mij lijkt dit lijstje op een complot om dictatoriale staten er beter uit te laten zien, als ze maar rijk zijn (zie ook de hoge positie van Hong Kong om #4 ff wakker te schudden).

 5. 16

  Ik ben al wakker, #13. Ik zei dat het lijstje niet puur op economische vrijheid gebaseerd is, want dan zou Hong Kong op de eerste plek staan. Nu bevestig je mijn stelling, met als bedoeling om mij wakker te schudden? Beetje raar.

  Overigens is dit natuurlijk onzin: ”De derde categorie is voor mij eigenlijk de enige die telt, want economische vrijheid is onzinnig, want een synoniem voor rijkdom.” Economische vrijheid is namelijk ten eerste helemaal geen synoniem voor rijkdom. Ten tweede is rijkdom, in het kader van vrijheid, helemaal niet onzinnig, maar juist een belangrijke factor. Zo is een steenrijke Saudi bijvoorbeeld nog altijd vrijer dan een straatarme Amerikaan.

  Het lijstje is inderdaad slecht, maar economische vrijheid loskoppelen van vrijheid in het algemeen is, uiteraard, debiel.