Naïviteit kent geen tijd

Annan roept op tot herziening van het Non-Proliveratieverdrag (geencom/geencom).
Het verdrag is ondertekend door alle landen, behalve Pakistan, India en Israël. Noord-Korea heeft het verdrag in 2003 opgezegd. En laten al die landen nou toevallig inmiddels ook al kernwapens hebben.

Tienduizenden naïvelingen demonstreerden voor het compleet uitbannen van kernwapens en de vernietiging van de huidige voorraden, en Kofi Annan had het volgende te zeggen:

“Een wereld vrij van atoomwapens biedt de enige garantie dat kernwapens niet worden ingezet”

Ja duh! Maar in een tijd dat landen als Iran door middel van chantage (“anders ontwikkelen we atoomwapens!”) steeds maar weer geld proberen los te krijgen van het westen en een land als Noord-Korea er inmiddels over beschikt lijkt het proliferatieverdrag niet alleen verouderd, maar effectief een dode letter. Zeker nu steeds meer blijkt dat nucleaire technologie minder en minder een staatsmonopolie is. Voor geld is alles te koop.

Het is een kwestie van wachten totdat de eerste echte gek, die niets te verliezen heeft, er één op de kop tikt.

 1. 1

  de kans op het laatste kan nu juist voorkomen worden door te zorgen dat zo weinig mogelijk landen zo weinig mogelijk kernwapens hebben.

 2. 2

  Voorkomen? Denk je dat de nieuwe atoomlanden het gevaar vormen? Nee, het gevaar zit hem in de gevestigde atoommachten, en dan met name de landen van de voormalige USSR.

  Er is geen regering die de grondstoffen willens en wetens verkoopt (misschien op een paar na). Maar de grondstoffen zijn al wel in het bezit van privé-personen die er wat minder moeite mee hebben.

  Het verdrag werkt gewoon niet… En dat is een feit. Ga het dan niet oplappen, want het blijft dweilen met de kraan open.

 3. 3

  Als meer landen wapens krijgen wordt het risico alleen maar groter, dat kun je niet ontkennen! Dat de bestaande landen een bedreiging vormen is meer aanleiding voor extra verdragen, niet afbreken van bestaande!

 4. 4

  Mijn punt is dat het naïef is om te denken dat je het kan voorkomen. Als Noord-Korea het al lukt om buiten sancties om een bom te maken kan iedereen het, gegeven dat het land of de persoon genoeg geld heeft.

  Als meer landen kernwapens hebben wordt de wereld inderdaad onveiliger, maar op meer dode letters als het NPV zit ik persoonlijk niet te wachten, hoe goed bedoeld het ook is.

  Speciale hitsquads die verkopers van illegaal nucleair materiaal zonder pardon omleggen zou al meer in de richting zijn…

 5. 5

  Misschien dat de Jorritsma’s en andere bouwers binnenkort adverteren met atoomshuilkelders en subsidie voor export vragen ;-)

 6. 7

  Euhm… Spuyt….
  Speciale hitsquads???? Zonder pardon omleggen????
  Nou ben ik best rechtlijnig op dit soort dingen, maar doodseskaders zijn nou niet echt mijn ding…
  De laatste keer dat Amerika riep dat ze zeker wisten dat een bepaald land massa vernietigings wapens had, was ook niet een succes.

 7. 8

  Lol, nee natuurlijk vind ik dat niet. Maar ik zat na te denken hoe we dit dan op zouden konden lossen.

  De sleutel zit hem (helaas) wel in de geheime diensten, niet in een verdrag. Maar kwaad kan het niet.

  Ik moet er niet aan denken hoeveel vrijheidsbeperkingen de maatschappij accepteert als een terrorist een atoombom tot ontploffing brengt…