Movie Review: Blood Diamond

Af en toe heb je een film die een moeilijke boodschap probeert te verpakken in hapklare brokken. Een film waarbij je de grootste ellende ziet en aan het einde toch nog de bioscoop kan verlaten met een goed gevoel. Blood Diamond is zo?n film.

Blood Diamond gaat over de illegale diamanthandel en de burgeroorlog in Sierra Leone. Het verhaal gaat over 2 mannen: de visser Solomon Vandy (Djimon Hounsou) en de huursoldaat Danny Archer (Leonardo DiCaprio). Op het moment dat Vandy een hele grote diamant vindt belandt hij in een stroomversnelling van gebeurtenissen.
Blood DiamondIn razend tempo komen thema?s voorbij als: de illegale diamanthandel, slavernij, het geweld in de burgeroorlog, racisme, aids, de kindsoldaten. Hierbij hebben we gelijk het grootste probleem van de film te pakken. Er zij zoveel misstanden in Sierra Leone, dat de filmmaker zich niet weet te focussen. Wat is erger? De illegale diamanthandel? De kindsoldaten? De wantoestanden in de vluchtelingenkampen? Uiteindelijk is de diamanthandel de leidraad in de film, maar de andere punten komen wel vliegensvlug voorbij, en worden een beetje afgeraffeld. Wat mij betreft had dit niet gehoeven. De diamanthandel geeft al genoeg stof om over na te denken, zonder deze andere punten er eventjes bij te betrekken. Leonardo DiCaprio deed mij geen moment aan Titanic denken, sterker nog, het was best een stoere kerel. Flinke voldoende voor hem dus. Djimon Hounsou speelt ook de sterren van de hemel.

Ik wil niet teveel van het plot weggeven, maar het is spannend en snel. Het gaf mij alleen een beetje een raar gevoel dat er na zoveel ellende en rotzooi toch nog een gouden randje aan het einde moest zitten. De film was in mijn ogen zoveel sterker geweest als het echt heel beroerd was afgelopen.

Eindoordeel? Ga kijken!

Trailer:

 1. 1

  Ik wil slechts één weten: schieten ze nou echt dat hele dorp overhoop vanuit een helikopter om die ene diamant? Dat ging toch ergens anders om? Ik bedoel, het is een grote diamant, maar zoveel is ie nou ook weer niet waard.

 2. 4

  Een mensenleven is inderdad niets waard, tenminste niet in Afrika.

  En de mannen in de helicopter worden vooral gemotieveerd door macht, bloeddorst, etc.

 3. 5

  @ niet alleen voor de diamant

  De huurlingen werden sowieso door de overheid betaald om de rebellen in de mijn op te ruimen. De kolonel zou daarvoor mijnrechten krijgen.
  Daarom wilde de kolonel die danny ook weer inhuren. De diamant was een hele dikke vette bonus.