Mot de la Nuit – Imagologie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“U bent een product van de imagologie, maar dat geeft u nog het recht niet om andere te taxeren. Een politicus hoeft niet noodzakelijk bezig te zijn met zijn/haar babegehalte”

Gerolf Annemans, leider Vlaams Belang die tesaam met de CD&V geen genoegen neemt met de excuses van SP.A-vice-premier Freya Van den Bossche voor haar uitspraken over de kleinburgerlijke Nederlandse bewindslieden en een motie van wantrouwen tegen haar heeft ingediend.

Reacties (23)

#1 Hummie

Een motie van wantrouwen vanwege zeggen wat iedereen denkt? Dat is past echt kleinburgerlijk.

 • Volgende discussie
#2 Degtyarev Pekhotny

goed punt van die nazi. Ik heb vandaag het interview in vrij nederland gelezen en vond het niet erg interessant. Overigens genoeg woorden over vuil gemaakt wat mij betreft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Degtyarev Pekhotny

zo’n lekkere babe is ze trouwens nou ook weer niet. Beetje gewoontjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 esgigt

@Hummie … zo zie ik het ook!

@Degtyarev Pekhotny .. misschien geen lekkere babe, maar ze ziet er een stuk beter uit dan ons hele kabinet bij elkaar en ze is minder saai. Freya moet hier maar minister president worden….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jort

Een dame die haar positie dankzij papa en haar ‘looks’ heeft verkregen en beslist niet haar politieke/bestuurskundige kwaliteiten, zou beter moeten weten dan dit soort uitspraken te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ALO

Wanneer leren mensen nu eens dat politici die recht voor de raap uitspraken lopen te doen, in het begin mateloos populair zijn maar altijd afbranden. Ik kan mij nog Haya herinneren. Die zei tenminste waar het op stond, aldus de doorsnee Telegraaflezer. Ze had zelfs een eigen fanclub, en een internetsite, als dat tenminste had bestaan. Na een paar maanden was de lol over. Verdonk idem dito, mateloos populair omdat ze zegt waar het op staat. Luide toejuichingen als ze de moord op Theo verwart met een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Leuk to dat anderen hun mening op een spandoek gaan zetten. Stellige uitspraken worden vroeg of laat tegen je gebruikt.

Zeggen wat je denkt is niet hetzelfde als zeggen wat iedereen denkt en is bij het politiek bedrijven niet effectief. Dat had Freya toch moeten weten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan des Bouvrie

Iedereen doet alsof die Van den Bossche zo’n domme bimbo is, maar ik vind dit een meesterlijke zet van haar, zij het wat opportunisitisch. Ze zegt wat de meeste Vlamingen vinden en scoort daarmee sterk in de populariteitsschaal. Ze krijgt de oppositie over zich heen, die zichzelf daarmee van de gemiddelde Vlaamse kiezer vervreemd en scoort daarmee punten voor haar eigen partij. Tenslotte, biedt ze keurig haar excuses aan zodat de relatie met Nederland verder niet verstoord is. Want laten we nou eerlijk zijn: de Nederlandse regering blinkt toch ook niet echt uit in charisma en uitstraling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jan des Bouvrie

@ALO: je hebt helemaal gelijk dat dit soort populariteit van korte duur is. Maar politiek is nou eenmaal ook op de korte termijn gericht. Elke investering die langer nodig heeft om iets op te leveren dan de datum van eerstvolgende verkiezingen, daar pluk je immers misschien zelf de vruchten niet meer van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

Misschien dat Nederlanders (en dan vooral die Nederlanders die Rita “ik lieg nog eens 100 keer” Verdonk verkiezen tot politicus van het jaar) eens bij zichzelf te raden moeten gaan waarom die Belgen zulke opmerkingen maken? Vroeger keken veel Vlamingen op tegen Nederland: onze politiek was genuanceerd en beheerst, we waren een sociaal land zonder veel corruptie en racisme. Dat was in Vlaanderen wel anders! Nederland gold als een voorbeeld danwel gidsland. Maar zelfs ook een beetje als een verzekering voor als het eens echt mis zou gaan in België. In de afgelopen 5 jaar hebben de Hollanders er zo’n verschrikkelijke puinhoop van gemaakt dat veel Vlamingen zich vertwijfeld afvragen wat hier in godsnaam gebeurt ?! Deze teleurstelling uit zich onderandere in opmerkingen als die van Freya en al eerder die minister van Belgisch BuZa.

Een jaar geleden tekende onze eigenste Belg Crachat een prent die duidelijk dit Belgische gevoel over Nederland weergeeft:
https://sargasso.nl/wp-content/pix/nederlandGipslandGRT.jpg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jacobine

Wat een totale overdrijving en nonsens weer! Het énige waar je over zou mogen zeuren is die belachelijke Hoogervorst, afkomstig uit de PvdA, met zijn nieuwe zorgstelsel. Maar ach, dat is inkomensafhankelijk dus daar maak je je natuurlijk niet druk om…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 bicat

Het Wij & Zij tiert weer welig in de commentaren. De doorsnee Vrij Nederlandlezer heeft dat natuurlijk niet door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jan des Bouvrie

@Carlos: stijfburgerlijkheid en truttigheid in de Nederlandse politiek zijn van alle tijden en hebben niets met Nederland als gidsland te maken. Dat is het nou juist het rare met die opmerkingen van Belgische bewindslieden: het is helemaal geen inhoudelijke kritiek op het beleid van de laatste jaren. Het is alleen maar de vorm en het uiterlijk afkraken. Ik blijf erbij dat het niets anders is dan populistisch scoren bij een achterban die Nederlanders al sinds jaar en dag als arrogant en gierig ziet. En dat is electoraal gezien waarschijnlijk erg slim.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ALO

Hoogevorst is afkomstig uit de PvdA? Giller van de week. Hij is minister voor de VVD en in die hoedanigheid wordt hij aangesproken.

Nog niet zo lang geleden bleek dat het rotterdamse havenbedrijf 180 miljoen doneerde aan Joep (door Pim nog voor een ministerspost gepolst) en dat LR daar bij stond te kijken en niet ingreep. Toen werd de directeur van het HBR (Scholten) posthuum tot PvdA-lid bestempeld.

We stiken er niet in. Het zorgstelsel is een VVD-item onder regie van Wiegel uitgevoerd door zijn schandknaapje Hoogervorst. De LPF wilde in de verkiezingen de macht aan de medische sector geven en stemde in het strategisch akkoord in met de macht aan de verzekeraars. Voorspelling: diegenen die het hardst gaan kankeren zijn diegenen die hier voor gestemd hebben, wel een mening en geen kennis van zaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jacobine

Het nieuwe zorgstelsel is bedacht en ontworpen door een PvdA-man, what’s his name, een ex-gereformeerde, zoek maar op Google, nota bene zonder de inkomensafhankelijkheid.

Altijd tegengehouden door CDA en VVD in het verleden, onder Hoogervorst plots uit de hoge hoed getoverd.

Hoogervorst is jarenlang lid geweest van de PvdA: dat soort types zou ik niet vertrouwen.

Overigens schrijf ik ook: de enige reden om kwaad te zijn op dit kabinet is het nieuwe zorgstelsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Praetoriaan

Precies Jacobine…en wie draait er op voor de kosten van het nieuwe zorgstelsel…de werkgevers. Zij worden opgezadeld met een niet te onderschatten extra kostenpost. Maar ja dat is een argument dat wel niet zal landen bij alle linkse rakkers…
Politici die switchen van partij moet je inderdaad sowieso niet vertrouwen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Crachàt

@12: Echte kritiek, dàt kan je pas niet geven als politicus. Als er al iets meer achter zit dan wat dronken getater van Freya, dan is het dat. Er is wel degelijk een messcherpe en gefundeerde kritiek bij de Belgische politici omtrent wat Nederland zichzelf aandoet de laatste jaren.
En reken maar dat er verbijstering is omtrent Verdonks arrogante gedrag.
Dat zou geen kabinetsleider pikken, zelf niet eentje die als enige programmapunt heeft: ‘normen’ en ‘waarden’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Jan des Bouvrie

@Crachat: het enige dat volgens mij wezenlijk veranderd is aan de Nederlandse politiek in de afgelopen jaren, is de buitenlandse perceptie van Nederland als land waar alles leuk, gezellig en prima geregeld is. Ook Nederlanders zelf hebben decennialang in een soort naieve droom geleefd dat we niet alleen een maakbare samenleving hadden, nee dat de samenleving zelfs helemaal af was. Dit was het resultaat van jarenlang ontkennen, negeren en zelfs actief onder de tafel schuiven van maatschappelijke problemen door de regeringen die het in de jaren ’70 en ’80 hier voor het zeggen hadden. Op een gegeven moment bleek die houding onhoudbaar te zijn geworden en werden we allemaal ruw uit de droom ontwaakt. En daar waar Nederlanders het al een tijdje aan voelden komen, kwam het in het buitenland, Belgie incluis, helemaal aan als een donderslag bij heldere hemel. Hierdoor is volgens mij het beeld ontstaan in Belgie (maar ook Duitsland, Engeland, etc.) dat Nederland plotsklaps van een soort supertollerante supermaatschappij in een halve politiestaat naar Turks model veranderd is. De werkelijkheid ligt natuurlijk wel iets genuanceerder. En de huidige regering de schuld geven van misschien wel 30 jaar maatschappelijk mismanagement is een klein beetje kort door de bocht vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Crachàt

Uhuh, maar ik ben niet geneigd om dat aan die zo verguisde linkse regeringen te wijten. Con permesso: de wereld is groter dan Nederland. Ondanks goede bedoelingen van veel Nederlandse mensen, blijven zij dat maar over het hoofd zien.
Letterlijk overal in Europa deed men aan dezelfde riante politiek, ook na de oliecrisissen.
Ik voormij kan dat ogenblik precies pinpointen waar die maatschappelijke omslag kwam in Nederland -en ik vraag me af of men dat bij jullie toen al inzag.
Ik heb het over het Plan met een Grote P wanneer men rijstroken ging aanleggen, speciaal voor auto’s met meer dan 1 inzittende. Die konden dan goedkoper en filevrij doorrijden.
Het hoongelach dat opdook, de middelvinger naar die regeling, de afkeer en het afkeren van die in-wezen-verstandig-nuchtere-calvinistische oplossing, was het startschot voor die ‘onderbewustwording’.
Maar nogmaals: als het regent in de wereld, druppelt het in Nederland. Het opbod aan tegen elkaar oplullen, dàt is uniek Nederlands ja. Iets wat ik niet enkel slecht vind hoor :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jan des Bouvrie

@Crachat: ik beweer ook helemaal niet dat het uitsluitend aan de linkse regeringen heeft gelegen. Rechtse regeringen hebben bijvoorbeeld het hoger onderwijs in Nederland zo kapotbezuinigd dat Nederland nu per saldo 12 tot 15 miljard euro extra zou moeten investeren om de internationale concurentie op wetenschappelijk gebied bij te houden. En dan hebben we het niet alleen over landen als China en de VS, maar ook over landen als Finland en Zweden (bron: Elsevier 10-12-2005).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jan des Bouvrie

Verder zeg je dat Nederlanders moeten beseffen dat de wereld groter is dan Nederland alleen. Dat ben ik helemaal met je eens. Enerzijds heb ik het idee dat een deel van de schok bij de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh te maken had met het besef van veel Nederlanders dat ons landje geen uitzondering vormt op de ‘slechte’ wereld om ons heen. Aan de andere kant is het nog steeds tenenkrommend om bijvoorbeeld Nederlandse studenten (waarvan je toch enig wereldbesef mag verwachten) in MAVO-steenkolen Engels aan Amerikaanse uitwisselingsstudenten te horen verkondigen dat het toch beter voor de hele wereld zou zijn als Nederlanders mee zouden mogen stemmen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik dacht eerst dat ze een grapje maakten, maar dit was bloedserieus. Tsja, met zo’n houding moet je het ook niet raar vinden dat je in andere landen wel eens arrogant gevonden wordt. Overigens niet in Amerika hoor. De Amerikanen vinden namelijk helemaal niets van Nederland. Die weten nauwelijks dat het bestaat. Zo belangrijk zijn wij namelijk mondiaal gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Crachàt

Sorry. Ik ging verdorie zèlf van die premisse uit die hier wel eens rondtiert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Jan des Bouvrie

Er tieren hier wel eens meer dingen rond ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Crachàt

Ja, maar mijn tekening verdemme nog niet. Teveel bazenwerk voorlopig, grom.

 • Vorige discussie