1. 1

  Voor zover ik nu begrijp wordt het de fooi (sigaar uit eigen zak?) : 52 euro dekt nog niet een kwart van de gestegen energieprijs, dit terwijl de overheid een van de grootste profiteurs is..

  Dat voor een aantal groepen de kostenstijging die het nieuwe zorgstelsel veroorzaakt heeft gerepareerd wordt (in welke mate?) is niet minder dan normaal, tenslotte is op dit punt het huiswerk of niet goed gemaakt, of bewust incorrect gecommuniceerd.

  De verlaging van de WW premie : ach, zo lang het duurt…

 2. 2

  Aan de ene kant krijgen we misschien iets extra’s, aan de andere kant hoorde ik gisteren iets over een verplicht milieucertificaat voor je woning dat maximaal 200 euro moet gaan kosten???

 3. 3

  @emsuuri : heb je gelijk in, dat komt er ook aan.

  En energiebesparende maatregelen voor de eigen woning aftrekbaar maken of subsidiëeren, ho maar…

 4. 5

  @3 Dat wordt nooit gesubsidieerd, de terugverdientijden van de isolerende maatregelen liggen namelijk veels te hoog (als je je hele huis grondig aanpakt is de terugverdientijd meer als 100 jaar…)

 5. 6

  @Imgkke : Dat lijkt mij ook. Als die energiebesparingskosten dan aftrekbaar gemaakt worden, zoals vroeger het onderhoud aan het eigenhuis was tot de PvdA er zich mee ging bemoeien (ook het huurwaardeforfait hebben we aan die dievenbende te danken)…

 6. 7

  Naja, natuurlijk wel terecht dat we nu gekort worden, het gaat immers weer beter met de economie beweert men (in Limburg merken we dat alleen niet zo, daar gaat het juist ras achteruit).

  Ik snap alleen niet waarom er in de afgelopen tijden zo hard bezuinigd is, toen het economisch ook al slecht ging. Ik heb een sterk vermoeden dat dat met tactiek te maken heeft (eerste 2 jaar van de kabinetsperiode bezuinigen, zodat de tweede helft met kadootjes gestrooid kan worden). Mocht dat zo zijn dan hoop ik dat de kiezer er niet intrapt en de regering afrekent op 4 jaar en niet op het laatste feestjaar.

 7. 8

  @esgigt: tuurlijk, de PvdA is ook verantwoordelijk voor het slechte weer, en de files en het degraderen van RBC en ga zo maar door! Krijg je natuurlijk met een partij die al decennia de meerderheid in het parlement heeft en de oppositie monddood maakt! Ik ga emigreren naar Wit-Rusland, daar is tenminste nog democratie…
  wat een flauwekul, zeg…

 8. 10

  @RonvO : iemand woorden in de mond leggen c.q. toedichten is een kwalijke manier van discussiëren. Als ik feitelijk onjuist geweest ben hoor ik dat graag, maar mijn mening als flauwekul afdoen zonder dit te onderbouwen, slaat nergens op.

 9. 11

  Mensen die twee keer modaal of meer verdienen en geen kinderen hebben, zijn er in het nieuwe zorgstelsel financieel het hardst op achteruit gegaan. Die moeten dus als eerste gecompenseerd worden!

 10. 13

  het “grote goedmaken?” Wat een geneuzel over het schuiven van dubbeltjes en kwartjes..

  Zelf ben ik eigenlijk heel tevreden, maar een flinke lastenverlichting zet voor veel mensen pas echt zoden aan de dijk..

  Na 2007 zal dat onder de PvDA denk ik niet gebeuren ( integendeel)..het kabinet moet dus haast maken als ze dat wil

 11. 14

  Als ze die 52 euro nou elke maand gaan geven zit ik in ieder geval weer op mijn oude ziektekostenniveau. Hoeven ze alleen nog maar iets te verzinnen op de gestegen energiekosten.

 12. 16

  Volgens mij is dit een onderdeel van de verkiezingscampagne voor volgend jaar. Eerst is er flink met zuur gesmeten, en nu komt het zoet. Maar het is too little, too late, denk ik. We zullen het volgend jaar zien.

 13. 18

  @esgigt: allereerst mij excuses. Ik schoot in mijn allergie. Het is bon-ton om alles wat als verkeerd beleid wordt gezien in de schoenen van links of de PvdA in het bijzonder te schuiven. Terwijl er nooit een linkse meerderheid is geweest (in mijn definitie van links, dan). Als jij de belastinghervormingen die aftrek groot onderhoud hebben doen verdwijnen en huurwaardeforfait (dat volgens mij al decennia geleden is ingevoerd) doen invoeren alleen aan de PvdA verwijt, maak je naar mijn mening een historische vergissing. Meerdere kabinetten met verschillende samenstellingen met goedkeuring van een in het algemeen rechtse meerderheid in het parlement dragen hier verantwoordelijkheid voor.
  Helaas geen tijd of gelegenheid verdere onderbouwing te geven, maar alles ligt als zo vaak genuanceerder…

 14. 19

  @RonvO Huurwaardeforfait kwam uit de koker van PvdA en is door de coalitiepartners destijds (onder druk?)geaccepteerd. Heb je dus gelijk. Echter is de PvdA hier te lande niet de enige die zaken grondig verkloot. Geen zaak voor de Nma derhalve.

 15. 20

  Gestegen energiekosten hoeven helemaal niet gecompenseerd te worden wat mij betreft en al helemaal niet voor kinderloze dubbelmodaaljes. De kosten van energie gaan nog veel meer stijgen en de gebruiker moet dat gewoon ophoesten of minder gaan gebruiken. Als mensen hun huis graag met 1000 watt verlichten en 24/7 de pc(s) aan willen, om nog maar niet te spreken van onze collectieve mobiliteitsfettish, dan moeten ze maar gewoon de rekening betalen. mijn voorspelling: zuinigheid gaat weer helemaal terugkomen in de 21ste eeuw.

 16. 22

  @esgigt: even opgezocht: huurwaardeforfait is ingevoerd in 1971 ter verbetering van een belasting op de eigen woning die in 1914/15 was ingevoerd. (Bron: http://renteaftrek.eigenhuis.nl/Default.aspx?tabid=116). Dus tijdens kabinet Marijnissen (centrum-rechts) of Biesheuvel (centrum-rechts). Maar goed, dit is allemaal niet erg on-topic…
  Wel on-topic: deze koopkracht-effecten waren toch te voorzien? Was het dan niet handiger geweest (ook publicitair) gelijk goede wetgeving in elkaar te zetten? Reparatiewetjes blinken meestal niet uit in consistentie en degelijkheid.

 17. 23

  Bescheiden opmerking gericht aan de heer des Bouvrie
  Mensen die twee keer modaal of meer verdienen en geen kinderen hebben, zijn er in het nieuwe zorgstelsel financieel het hardst op achteruit gegaan. Die moeten dus als eerste gecompenseerd worden!

  Hier geloof ik effe niets van. 2 maal modaal had en heeft een particuliere verzekering die vroeger en nu ongeveer hetzelfde kost.

  [/bescheiden opmerking]

  [kanttekening]
  Gezinnen met kinderen onder de 18 zijn er op vooruit gegaan. Die zijn nu namelijk gratis verzekerd.

  [nog een kanttekening]
  Vroeger was er ziekenfonds voor onder modaal. Premie ongeveer 7%, werkgever verplicht te betalen, werknemer betaalde belasting over vergoeding. Voor boven modaal was er de particuliere verzekering. Als de werkgever die (gedeeltelijk) vergoedde was het de bedoeling dat dit bij je inkomen werd opgeteld, zodat men er belasting over kan betalen.

  Nu heeft iedereen een particuliere verzekering. De vergoeding van de werkgever is belast. Bovendien is de werkgever verplicht 6,5% premie te betalen en de werknemer betaalt daar
  belasting over.

  [conclusie]
  In plaats van ziekenfonds of particulier hebben wij nu ziekenfonds en particulier. Wij zijn genomen in onze ronde opening. De heer Wiegel stopt in zijn ronde opening een forse sigaar. Dat kan er wel af.

  [notitie]
  Deze narigheid hebben wij te danken aan kiezers op het CDA en de VVD en eigenlijk ook aan die op de LPF omdat dit plannetje in het strategisch akkoord van Balkenende 1 stond, inzet van de verkiezingen in 2003. De laatste ontlopen echter de dans want verminderd toerekeningsvatbaar.

  [nog een notitie]
  Voor het nageslacht zou ik graag willen vastleggen dat het hier geen maatregel is die door de PvdA is genomen. Er blijken te veel lieden te zijn die uit onwetendheid alles wat ze niet zint aan links toe te schrijven. Mochten ze iets tegen komen dat niet de schuld is van Wouter Bos dan is het commentaar altijd: jammer, kan gebeuren.

 18. 24

  Overigens heeft mevrouw Verdonk beloofd dat de belastingtarieven voor 2 maal modaal dalen van 52% naar 48%. Voor 2 maal modaal is dat een traktatie van 1000 euro. Dat is tenminste geen kattenpis zoals die 52 euro.

  Go Rita, go.

 19. 25

  Gezinnen met kinderen onder de 18 die vroeger in het ziekenfonds zaten zijn er gewoon op achteruit gegaan. Reedsch jaar en dag waren kinderen al gratis meeverzekerd in het ziekenfonds. En als je tweeverdiener bent en samen net ff meer verdient dan 40 euro-ruggen ben je ook vies het haasje! Kinderen of geen kinderen…

 20. 26

  @Opa-Buiswater
  Mijn kanttekening was inderdaad niet volledig. Particulier verzekerden met kinderen onder de 18 zijn er op vooruit gegaan.

 21. 28

  Ik denk dat ik erop achteruit ga. “Ondernemers” worden geacht e.e.a. op te hoesten.

  Blijkbaar zijn ondernemers geen burgers.