Momentum voor wapenwetgeving weg, maar het homohuwelijk nabij?

Foto: Marines (cc)
Serie:

ELDERS - In Connecticut is een nieuwe wapenwet aangenomen, steeds meer senatoren spreken zich uit voor het homohuwelijk, en de luchtmacht probeert seksueel misbruik aan te pakken.

In Washington DC lijkt het momentum om iets te doen aan wapenwetgeving weg te ebben, maar de afzonderlijke staten hebben het heft in handen genomen en snel plannen gemaakt. De staat Connecticut heeft vorige week de meest verregaande wetgeving wat betreft wapenvergunningen aangenomen. Een aantal soorten semi-automatische wapens zijn afgeschaft en voortaan zijn background checks verplicht voor alle wapenverkopen. Daarmee loopt de staat waar afgelopen december het drama in Newtown plaatsvond ver voor op de federale wetgeving. Maar andere staten (zoals Ohio, Michigan en Arkansas) hebben het kopen en bezitten van een vuurwapen juist makkelijker gemaakt. 

Een ander belangrijk onderwerp op de Amerikaanse politieke agenda, dat ook afgelopen week weer actueel was, is het homohuwelijk. Er zijn slechts nog vier Democratische senatoren tegen marriage equality, nu ook Indiana’s Joe Donnelly en North Dakota’s Heidi Heitkamp zich vrijdag bij het voor-kamp schaarden. Maar er zijn ook al twee Republikeinen voor het homohuwelijk, en mogelijk openbaart zich binnenkort een derde, schrijft het opinieblad voor LGBT-issues Advocate. Zou 2013 dan eindelijk het jaar zijn dat de Amerikanen toegeven aan wat talloze andere Westerse staten allang hebben doorgevoerd? Op Facebook circuleerde afgelopen week een mooie foto die de boel mooi verklaarde.

Tenslotte nog dit: in 2012 zijn er bij de Amerikaanse luchtmacht 800 meldingen van seksueel misbruik binnengekomen, maar dat is slechts het topje van de ijsberg, denkt het Pentagon. Daarom is er in Dayton, Ohio een proef gestart waarbij nieuwe rekruten zelf het initiatief nemen seksueel misbruik aan de kaak te stellen. Zo is er een groep van twaalf studenten die repeteert voor een toneelstuk dat om seksueel misbruik draait. De 24-jarige Jhosselin Alonzo geeft aan dat ze verder wil gaan ‘dan de gebruikelijke PowerPoint-presentatie.’ NPR maakte een mooi item over het project.

Over de Amerikaanse strijdkrachten gesproken: het gaat niet zo goed met de Joint Strike Fighter. Daar hebben we hier in Nederland ook wat last van. Naar het schijnt is de Amerikaanse marine al met een Plan B bezig…

Reacties zijn uitgeschakeld