Mladic (wordt vervolgd…)

De man met de zeis...Oorlogsmisdadiger Ratko Mladic, de Beul van de Balkan, de Slager van Srebrenica, Opper Cetnik die leiding gaf aan de grootste volkerenmoord in Europa sinds 1945, Borrelbroeder van Karremans en ook wel beter bekend als de Lampenkappenkadoman zou zijn gearresteerd …en toch ook weer niet.

Het broeit, verwarring alom, zoals we al vaker hebben gezien rondom arrestaties in voormalig-Joegoslavië. Maar het gaat nu toch echt gebeuren binnen 2 uur of anders 2 weken, zegt men. Voormalig ‘verzetszender’ Radio B92 ontkent op het moment van schrijven dat Mladic gepakt is, maar het kan dus snel veranderen. Als het zover is mag u het zeggen, in de comments:

http://www.b92.net/english
GoogleNews=Mladic

 1. 14

  @larie: Het Karremans-verhaal zal de tand des tijds in elk geval ruimschoots doorstaan. Vaak is de waarheid grijsachtigjes, maar in het geval van Karremans was die zwart. Knullig zwart en niet inktzwart, een soort van sprookjeszwart.

  [img]http://img52.imageshack.us/img52/8581/010627binfo024fb.jpg[/img]

 2. 15

  Carnavalskraker zei je Mark ?

  —zingen met limburgs accent—

  het is al half vijf…
  en ik voel een vreemd lijf…

  tis een cetnak… (hier hoor je echt het limburgs)
  in een pinopak…

  hoe ik hier terech kwam…
  dat weet alleen Koffie Annam… (historisch onjuist)

  ik wil het liefst weer naar ons mam…
  maar die cetnak wil alleen nog meer van bam…bam..bam….

  mijn kop doet reuze zeer…
  en vanachter lijk ik op de goatse meneer…

  ik lig in mijn eigen drab….
  maar naast me staat een mooie lampenkaaaaaap…..
  dus… ik… vraaaaaag…. die cetnak raaaaappp…..

  IS THIS FOR MY WIFE?
  IS THIS FOR MY WIFE?

  IS THIS FOR MY WIFE?
  IS THIS FOR MY WIFE?

  IS THIS FOR MY WIFE?
  IS THIS FOR MY WIFE?

 3. 17

  :-)))

  Dat historisch onjuiste hoeft geen probleem te zijn overigens. Als je bedenkt dat er zijn weggekomen met beweringen als
  “Ik ben Flip (tuut tuut), de fluitketelshow, de fluitketelshow.
  Het klinkt wel eigenaardig, maar het is nou eenmaal zo.”

 4. 24

  Nadat de Telegraaf eerder deze week al de 50 overlevenden gevonden in Filipijnen van de pagina moest trekken, moest ze nu ook deze melding weer van de site trekken. Tsja, het valt niet mee, om betrouwbare berichtgeving te verzorgen als multinational.

 5. 31

  Van de wiki:
  “Een dag later waren op aanwijzuing van Karremans zijn manschapen behulpzaam bij het scheiden van de mannen van de vrouwen en kinderen.”

  “Manschapen”, freudiaanse steek onder de gordel?

 6. 32

  Carlos @3.

  Natuurlijk moet de strontemmer weer leeg als
  het over Karremans gaat ,maar zou de lucht niet zwart zien van NAVO vliegtuigen indien de Serviers de enclave zouden innemen??

  De telefoontjes van karremans bereikten Zagreb nooit.
  Herendiensten, en Franse gevangen speelden mee.

  Het debacle S. leidde tot bombardementen op Servie in 1999. Liever wat kruisrakkten op Belgrado dan ooit 1 dode dutchbatter.

 7. 33

  Dag SalonSocialist, wil je weer een discusie over de NAVO-bombardementen? Je weet toch dat ik dat een voortreffelijke actie vond die eindelijk de Servische moordmachine op de Balkan tot stilstand bracht, in eerste instantie verenigde het het Servische volk nog meer en maakte het nog meer anti-Westers , maar op termijn luidde het wel de val van de nationaal-socialistische dictatuur van Milosevic in ?

  ..en ja Karremans, ze hebben hem bij de VN/NAVO flink laten zitten, maar als ik daar had gestaan was ik niet zo’n kontkruiper geweest, ik had die moslimmannen niet kunnen redden maar ik was niet gaan kruipen en likken, dat is dom want het had misschien mijn kop gekost, maar als ik achteraf mijzelf zo had terug moeten zien dan had ik mijzelf verhangen en was ik zeker niet als een vrolijke frans met een gouden handdruk in een roze cadillac met vervroegd pensioen gegaan.

 8. 35

  Beste Carlos,

  Goed onze interpretaties van de NAVO bombardementen in 1999 veschillen compleet van elkaar. Ik zie het meer als zelfreanimatie van de NAVO, een organisatie die zich in 1989 had moeten opheffen na het uiteenvallen van het warschaupact maar in Servie de perfecte boeman vond om het selfesteem wat op te krikken. Het verval van M. had van binnenuit moeten komen zoals de begin oktober 2000 gebeurde. Over het stoppen van de moordmachine is het nog maar de vraag: denk dat cetniks na de bombardementen op Belgrado des te harder te keer gegaan zijn. Voor hen geen morgen.

  Afzeiken van Nederland(ers) is helemaal hip dus Karremans is onze boeman als het over S. gaat.
  Zeker was niemand gaan likken behalve de sufferd K.
  Vreemd hoe de reaguurders K met pek en veren afserveren, terwijl het op mij overkomt alsof ze maar weinig inbeeldingsvermogen hebben. K was niet nog niet eens een pion in het geheel, maar hij word als Dame gemarkeerd op het schaakbord.

 9. 36

  Carlos en ik hebben eerder een geanimeerde discussie over overste Karremans gehad. Ik ben het met SaSo eens dat Karremans slechts een pion was en dat de preoccupatie met de veiligheid van zijn eigen manschappen hem niet kan worden verweten. De koningin op het Bosnische schaakbord commandant Janvier blonk uit in besluiteloosheid…
  Nog geen artikel over de recente gebeurtenissen op de site van de Slobodan Milosevic fanclub. Trouwens een site die altijd goed is voor een paar gniffels.

 10. 38

  Iedereen was verbaasd na de bombardementen op Servië, er vond geen genocide plaats in Kosovo?? Maar dat kwam juist door die bombardementen… Hadden jullie nog een keer machteloos willen toekijken hoe de Serviërs een buurvolk over de kling joegen?

  Karremans een pion? Dan wel een heel laffe pion…
  Sommige pionnen in de geschiedenis worden dames.
  Karremans niet die offerde zich lachend en hijgend op.

  Misschien heeft het met m’n opvoeding te maken, over hoe ik in het leven sta? In sommige situaties kan ik bij het zien van onrecht volledig door het lint gaan, ongeacht de consequenties. En nee ik ben nog nooit in een orlogssituatie geweest, wel in geweldadige straatsituaties van 10 tegen 2. Dit zeg ik niet om op te scheppen, maar ik weet zeker dat ik anders had gehandeld dan Karremans. Tenzij ik misschien heimelijk net als Karremans een superhekel had gehad aan die moslims, racistische haatgevoelens voor hen had gehad en juist racial bonding had gevoeld met de christelijke Mladic, zoals Karremans de Kwijlsnor. Alles is mogelijk in een mensenleven, zo realistisch ben ik ook wel weer, in ieder mens schuilt een (massa)moordernaar. Maar ook in ieder mens schuilt een held.

 11. 40

  Nou ja, als je het verhaaltje uit bovenstaande link even leest zou het best kunnen kloppen dat ze nogal een hekel hadden aan de moslims aldaar. Die speelden immers de underdog, maar voerden ondertussen wel guerilla-aanvallen uit vanuit de door de NAVO beschermde “safe areas”, waar de Serviërs uiteraard op reageerden. Dat de Serviërs hun agressie op deze guerilla’s richtten, maar daardoor juist NAVO-troepen raakten heeft ze in de publieke opinie natuurlijk als DE agressors neergezet. Maar in feite waren er natuurlijk agressors aan weerszijden.

 12. 43

  En toch, als K. de Kwijlsnor “racial bonding had gevoeld met de christelijke Mladic” is de kwijl allesbepalend. Karremans had een vechttitel, vechtpak en vechtsnor. Dit watje ontmoette een vechtjas.

 13. 44

  Ja kolly, ik weet alles van de radicalisering van de bosnische moslims die zelfs uitmondde in roversbendes of juist allerlei duisterse connecties met Iran en Afghanistan. Ik zelf stond er met mijn neus bovenop toen we met ons studenten-actieplatformpje een groep universitair docenten uit Tuzla hierheen haalde. De delegatieleider gaf mij op Schiphol een ferme handdruk, bedankte mij voor hem naar Nederland halen en vloog verder voor overleg in moslimbroederland Pakistan, waarschijnlijk voor een ordinaire wapendeal. maar geef hem eens ongelijk? De Bosnische moslims moesten vechten voor hun leven en ze kregen de tools niet van het pacifistische Europa. Lekkere opstelling was dat van de EU… ik heb mijn pacifisme toen definitief laten varen.

 14. 45

  Zou je ook kunnne vertellen in hoeverre de moslims aldaar dat over “zichzelf afgeroepen” hadden door zelf Servische woonwijken aan te vallen? Enig idee of het hier puur om speculaties ging of dat hier toch een kern van waarheid in zit?

  Toch interessant om hierover wat van iemand te horen die het een en ander wat bewuster heeft meegemaakt, ik was tentijde van dit conflict namelijk nog een puberend ventje (nu wellicht nog altijd ;))

 15. 46

  Tsja, wie is er begonnen…? Ik meen me te herinneren dat Milosevic de aftrap gaf in Kosovo in 1989 met een nationalistische donderspeech iets in de trant van: “dit is Servische grond en niemand mag met z’n poten aan Servische grond komen…”.

  Ikzelf ben geen fan van het nationalisme en stond in het begin nogal skeptisch t.ov. de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaringen van Slovenië en Kroatië, maar het Joegoslavische leger sloeg steeds keihard terug. Al vielen de schermutselingen om Slovenië wel mee. In Bosnië gingen de Serviërs al snel over tot bevolkingspolitiek, zo werd Banja Luka in een straf tempo ver-Serviest, de resterende moslims moesten wel vluchten. Het boevenleger van de Bosnische Serviërs uit Pale is vanaf het begin openlijk en heimelijk gsteund door het nationale leger van ex-Joegoslavië. Dorp voor dorp werd uitgekamt, in brand gestoken. De Bosnische moslims organiseerden zich pas op de vlucht voor deze etnische zuiveringen. Ik heb de belegering van Sarajevo altijd als erg schrijnend en beschamend ervaren, dat dit uberhaupt mogelijk was in Europa?! Karazdic die voor de camera de positie inneemt achter een militaireur en voetgangers in de stad daar beneden in het vizier neemt. Ze waren schaamteloos crimineel die Serven.

  Met ons studentenplatform hebben we ook toenadering gezocht met Srviers’: het idee was die maatschappij van binnnenuit te veranderen. We vingen bot. Werkelijk ieder beleefd mailtje naar verschillende organisaties werd negatief beantwoord niet zelden middels een grove scheldpartij en/of fascistische retoriek.

  Bewijs voor een wapentransactie van de professor die doorreisde naar Pakistan hebben we nooit gekregen. Het is alleen wel heel waarschijnlijk. De VS lieten oogluikend wapendroppings van Iraanse vliegtuigen boven Bosnië toe (stel je voor!!). Onze F16’s werden altijd teruggeroepen als ze achter bepaalde stipjs op de nachtelijke radar aan wilden gaan, “nee dit is in orde”. De Bosnische moslims werden regelrecht de handen van het moslim-extremisme ingedreven, baarden op de Balkan…

  Ook de Bosnische moslims hebben oorlogsmisdaden begaan, maar in vergelijking met de schaal waarop de Bosnische Serviers te keer zijn gegaan zijn de laatste veel destructiever en aggressiever geweest. Mladic, Karadic en Milosevic hebben de wereldgemeenschap jarenlang voorgelogen en gemanipuleerd. Alleen daarom al was ik erg blij met de trendbreuk toen Britse vliegtuigen de Cetniks op de heuvels rondom Sarajevo wegbombardeerden. De uiteindelijke NAVO-bombardementen op Servie waren de uiteindelijke hoognodige klap in het gezicht van het moorddadigste nationalisme wat Europa heeft meegemaakt na 1945.

 16. 49

  Verhelderend, dit gaat nog wat verder terug in de tijd dan ik lezend gekomen was. Het geeft tevens weer eens goed aan hoe we onze eigen vijanden gecreëerd hebben, door ze te trainen en van wapens te voorzien (wellicht nodig voor de V.S. om de wereldmacht in handen te houden, zo is er immers altijd een reden om het leger zo sterk mogelijk te houden en de wapenindustrie op volle toeren te laten draaien?).

  Maar alhoewel ik niet erg bekend ben met de Bosniërs, is het mij wel opgevallen hoezeer de Serviërs op eigen gewin gericht zijn. (Ik ben er afgelopen januari namelijk 1,5 week geweest, gelukkig heb ik ook positieve uitzonderingen hierop ontmoet). Wat ik hiermee probeer aan te geven is dat ik me zeker kan voorstellen dat ze absoluut geen zin hadden om hun overmacht uit handen te geven, totdat ze uiteindelijk op hun knieën werden gedwongen door de NAVO.

  Mensen die ik in Servië sprak vrezen trouwens nog altijd dat er een nieuwe oorlog komt, laten we dus maar hopen dat de NAVO dit zo goed mogelijk weten te voorkomen. Alhoewel Servië elke keer bombarderen me nou ook niet echt een oplossing lijkt, hopelijk is de opkomende welvaart (lees zakken geld uit o.a. de EU) aldaar de beste remedie tegen toekomstige oorlogen.

 17. 50

  @Bismarck: Ja laten we het hebben over de fundamentale verschillen tussen Brabant en Limburg en of er een kansje inzit dtat ze elkaar in de komende eeuw gaan uitmoorden ;-)

 18. 51

  @kolly: ja er zijn nog genoeg geschillen niet uitgevochten, het eeuwigdurende drama op de Balkan. Maar welvaart kan deze verschillen wat verzachten en de absurde focus op het wreken van veldslagen uit 1431 wellicht doen verdwijnen.

 19. 52

  Nu enkel nog een manier vinden om te zorgen dat het geld daar komt waar het hoort te komen, bij de bevolking. Nu komt zo’n 90% nog in de zakken van een kleine groep mensen terecht die enkel aan zelfverrijking denken. Ideeën, iemand? :)

 20. 53

  @Carlos,

  intressant om te horen hoe er wapendroppings plaatsvonden boven bosnie. Notabene door Iran.
  (Is dit uberhapt terug te vinden op het ?).

  Een vriend van mij, heeft eens onderzoek (keuzevak slavistiek) gedaan naar de aanwezigheid van vrijheidsstrijders. c.q Arbische huurlingen in de bosnische oorlog. Aanvakelijk waren dit slechts enkele fanatiekelingen. Zijn schattingen waren dat er rond de 1000-1500 strijders afkomstig uit de Arbische wereld op de Balkan rondzworven. Restanten zijn nog aanwezig.
  Enkele kleiene dorpen in bosnie kent een vreemde bevolkingsdemografie.

  Je tirade tegen de Servie kent nogal wat haken en ogen.
  Wat dacht je in december 1999 toen de Russen nogmaals tsjetsjenie aanvielen? NAVO recht u rug en herhaal dit kosovo kunstukje eens c.q. nu het Kremlin in puin,zoals in Belgrado ook geraakt werd? Zoals de Russen daar tekeergaan staat in geen verhouding. En Nederlandse parlementaries die via een tolk 1 kritsche vraag mogen stellen aan Putin afgelopen najaar. Ik lach me suf. Met een kluitje het riet in.