Milieu is weer hot!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Grafiekje gemiddelde temp zwitserlandDe laatste tijd bevindt het milieu zich internationaal en nationaal weer in het middelpunt van de belangstelling. Gisteren werd het Nederlandse journaal bijna compleet in beslag genomen door de verslaggeving van de zwaarste storm in jaren. Opmerkelijk was dat de rest van het journaal in grotendeels gevuld werd door de presentatie van een klimaatrapport van diverse overheidsdiensten en universiteiten.

Maar de grootste verandering zien we op dit moment aan de andere kant van de oceaan. De Verenigde Staten, de grootste vervuiler van de wereld, lijken langzaam wakker te worden, nu het land wederom in de greep is van extreem weer.
Vandaag keurde het Huis van Afgevaardigden daar namelijk een wetsontwerp goed voor hogere belastingen voor de olie-industrie. Boren naar olie moet duurder worden en belastingvoordelen moeten verdwijnen.

Het geld dat zo vrij komt kan worden gestopt in de ontwikkeling van alternatieve duurzame energiebronnen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de nog prille Democratische meerderheid in het Congres. Want als het aan de Republikeinen had gelegen was dit wetsontwerp er nooit gekomen. Burgers gaan hierdoor volgens hen meer betalen voor hun energie en ook zal Amerika doordat de maatschappijen minder in eigen land gaan boren afhankelijker worden van Venezuela en Iran, traditionele vijanden van de VS.

Dat zal wel meevallen: in een land waar het gemiddelde energiegebruik bijna twee keer zo hoog is als in Nederland valt bij hogere prijzen vast ook nog wel wat winst te behalen voor de gewone burger.

Maar ook bij een aantal Republikeinen begint het te dagen. De Republikeinse Senator McCain heeft een plan gelanceerd om de uitstoot van CO2 schoksgewijs te verminderen. Het plan heeft concurrentie van een minder ambitieus én een – ongelofelijk maar waar – ambitieuzer plan.

klimaatplannen VS

Daarnaast wil de nieuwe fractievoorzitter van de Democraten, Nancy Pelosi, een commissie in het leven roepen die voor juli 2007 een nieuw wetsvoorstel moet presenteren waarin een veel grotere reductie van CO2-uitstoot wordt voorgesteld dan nu het geval is.

Al met al lijkt het erop dat milieu een groot issue gaat worden de komende verkiezingen in de VS. Nu maar kijken wat de Amerikanen straks belangrijker vinden: hun portemonnee of hun leven.

Reacties (6)

#1 knut

Voor t eerst dat ik het omgekeerde zie gebeuren van het germanisme “als”.

Trouwens die afweging geld of milieu. Deze nieuwe insteek opent de wegen voor nieuwe ondernemingen. Daar is veel geld mee te verdienen. En iets nieuws… daar heb je altijd grotere marges op dan bij oude techniek (prijsvechtersmarkt).

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Klopt, pas later aangepast omdat ik dacht dat ik een foutje had gemaakt. Verkeerd gelezen dus :-)

Geheraangepast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 knut

Wel leuk gevonden “hot”

Misschien was t wat dik erop geweest als titel: “BROEIKASeffect maakt milieu hot”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 micha

Erg leuk maar heeft dit nou echt effect als we in de tussentijd van 6 naar 9 miljard mensen gaan? In America leven maar 300 miljoen mensen. America gaat echt niet bepalen welk co2 niveau er in 2050 is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

@4: Amerika alleen zorgt nu voor 1/3 van alle uitstoot.

Maar goed, volgens jou is dat niet relevant. En dan? Gewoon niets doen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 micha

Even uit mijn geheugen dus kan het fout hebben maar volgens mij ademen wij mensen ongeveer 600 kg co2 per jaar uit. In het extreemste resultaat gaan we van 6 in 1990 naar 2 in 2050. Alleen al de uitademing van de verwachte bevolking in 2050 zal daar 2,5 van teniet doen. Dan hebben we het dus alleen maar over het ademen.

De grondstoffen waaronder fosiele brandstoffen zullen schaars worden en iemand zal ze gaan gebruiken. De US zal binnenkort niet meer 1/3 van de uitstoot voor zijn rekening nemen. Daar hoeft men geen plannen voor op te stellen. Iedereen wil consumeren. Kijk maar naar china. De uitstoot van Amerika zal dan ook in 2050 zeker zijn gedaalt t.o.v. 1990. Men krijgt de olie simpel weg niet meer.

  • Vorige discussie