Met een lach en een traan

Met enige regelmaat biedt Sargasso ruimte voor gastredacteuren. Vandaag een stuk van Robbert Ophorst. Op zijn eigen weblog Toespelingen schrijft hij iedere keer weer vanuit verrassende invalshoeken over gebeurtenissen in de wereld.

Foute pasfoto, lachen niet toegestaan en wegkijken al helemaal niet.Wij zijn een vrolijk volkje. Wij blijven altijd lachen en bezien het leven van de zonnige zijde, zelfs wanneer het kutweer is. Wij staan wereldwijd dan ook bekend als een goedgemutste natie. Vraag maar aan de inwoners van onze voormalige koloniën. Het knallen van de zweep werd voor hun een stuk draaglijker door het schallen van onze lach. En waarom denk je dat wereldleiders ons zo graag inschakelen voor vredesmissies en dergelijke? Zo’n M16 wordt een stuk sympathieker in de handen van een grijnzende Hollander. En dat is wel zo handig als je chagrijnige moslims democratie komt opdringen. Ja, zelfs als we onverhoopt gebombardeerd zouden worden door Navo-troepen, zoals onze Canadese broeders overkwam, zullen we dankbaar blijven lachen. Zij het als een boer met kiespijn en met een vleeswond van oor tot oor, maar toch.

Doch ook wij hebben een grens, en die grens in onlangs bereikt. Wij mogen namelijk niet langer lachen op ons paspoort. Kijk, en dan toorn je aan de fundamenten van onze beschaving. Wat heet, de wereldorde wankelt! De chaos is compleet. De regering heeft vergaande plannen om de noodtoestand uit te roepen, en de ME staat reeds paraat om muitende burgers terug het pasfotohokje in te slaan. Nou is het ook geen sinecure hoor, met een strak gezicht, recht de camera in kijken. Zeker niet voor een land waarvan André van Duin volkskomiek nummer één is. En we zijn natuurlijk ook niet echt de slimste. Je zult ons niet het vermoeden van Poincaré zien oplossen. Wij raken al geestelijk instabiel door de herdefiniëring van drie zenders. Drie, ja! Laat staan dat we Talpa op onze afstandsbediening kunnen vinden.

Voor de intellectuelen onder ons die dat afgelopen zaterdag toch lukte, wachtte een nieuwe klap in het voorheen blijmoedige gezicht. Zij waren er getuige van hoe ‘onze jongens’ met ongekende heldenmoed een elftal van tegelzetters, kantklossers, bijstandsmoeders en zaaddonoren met een straffe 1-0 terecht wezen. Ook Van Basten vond het een aanfluiting. Uit protest besloot hij na afloop in de kleedkamer te zwijgen. ‘Papa, waarom bent u zo stil?’, piepte één van de AZ-beloften nog voorzichtig. Maar Van Basten volhardde in zijn stilte. Ten overstaan van de verzamelde pers was hij spraakzamer: ‘Ik ben eigenlijk boos. Ik weet wel dat de jongens het niet expres doen. Maar ze zullen merken dat ik boos ben.’

Hemel, wat een verschroeiende furie. Zelfs Van Gaal, toch ook niet vies van een donderpreek meer of minder, trok thuis bleek weg bij zoveel verbaal geweld. Ondertussen vragen we ons af hoe de jongens dan zullen merken dat Van Basten boos is. Zonder K3 naar bed? Geen Pokémon meer voor de wedstrijd? Of toch die brutale Van Bommel er weer bij halen? Dat zal die vlegels leren.

Maar voor de fotografen kon de wanprestatie niet op een beter moment komen. Maandagmorgen stonden mensen eensgezind met opvallend veel chagrijn naar het vogeltje te staren. Kijk, zo zien zij het graag in deze onzekere tijden. De beroepsgroep hoopt dan ook massaal op een nieuwe wanprestatie van Oranje, aanstaande woensdag tegen Wit-Rusland. Ze hebben zelfs al een kaarsje gebrand om de goden om een afstraffing te verzoeken. Dat deden ze overigens op muziek van Madonna. Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven allemaal. En als het even kan lachen we erbij.

 1. 6

  het gaat over teveel dat is het probleem
  zo’n stuk mag over 1 mss 2 zaken gaan.
  En als je het toch over meer dingen wil hebben moet je het structureren.

  Trouwens heeft hij gelijk als hij zegt dat jullie niet mogen lachen op de pasfoto??????

  Wie maakt zo’n regel???

 2. 9

  nu lig ik in een deuk ;-)

  hoe vinden ze het uit.

  Bij ons moet je gewoon duidelijk herkenbaar zijn.
  Of je nu bijna huilt of mond open lacht maakt niet uit.

 3. 10

  Trouwens, niet in het nieuws:
  “Het hoofd is onbedekt, tenzij de aanvrager heeft aangetoond dat medische, godsdienstige of levenbeschouwelijke redenen zich hiertegen verzetten”

 4. 18

  “Het hoofd is onbedekt, tenzij de aanvrager heeft aangetoond dat medische, godsdienstige of levenbeschouwelijke redenen zich hiertegen verzetten”

  Ik ben ervan overtuigd dat de ‘lach niet of ik schiet niet-regel’ toegeschreven kan worden aan een overheid die aan het doorslaan is bij het zich uitrusten in haar strijd tegen terroristen. Deze overtuiging is onderdeel van mijn levensbeschouwing, en verzet zich daarom tegen deze regel en vereist dat ik een deel van mijn hoofd bedek. Ik begrijp dat ik wel geidentificeerd moet kunnen worden, maar ben toch genoodzaakt mijn hoofd te bedekken met een hoge hoed met daarop de afbeelding van een smiley.

  Hoe zit het overigens met tatoeages?

 5. 19

  SN:

  tenzij de aanvrager heeft aangetoond dat medische, godsdienstige of levenbeschouwelijke redenen zich hiertegen verzetten”

  Wel even je kop erbij houden hoor…

 6. 20

  “3. Houding
  * De aanvrager staat zo op de foto dat het hoofd recht naar voren is gefotografeerd
  * waarbij de ogen op een horizontale lijn staan
  * Het hoofd is niet gekanteld en de
  * schouders staan recht
  * Er mag geen sprake zijn van zichtbare ondersteuning

  4. Uitdrukking
  * De aanvrager heeft een neutrale blik,
  * waarbij de ogen volledig zichtbaar zijn
  * Er wordt Recht in de camera (kijken) gekeken met de
  * mond gesloten”

  Het is maar goed dat Stephen Hawking geen Nederlands paspoort hoeft aan te vragen…

 7. 22

  Het is maar goed dat Stephen Hawking geen Nederlands paspoort hoeft aan te vragen…

  Het is maar goed dat er geen meteoriet op Almere terecht komt (of misschien wel), waardoor de tectonische plaat onder de Utrechtse Heuvelrug het epicentrum wordt van een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter, die vervolgens mij van mijn stoel af doet vallen (wat pijnlijk zou zijn).

  Nog meer totaal onrealistische scenario’s Maaike?

 8. 23

  @JSK: Met het verkeerde been uit bed gestapt?
  Weet jij misschien een beter, Nederlands, voorbeeld voor iemand in de situatie als Stephan Hawking? Die iedereen kent?
  Beetje suffe reactie.

 9. 25

  Het is maar goed dat de schilderijen van Picasso geen Nederlands paspoort hoeven aan te vragen.

  [img]http://www.bobjanuary.com/hhh/hhhpics/Picasso.jpg[/img]

 10. 26

  Met het verkeerde been uit bed gestapt?
  Weet jij misschien een beter, Nederlands, voorbeeld voor iemand in de situatie als Stephan Hawking? Die iedereen kent?
  Beetje suffe reactie.

  Oh. Ik vond het wel een grappige diss.

 11. 37

  Nee, het was een serieuze vraag, alhoewel ietwat disserig opgeschreven.

  Als je met dezelfde houding als op dit weblog in het normale leven staat zal het geen pretje zijn om jou te zijn…

 12. 38

  Wat, een kritische houding? Ja, in extreem-linkse krakerkring heb ik niet al te veel vrienden? Hoewel.. een vriendin van mij staat op de SP-lijst.

 13. 39

  Kritische houding? Man, jij hebt de drogreden tot kunst verheven!

  Kritisch is met argumenten iemands standpunt ontkrachten, niet iemand per direct voor rotte vis uitmaken.

 14. 40

  Ik wil niemand “dissen”, maar ik vind het verhaal van Robbert een stuk geestiger dan de reacties van JSK.

  …en over die pasfoto’s:
  * waarbij de ogen op een horizontale lijn staan
  * Het hoofd is niet gekanteld
  Dat wordt dus een probleem als je ogen niet recht in je hoofd zitten.

  Verder zal iemand als Marijke Helwegen zal ook wel moeite hebben met een “neutrale blik”, en bij Docters van Leeuwen zijn de ogen nog nooit helemaal zichtbaar geweest.

 15. 41

  Jouw standpunt was dat ik geen goed been heb (wat op zich al een drogreden is), ik werp tegen dat je een eikel bent. Wat wil je nog meer horen? Moet ik je feliciteren omdat je zoveel over de staat van mijn benen schijnt te weten?

  Die vergelijking van Maaike was een totale bullshit argument: een – ietwat ludieke – tegenvergelijking vind ik niet ongeoorloofd.

  Waarom schreeuwen mensen hier moord en totalitairisme als de overheid wilt dat je herkenbaar op de foto staat, maar bvb een belastingpercentage van 52% zien als een verworvenheid van de sociaal-democratie?

 16. 42

  Heren, heren..u gaat off-topic . U gaat op de man spelen, dat is een fout spelletje, dat is bah- foei, stout.
  Wilt u zich op dit hogeholblog wel even aan de huisstijl conformeren, ja ?
  Amendementen en andere inbreuken op het protocol zijn misstanden die uw vermoedelijk nog jonge carriere in zwaar weer kan brengen en uw uitgeholde maag die hongert naar vele successen links en rechts al vroeg in de knop kan breken , hoor.

  De gastbijdrage is heden wat aan de melige kant , iets ouboullig misschien, net niet scherp genoeg , ok.

  Dan zet ik daar tegenover, schrijf zelf iets beterders en stuur het alsteblieft t.a.v. van de webmeesteres met een leuk blommetje van minstens 5 stelen en wacht rustig af op de dingen die gaan komen. En blijf wat vaker uit de broek en van de drank af, dat wil ook nog weleens helpen bij de fantasiestukjes uit uw koker.

  met een lach en een traan,

  uw foeilelijke clown Groene Flap van Kroonworst tot Tulpenbol.

 17. 43

  @Pepijn:
  Je kan ook géén gevoel voor humor hebben.

  …en over die pasfoto’s:
  * waarbij de ogen op een horizontale lijn staan
  * Het hoofd is niet gekanteld
  Dat wordt dus een probleem als je ogen niet recht in je hoofd zitten.

  Dus als je een oog op je voorhoofd heb zitten ofzo? Ik weet zeker dat je door (een deel van) de ogen van Marijke van Helwegen & Docters van Leeuwen een horizontale lijn kunt trekken. Dus waar gaat het gezeur over? Ik vermoed flashbacks naar nazi-Duitsland (Godwin!): alles wat een overheid met een paspoort van plan is, is blijkbaar de voorbode van een totalitaire staat.

 18. 44

  @JSK: toch durf ik te wedden dat je bij sommgen geen horizontale lijn kan trekken zonder dat mensen hun hoofd dienen te kantelen. Marijke van Helwegen komt er al helemaal nooit doorheen, die trilt teveel en de foto mag niet wazig zijn.

 19. 46

  @JSK: Inderdaad, mijn reactie was op de man, maar wordt wel veroorzaakt door jouw manier van reageren.

  Je mag best wel zeggen dat je Maaike haar opmerking onzin vindt, maar doe dat dan niet zo:

  “Nog meer totaal onrealistische scenario’s Maaike?”

  Dat is denigerend en is ook een drogreden. Hiermee jaag je mensen tegen je op de kast en ridiculiseer je ze.

  En, inhoudelijk: Denk je dat Nederland geen inwoners heeft die aan dezelfde ziekte lijden als Stephen Hawking?
  Denk je dat deze mensen geen problemen zullen ondervinden met hun paspoort?

  Ik denk dat de opmerking van Maaike wel degelijk hout snijdt.

 20. 48

  weet u, het is al jaren gekende drop -down tactiek van heertjes met machtsconflicten , veel politici en zakenlui dus.

  de soep wordt nooit zo heet gegeten, dat is een van de typerende eigenschappen van een consencus democratie/

  Er zullen wel ‘intelligente’ zalmkleurige, zacht rozerode uitzonderingen op de paspoortregel gemaakt worden en redelijke compromissen bereikt worden m.b.t tot de volstrekt illegale dwangmiddelen van hun vileine heerszucht over de kiesgerechtigde bevolking en ander marginale groepen.

 21. 50

  @Spuyt:

  Inderdaad, mijn reactie was op de man, maar wordt wel veroorzaakt door jouw manier van reageren.

  De enige die jouw reactie heeft veroorzaakt ben jezelf.

  ”Nog meer totaal onrealistische scenario’s Maaike?”

  Dat is denigerend en is ook een drogreden. Hiermee jaag je mensen tegen je op de kast en ridiculiseer je ze.

  Is er enige kans dat Stephen Hawking dat binnenkort het Nederschap aanvraagt?

 22. 54

  Nou, waar gaat het dan wel om? Dat deze beleidsmaatregel zeer nadelig is voor een heel, heel klein groepje mensen? Goh, zouden er geen uitzonderingen worden gemaakt voor die 0,000001% die te fysiek gehandicapt is om zijn hoofd recht te houden?

 23. 55

  Inderdaad JSK, daar gaat het om. Voor dat soort mensen dient inderdaad een uitzondering gemaakt te worden, aangezien ze niet in staat zijn een goede foto te laten maken. Wat is het alternatief? Mensen zonder identificatie rond te laten lopen (rollen)? Lijkt me niet (sociaal) wenselijk.

  Overige groepen die fysiek wel in staat zijn aan de eisen te voldoen dienen zich daar wel aan te houden. Hoofddoekjes zijn geen excuus. Als religie een reden mag zijn, dan mag bijvoorbeeld mijn voorliefde voor hoeden dat ook zijn.

  Overigens is het natuurlijk bullshit dat een beter “herkenbare” pasfoto ervoor zorgt dat iemand daadwerkelijk beter herkenbaar is. De oren moeten zichtbaar zijn? En als iemand in het dagelijkse leven nou altijd haar over zijn.haar oren heeft hangen? Hierdoor wordt de pasfoto zelf slechter herkenbaar.

 24. 56

  En is er enige aanwijzig dat onze rechtse regering voor de ernstig gehandicapten geen uitzondering wilt maken? Kortom, storm in een glas water.

 25. 57

  Nee nee hoho..de heisa is dat op de pasfoto een algoritme wordt losgelaten met de bedoeling het gezicht binair op te slaan. Veel te hoog gegrepen momenteel, voor nederland dan.

  Werkte eens in iets amerikaans, je staat voor een soort van camera..rode laserstraal tast je gelaat af links-rechts en boven beneden en klaar is kees de biometrie perfect in het geheugen. Bij binnenkomst wordt je op dezelfde wijze bekeken en een stem zegt” goedemorgen meer Larie, weer aan wijn geweest of slecht geslapen, de meting toonde dan te rode of bolle ogen” en de deuren van mijn laag gingen open. Hoofdbedekking maakte niets uit, de combi infrarood/laser straalt daar doorheen zoals bij de douane nu.

  Hier probeert men krampachtig een systeem in te voeren waar dit land nog lang niet aan toe is en hopelijk nooit, vandaar de paniek als de foto niet 100% binnen het simpele algoritme past.

  Voor een dubbeltje op de eerste rang typisch nederland.

 26. 59

  @JSK: Zelf vind ik dat gedoe met die database waarin wij nu gaan staan uitermate riskant. Stel je voor wat je ermee kan doen en zeker met de nieuwe generatie computers..ik krijg soms kippevel van dat soort dingen.

  Wat ik ook denk van je inbreng ( en jij van de mijne), soms ok soms niet, wel blijven komen hé. Zelf ben ik in mijn eerste Sargasso periode met de staart tussen de benen eens vertrokken..na lange tijd terug gekomen en heel veel opgestoken en wellicht ook wat veranderd ;)

  Google doet z’n cache in de aanbieding, ook zoiets.

 27. 64

  Waar ligt de grens dan Verbal Jam ?

  Mijn checker stak me bij

  in onlangs bereikt
  niet lachen op ons paspoort
  dan toorn je aan
  We zijn niet echt de slimste.
  Voor de intellectuelen onder ons die dat afgelopen zaterdag toch lukte,

 28. 68

  “Wat op ’s harten grond leyd: Dat welt me na de keel; ick word te stijf geparst.”

  hehehe, die larie.

  Nee hoor, als een huis zo hetero.

  pace ken je toch wel uit de stellingen van tegenwoordig ? Het betekent niet – wat ik eerst dacht – “net als mr. X” maar “in tegenstelling tot wat die achterlijke X denkt.”

 29. 72

  zeveren, brassen en zich uit elke compromitterende situatie vrijkopen.. inderdaad, jovd streken. Zo’ n eikel moet men laten liggen. Punt in deze is dat het pleidooi en het proces voor meer overheidscontrolee nog meer grip op de ‘scene’ geen prioriteitsgebied is.
  Alle argumentatie is met de haren bijgesleept.
  Puur op de emotie en irrationele angst gespeeld, om een schijnveiligheid en een harde controlerende en dwingende en elitaire overheidsmacht te krijgen.
  Ooit van psy -ops en des informatie en de almachtige repressie van corrupte regimes gehoord ? Vooral voor nog meer vrije concurrentie belangen stemmen, vooral meer vormen van geweld omarmen, meer in de valse ideologische rethoriek geloven en je eigen zintuiglijkheid , rede ,ratio ,hart en verstand vergeten.
  E.e.a. staat ver af van de belangenstrijd en de dagelijkse werkelijk van het grootste deel van het electoraat. Dat electoraat wordt gedold en alle rechtszekerheid voor zowel volk als burgerij wordt in de waagschaal gezet. Dat mag men niet toelaten.

  De Big Brotherstaat is een reactionair bewind waar geen behoefte aan bestaat. Sterker, we dachten ze goed verslagen te hebben. Niet goed genoeg, dus. men kan zichzelf van alles aanpraten en zich door van alles laten bedotten. Ik onthou alleen dat er overdag en verscholen voor het blote oog van vele, zelfs direct belanghebbende zoals de staatsburgers in vele westerse democratien veel zaken gebeuren die geen daglicht kunnen verdragen, die immoreel zijn maar in een fatsoenlijk jasje/colbert/kostuum gestoken moeten worden.
  Niet in de eu , niet in nl en ook niet in GB en de Usa is er een diep overtuigende meerderheidscultuur voor totalitair reactionair en autoritaire en ideologische conservatisme.

  In plaats van verbinding krijgt men nog meer schisma en scheuring en tweedeling tussen volk en burger, slaaf en meester, arm en rijk, massa en elite. En de speculant vreet zich vol, en de militair marcheert verder naar nog meer fronten en ‘ondemocratische niet -blanke, onchristelijk ,heidense volkeren’ te overrompelen en te ontheiligen.

 30. 75

  Spuyt12 (55)
  Niet om flauw te doen (en zeker niet omdat ik zo goed met JSK door een deur zou kunnen) maar mensen met zulke enorme handicaps hebben uberhaupt moeite een vliegtuig in te komen, of zelfs maar een pasfoto hokje. Ik denk dat die pasfoto ongeveer het laatste probleem is.

  Maar goed, dat was op zich niet het punt waar het om ging waarschijnlijk ..

 31. 77

  Terug on topic, het bewust tonen van neus en oren-implant is een overblijfsel van de 40-45 tijd om de *kuch* autoriteit te tonen dat uw afkomst kosjer was, of juist niet.

 32. 78

  Dat is reuzenieuw voor mij. Ik ken uit 40-45 geen meetinstructies om de ariers eruit te vissen. Bruin of zwart haar was geen beste vermomming, dat wel.

 33. 79

  Ik heb een paar jaar geleden een kleine literatuurstudie gedaan over gezichtsherkenning. Toendertijd was mijn conclusie dat identificatie dmv gezichtsherkenning per computer veel te veel false negatives opleverde, en dus nog verre van inzetbaar was. Nu gaat de ontwikkeling snel, maar in die paar jaar zal dit niet zoveel beter zijn geworden dat het nu wel te doen is.
  De problemen waren ook al groot in standaardsituaties zoals toegangscontrole, waarbij iedereen tegen dezelfde achtergrond en belichting kan worden gefotografeerd.

  Wat wel positief uit de bus kwam was misdaadbestrijding mbv gezichtsherkenning, als hulpmiddel voor de al aanwezige beveiliging. Nog steeds veel false positives en negatives, maar als die systemen een vermoeden hadden en het vermoeden kenbaar maakten aan de bewaker kon hij/zij de situatie goed beoordelen.

  De bewakers moesten er overigens wel van op de hoogte zijn dat het systeem er in de helft van de gevallen naast zat, anders werd hun reactie nogal robotachtig en werd iedereen opgepakt.

 34. 80

  @Spuy12: Je gaat ervan uit dat alles in de literatuur te vinden is en dat wat je niet vindt niet bestaat?? Nee toch, excusez le mot maar dat is beslist een naive veronderstelling.

  @Mescaline:

  Het derde rijk had een fixatie op eugenics en paste dat ook toe:
  Ergens onderaan:

  http://www.shoaheducation.com/pNEW.html

  Vele instrumenten werden gehanteerd zoals:

  [URL=http://img81.imageshack.us/my.php?image=eugenicsps3.jpg][IMG]http://img81.imageshack.us/img81/4706/eugenicsps3.th.jpg[/IMG]

  Vanaf 1941 Elk paspoort met dezelfde houding tot nu toe, afgewend hoofd naar rechts om de neus te kunnen zien en minimaal een oorinplant zichtbaar.

  [URL=http://img176.imageshack.us/my.php?image=300pxwwiinetherlandspersoonsbewijswo7.jpg][IMG]http://img176.imageshack.us/img176/2164/300pxwwiinetherlandspersoonsbewijswo7.th.jpg[/IMG]

  Ik moet nu verder.

 35. 81

  @larie: Nee, maar in de computerindustrie loopt de markt nooit heel ver achter op het kunnen van overheden, soms zelfs voor. Sinds 9/11 zullen de VS vast wel veel vorderingen gemaakt hebben, en ook op vlakken waar ik nog niets van gehoord heb.

  Maar de problemen met gezichtsherkenning zijn legio. Ik weiger te geloven dat deze allemaal al zijn opgelost door de (Amerikaanse) overheid.

 36. 82

  @Mescaline, Mijn checker stak me bij

  Je bent die hun/hen-fout vergeten.

  Toegegeven, het is verre van brandschoon. Volgende keer beter, en tot die tijd schaam ik mij diep.

 37. 83

  Yep, larie, peer = exit nove.

  Ik bied JSK of wie dan ook geen verontschuldiging aan hoort voor gerezen misverstanden. Als de jongeman zich senang voelt bij zo’n crypto nationalistisch weeiig homo-erotisch burgerlijk padvindersclubje en zich ‘solidair ‘ verklaart met die holle hockeymoraal mag hij best eens voelen wat het is om vertrapt te worden. Go, goalgetter, knock them dead, you’re a winner. Dat soort crapshoot, die holle fraselogie, dat ego, dat ikke wat ‘boven elke wet verheven’, die die jongeheren een vals gevoel van superioriteit (wij zijn allen inferieur) over anderen geeft waardoor ze a.h.w boven elke massa zweven als een dondergod met een stenenregen in zijn ransel. Ik spuug erop.
  Hij mag zich nog gelukkig prijzen, ik liet hem liggen, volgende keer stamp ik er net zolang op totdat ie van hetzelfde geelblauw gruis is geworden als de trotse clubkleuren.

 38. 85

  verder vindik het opmerkelijk dat vakbond noch consumentenorganisaties zo weinig aandacht -geen effort plegen- om de implementatie van al die biometrie die eigenlijk bij antropologie en historiserend of de wetenschap van de archeologie en ook bij het forensisch misdaadonderzoek thuishoort aan te kaarten als repressief en folter.

  Ik heb me deze week erg verbaasd. Ik moest zeer recentelijk bij de rechtbank langs, bij de burgerrechter, rustig maar.
  Om te beginne, de oproep vermeldde ‘een geldig identitentsbewijs’ me te nemen. Ok, met frisse tegenzin dus het paspoort mee.

  Je wordt om een zaak te bepleiten ( mijn eigen dossier) tegenwoordig als een potentieel crimineel door een ‘verworvenheid ‘ van de veiligheidsindustrie ( mafia) gestuurd. Geen fysiek gefouilleer meer, overjas uit, zakken legen, muntgeld ,huissleutels, mobiel en attachekoffertje afgeven en door de scan lopen. Ik noem het bij elkaar genomen ‘ontmanning’ ,castraterend en gericht om de vrije burger (ik ben immers geen verdachte, noch in voorarrest noch veroordeeld en een zeer overzichterlijk strafblad, kwajongensstreken heb ik nog wel af en toe ) zich inferieur en minderwaardig en ingesnoerd/ geintimideerd te voelen door ‘de overmacht’ van het maatschappelijk systeem. Er gaat een zeer, zeer negatieve prikkel van uit , iets heel sinisters en verstikkends.
  De kers op de taart in deze is : bij binnenkomst noch bij het verlaten van het gebouw is naar het paspoort gevraagd.