Dossier:

Gisteren kondigde de NS aan dat mensen uit Oekraïne de komende tijd gratis met de trein kunnen reizen. Het kan verkeren. Nog maar drie maanden geleden werd je door het OM voor het gerecht gesleept als je een vluchteling uit een land waar Poetin verschrikkelijk huishoudt een lift gaf, nu bieden onze Nationale Spoorwegen aan iedereen te vervoeren die een paspoort heeft uit een ander land waar Poetin verschrikkelijk huishoudt. Ik zou me als veroordeelde ‘mensensmokkelaar’ toch wel ernstig genaaid voelen.

To all refugees of Ukraine, your passport is your train ticket to the Netherlands. We hope NS can play an active part in helping Ukranian families travel to safety at this time. We wish you safe travels.#StandWithUkrainehttps://t.co/NVqj6CetGA

— NS online (@NS_online) March 1, 2022

Het is natuurlijk wat er altijd zou moeten gebeuren in zulke gevallen. Maar pas nu een land met mensen die op ons lijken wordt aangevallen buitelen we nationaal en internationaal over elkaar heen met steunbetuigingen, en doen organisaties en bedrijven aan wedstrijdjes Poetin-distantiëren alsof de Olympische Spelen niet al decennia moreel failliet zijn.

Toegegeven, deze oorlog raakt ons meer persoonlijk, het gaat hier ook om ónze veiligheid. Eigen oorlog eerst, we zijn de regio tenslotte. Maar het contrast tussen de kilte waarmee Syriërs en Afghanen werden ontvangen en de warme ontvangst voor mensen uit Oekraïne maakt toch wel een beetje misselijk.

Wat niet wegneemt dat ik het alle vluchtelingen van harte gun, gratis reizen met de trein. Ik raad wel een aanloopje aan, anders kom je – ook met Oekraïens paspoort – niet door het poortje. En als het niet lukt, kan je altijd nog gaan liften. Oh wacht…

Reacties (5)

#1 Bismarck

Laten we wel wezen, die eisen van het OM (voor het vervoeren van mensen bínnen de EU, waar je dus helemaal geen reispapieren hoeft te tonen bij het gebruik maken van zo’n beetje elk vervoer) zijn absurd en ik hoop dat de rechter daar dan ook kitkat van heeft gemaakt.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

De zitting was in december, dus er zou volgens mij een uitspraak zijn moeten.

Er valt mij nog iets op:
1 verdachte begreep pas op de zitting dat de eis 3 mensen was.
Ik zou verwachten dat zoiets vóór de zitting bekend gemaakt wordt

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Het lijkt er sterk op dat het OM hier misbruik maakt van wetgeving tegen mensenhandel om hulp aan asielzoekers (want het ging hier in alle gevallen om vervoer binnen de EU van mensen die asiel wilden aanvragen in Ter Apel) om hulpverleners af te schrikken. Als dit juridisch klopt, is er een wet te repareren. Ondertussen kunnen kunnen hulpverleners hieruit leren dat ze in het vervolg lifters gewoon niet moeten vragen naar hun reisdoel, nationaliteit en/of reispapieren. Soms geldt blijkbaar echt wat niet weet, wat niet deert.

#2 Rigo Reus

Ik raad wel een aanloopje aan, anders kom je – ook met Oekraïens paspoort – niet door het poortje.

Ik heb even telefonisch informatie ingewonnen bij de NS en daar kon mij men vertellen dat het tonen van een Oekraïens paspoort aan een aanwezige NS medewerker op dat station voldoende was om het poortje te openen. Dus een aanloop is niet nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Joost - Reactie op #2

Ik hoorde zelfs het gerucht dat je een gratis dagkaart kan krijgen bij het servicepunt. Maar ik ga die laatste zin toch echt niet doodchecken.